Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
odesłałem zwrot towaru poprzez Allegro i Pocztex 48 - przesyłka już 3x ma nieudane próby doręczenia, a sprzedawca twierdzi, że kuriera pocztowego od kilku dni u nich nie było... Przesyłkę opłaca niby allegro, ja ją nadaję - kto może ją reklamować? I na której poczcie mam reklamować jeśli mogę ja - tej gdzie przesyłka "utknęła"? Nie znalazłem dokładnie takiego wątku, szukałem, dziękuje za pomoc.
@aniskiew Czy sprzedający sam kontaktował się z pocztą? Być może przesyłka czeka na odbiór w oddziale.
Sprzedawca odpisał, że to ja mam dzwonić na pocztę, bo poczta inaczej zwróci przesyłkę ... stąd moje pytanie - kto ma się tą reklamacją zajmować?
@aniskiew Nie musisz reklamować przesyłki, może to zrobić sprzedawca, wystarczy, że prześlesz mu zrzeczenie się swoich praw do reklamacji. Jeśli zrobiłeś zwrot towaru na Allegro i masz dowód odesłania paczki, sprzedawca ma obowiązek oddać Ci pieniądze już po okazaniu dowodu odesłania. Stanowi o tym art. 32 Ustawy konsumenckiej;
Jeżeli przedsiębiorca nie zaproponował, że sam odbierze rzecz od konsumenta, może wstrzymać się ze zwrotem płatności otrzymanych od konsumenta do chwili otrzymania rzeczy z powrotem lub dostarczenia przez konsumenta dowodu jej odesłania, w zależności od tego, które zdarzenie nastąpi wcześniej.
Reklamacja zaginionej przesyłki to oddzielna procedura, która nie wstrzymuje obowiązku zwrotu wpłaty. Gdybyś miał problem ze zwrotem pieniędzy, otwórz Dyskusję i poproś tam o pomoc Allegro.
Tak, o tym dowodzie odesłania doczytałem, dziekuje napiszę do sprzedawcy że zrzekam się praw i niech on reklamuje.