Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
odesłałem zwrot towaru poprzez Allegro i Pocztex 48 - przesyłka już 3x ma nieudane próby doręczenia, a sprzedawca twierdzi, że kuriera pocztowego od kilku dni u nich nie było... Przesyłkę opłaca niby allegro, ja ją nadaję - kto może ją reklamować? I na której poczcie mam reklamować jeśli mogę ja - tej gdzie przesyłka "utknęła"? Nie znalazłem dokładnie takiego wątku, szukałem, dziękuje za pomoc.
Sprzedawca odpisał, że to ja mam dzwonić na pocztę, bo poczta inaczej zwróci przesyłkę ... stąd moje pytanie - kto ma się tą reklamacją zajmować?
@aniskiew Nie musisz reklamować przesyłki, może to zrobić sprzedawca, wystarczy, że prześlesz mu zrzeczenie się swoich praw do reklamacji. Jeśli zrobiłeś zwrot towaru na Allegro i masz dowód odesłania paczki, sprzedawca ma obowiązek oddać Ci pieniądze już po okazaniu dowodu odesłania. Stanowi o tym art. 32 Ustawy konsumenckiej;
Jeżeli przedsiębiorca nie zaproponował, że sam odbierze rzecz od konsumenta, może wstrzymać się ze zwrotem płatności otrzymanych od konsumenta do chwili otrzymania rzeczy z powrotem lub dostarczenia przez konsumenta dowodu jej odesłania, w zależności od tego, które zdarzenie nastąpi wcześniej.
Reklamacja zaginionej przesyłki to oddzielna procedura, która nie wstrzymuje obowiązku zwrotu wpłaty. Gdybyś miał problem ze zwrotem pieniędzy, otwórz Dyskusję i poproś tam o pomoc Allegro.
Tak, o tym dowodzie odesłania doczytałem, dziekuje napiszę do sprzedawcy że zrzekam się praw i niech on reklamuje.