Minal termin zwrotu. Ale i tak chcialem odeslac towar na moj koszt. Jak to zrobic z allegroOne?
Jak minął czas na zwrot to musi na zwrot zgodzić się sprzedający, wyraził zgodę?
Mi to już kompletnie wisi. Sprzedawca wysłał elektronikę która leżała z 10 lat w magazynach i oczywiście źle opisał. Odeślę mu ja, bez względu na to czy się zgadza czy nie. Niech sobie to sam przemiela w odpadach.
@RRRRRR A po co odsyłać, skoro piszesz że Sprzedawca wysłał elektronikę która leżała z 10 lat w magazynach i oczywiście źle opisał. reklamuj, załóż dyskusję to odzyskasz śrdoki i nie będziesz niczego odsyłał a jak będziesz to sprzedający Ci za to zwróci. https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa?source=LOKALNIE
Proszę nie rozumieć tak dosłownie moich stwierdzen. Ani nie wiem czy leżało lat 10,czy 9,ani czy w magazynie czy na półce. To obrazowo określoną starość sprzętu którego się nie da wykorzystać.
Już mi szkoda było czasu na wysyłanie,ale moglbym to zrobić łatwo kodem allegro, a teraz jak przedyskutowałem bezskutecznie możliwość wysyłki i straciłem kolejna godzinę,to na pewno wiem,że tematem się nie będę zajmował. Wierzę że nieuczciwi sprzedawcy istnieją, a czasem dosięga ich karma albo może się poprawią. Szkoda każdej sekundy więcej. Dziękuję!
Nie tak to działa, ale życzę powodzenia.😯
Proszę to przemyśleć by nie narazić się na koszty magazynowania. Ja nie odebrałam przesyłki z rzekomo naprawionym sprzętem i usłyszałam groźby...
@RRRRRR Jeżeli minął już czas na zwrot - to nie będzie możliwości wypełnienia formularza zwrotu i nadania paczki przez nasz system. W takim przypadku skontaktuj się ze sprzedającym, żeby uzgodnić zwrot i nadać go we własnym zakresie.
@Sa_nova Trochę nie tak, kupujący ma prawo zgłoszenia sprzedajacemu odstąpienia od umowy w ciagu 14 dni od odebrania przesyłki, a potem kolejne 14 dni na odesłanie przedmiotu. Nie musi pytać sprzedającego o zgodę chociaż ładnie jest jeśli zwrot uzgodni.
Natomiast system Allegro umożliwia zwrot w ciągu 14 dni od kliknięcia "kupuję" co jest trochę dziwne, ale jest jak jest.
W konkretnym przypadku kupujący wysyła zwrot dowolnym sposobem skoro nie może wysłać przez One niech wyśle pocztą lub InPostem oczywiście na własny koszt. Allegro nie musi o tym wiedzieć.
To jest dziwne. Przecież ja chce zapłacić za zwrot i allegro nie udostępnia swoich paczkomatow to takich transakcji? Powinienem to zrobicnprzez inpost? Może inpost już nie jest tak okrutny i pozwoli mi nadać kolejna paczkę beż wpisywania adresów,etc. Może powinniśmy wszyscy korzystać tylko z inpost?
@RRRRRR Ja tylko dodam że wysyłanie zwrotów przez One nawet jeśli byłoby mozliwe to jest mocno ryzykowne. Często czytam tutejsze wpisy i jest dużo informacji że przesyłki nie są terminowo odbierane, a termin nadania jest liczony od kiedy kurier łaskawie przyjmie paczkę. Więc lepiej nie ryzykuj.
Parę razy zwróciłem i było wszystko w porządku. Więc pewnie różnie bywa. Dla mnie to łatwy sposób,pójście na pocztę mnie przeraża;)
Nie jest tak jak ci opisuje br, żadne 14+14dni i Allegro nie blokuje, prawo mówi wyraźnie masz 14dni na odstąpienie od umowy zakupu i 14dni dni na odesłanie w sumie jest to 28 ale zgłoszenie zwrotu musi nastąpić w 14dnaich od chwili otrzymania towaru.
Ładnie to obliczyłeś, 14 + 14 = 28 dni. Miałeś piątkę z matematyki ?
Tak, miałem.😘 28 tak ale ma znaczenie kiedy zgłosi sie odstąpienie a tu jest 14dni i niczego Allegro nie blokuje.
Gratulacje dla piątki z matematyki. Szkoda że czytać cię kiepsko nauczyli...😒
A ciebie ani pisania, ani czytania, ani liczenia.
To rzeczywiście jest nieprecyzyjnie opisane. Ja zawsze tak myslalem: zgłaszałem do 14 dni, a później miałem 14 dni na wysłanie. Teraz zgłosiłem zwrot od razu po otwarciu (zszokowala mnie bezczelność sprzedawcy że mógł wystawiać na aukcję czytnik dysków z portem usb 2.0, których już nie da się używać pewnie z 10nlat z powodu słabego transferu i nie opisać tego, a żądać ceny porównywalnej z usb 3;) . Niestety z powodu wyjazdów,świat,etc czas szybko minal inze zdziwieniem zobaczyłem że nie mam 28 dni,tylko było ich 14.
Nauczka,aby nie robić zwrotu za szybko, tylko w maksymalnym terminie 14dni,tuż przed wysyłką.
Nie wiem swoją drogą jak to prawnie działa,bo zwrot był zgloszony do 14 dni, a wysyłkę i tak allegro różnie dostarcza donsprzedawcy- czasem późniejwiec terminy na pewno przekracza. Nie wiem jakntondziala: allegro może przekroczyć terminy,a kupujący nie???
Jak masz zgłoszony zwrot w terminie to nie powinno być problemu, ale co z dyskusją?
Dyskusja dotyczy możliwości wysłania przez allegroone, gdyż dla mnie to najprotsze. Jeżeli allegro odsyla do inpost albonpoczty polskiej, to już nie będę wysyłał, gdyż szkoda mi czasu. Wyrzuceniem badziew, i przestanę korzystać z paczkomatow allegro tylko wyłącznie inpost. Allegro nie dba o klientów jak widac:)