Autoryzacja nie powiodła się. 
 Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.

Klient zakupił gimbal do fotografi z prywatnego konta.Po kilku dniach zgłasza zwrot ,przy próbie kontaktu tel.wyskoczylo mi ze to tel .wytwórni filmowej ,czyli gimbal zostal zakupiony na uzytek firmy.Czy musze przyjmowac zwrot.
@tommassland czy został zakupiony na FV na firmę, czy na paragon🤔

Zostal zakupiony bez rachunku i bez faktury na moim koncie firmowym.klien kupil prywatnie ale tel.figuruje jako firma
@tommassland telefon nic tu nie zmienia, przecież nikt mu nie zabroni używać służbowego telefonu😉

MiMary

MiMary

@tommassland, zrzut ekranu z tego wpisu nawiązuje do zwrotu zamówienia, do którego była wystawiona faktura, zatem sytuacja nie jest analogiczna.

I tez jak na screenie jest i wiecej informacji tego typu o kupowaniu z konta prywatnego na firme.

Nie wystawiam faktur vat.kupil prywatnie na moim koncie firmowym na paragon
 MiMary

MiMary

Cześć, @tommassland. Nie widzę takiej transakcji na Twoim koncie, dlatego nie odniosę się do tej konkretnej sytuacji. 
Jeśli klient nie wziął faktury, to zakup nie był na firmę, więc ten aspekt nie może ograniczać prawa do zwrotu. 

Bo akurat pisze z konta prywatnego a nie z konta firmowego na ktorym sprzedalem urzadzenie.Nie wystawiam faktur vat.dlatego i nie mógl kupic z faktura.

17837836340 to numer aukcji o która chodzi
skoro kupił jako osoba prywatna na paragon to nawet jak ma firmę to jest to zakup konsumencki i ma prawo zwrócić
@az1rael podał numer telefonu firmowy, więc kupił na firmę😉, niektórzy nie rozumieją , że mając firmę, można zwyczajnie zrobić zakup konsumencki

Tak mozna.ale jesli to nie jest z
Tak mozna.ale jesli zakup jest związany z wykonywana dzialalnoscia to juz to wyglada inaczej .Kupujacy jest wlascicielem firmy sa pewne ograniczenia zwrotow ect.jesli produkt zakupiony zostal w celach zarobkowych.ten temat juz sie przewijal.
@tommassland gdyby kupił na firmę to by na fakturę wziął i tyle w temacie jak nie chcesz mieć problemów z allegro i negatywa i może nawet na karku rzecznika to zrób mu normalny zwrot kasy jak konsumentowi bo gra nie warta świeczki

@az1rael napisał(a):@tommassland gdyby kupił na firmę to by na fakturę wziął i tyle w temacie jak nie chcesz mieć problemów z allegro i negatywa i może nawet na karku rzecznika to zrób mu normalny zwrot kasy jak konsumentowi bo gra nie warta świeczki
No i wlasnie takich odpowiedzi sie spodziewalem. Skól ogon ,szantaż negatywem ,daj sie okradac a cwaniaki beda jezdzic.szkoda ze takie podejscie tu panuje.Tyle to ja wiem .tylko ze jak na allegro sprzedaz spadnie u sprzedawcy to i pieniazkow allegro bedzie mialo mniej.a klien oszust chroniony to moze kupi kilka rzeczy albo i nie.Gdzie tu sens.Msc temu walczylem z jednym oszustem na allegro co mi w zwrocie podłożył cos innego jak mu wysłalem na wypisywal mi negatywów ale sie nie poddalem i z oszustem wygrałem.Nie bede sie płaszczyl i robił prezentow dla oszustów i cwaniaków.Predzej zmienie platforme sprzedazowa .
@tommassland jakie okradać? wiesz co ci w sądzie konsumenckim kupujący z rzecznikiem z tyłka zrobi? stać cię na grzywnę i koszty procesowe a gwarantuję ci że przewalisz bo nie udowodnisz że kupił na firmę, a nr telefonu to nie dowód, jeszcze ci allegro poprawi banem i pokiem i jakość sprzedaży poleci na pysk więc kolejne 30 dni mało z tej platformy zarobisz bo sobie coś uroiłeś. Sprawa jest prosta przepisy też jeśli zakup na fakturę powiązany jest z jgd w ceidg wtedy możesz odmówić zwrotu argumentując, że to zakup związany z działalnością, tu jest zwykły paragon, więc to zakup konsumencki, chcesz to sobie wy eskaluj sprawę tylko potem żebyś nie płakał.

Czytaj nizej.juz napisalem.nie tylko ja ci odpowiedzialem.takze gdzie jest prawda?

Niekoniecznie. Osoba dokonująca zakupu na cele związane z działalnością gospodarczą lub na cele zawodowe, nie jest konsumentem i nie ma prawa do odstąpienia od umowy w ciągu 14 dni. Co ważne nie ma tu znaczenia czy kupuje firma czy osoba prywatna.
Tylko zakup na potrzeby działalności zawodowej, ciężko jest udowodnić.
Jesteś w stanie udowodnić, że zakup miał związek z działalnością gospodarczą lub zawodową kupującego?
Ps. Działalność gospodarcza i działalność zawodowa, to nie jest to samo. I przez działalność gospodarczą rozumie się tu nie tylko zarejestrowane firmy, ale też osoby prowadzące działalność nierejestrowaną. Natomiast działalność zawodowa, oznacza zakup np na potrzeby wykonywanego zawodu (np fotograf kupuje sobie aparat do pracy).

Tak.kupujacy z imienia i nazwiska jak i nr.tel .jest wlascicielem firmy zajmujaca sie kreceniem fimów ect.zamowiony sprzet jest stabilizatiren do kamer/aparatow . rowniez z sms przyznal sie ze pracuje w tej firmie a potem urwał rozmowe.ma strony internetowe na ten temat.Wkurza mnie to głównie ze w taki sposób mozna sobie wynajmowac sprzet a potem go zwracac.