anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kto ma reklamować zwrot z Allegro Smart Pocztex Kurier 48?

aniskiew
#8 Zapaleniec#

Witam,

odesłałem zwrot towaru poprzez Allegro i Pocztex 48 - przesyłka już 3x ma nieudane próby doręczenia, a sprzedawca twierdzi, że kuriera pocztowego od kilku dni u nich nie było... Przesyłkę opłaca niby allegro, ja ją nadaję - kto może ją reklamować? I na której poczcie mam reklamować jeśli mogę ja - tej gdzie przesyłka "utknęła"? Nie znalazłem dokładnie takiego wątku, szukałem, dziękuje za pomoc.

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@aniskiew Czy sprzedający sam kontaktował się z pocztą? Być może przesyłka czeka na odbiór w oddziale.

Natalia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

aniskiew
#8 Zapaleniec#

Sprzedawca odpisał, że to ja mam dzwonić na pocztę, bo poczta inaczej zwróci przesyłkę ... stąd moje pytanie - kto ma się tą reklamacją zajmować?

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@aniskiew Nie musisz reklamować przesyłki, może to zrobić sprzedawca, wystarczy, że prześlesz mu zrzeczenie się swoich praw do reklamacji. Jeśli zrobiłeś zwrot towaru na Allegro i masz dowód odesłania paczki, sprzedawca ma obowiązek oddać Ci pieniądze już po okazaniu dowodu odesłania. Stanowi o tym art. 32 Ustawy konsumenckiej;

Jeżeli przedsiębiorca nie zaproponował, że sam odbierze rzecz od konsumenta, może wstrzymać się ze zwrotem płatności otrzymanych od konsumenta do chwili otrzymania rzeczy z powrotem lub dostarczenia przez konsumenta dowodu jej odesłania, w zależności od tego, które zdarzenie nastąpi wcześniej.

Reklamacja zaginionej przesyłki to oddzielna procedura, która nie wstrzymuje obowiązku zwrotu wpłaty. Gdybyś miał problem ze zwrotem pieniędzy, otwórz Dyskusję i poproś tam o pomoc Allegro.

oznacz moderatorów

aniskiew
#8 Zapaleniec#

Tak, o tym dowodzie odesłania doczytałem, dziekuje napiszę do sprzedawcy że zrzekam się praw i niech on reklamuje.

oznacz moderatorów