anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Minal termin zwrotu. Ale chcialem odeslac towar na moj koszt. Jak to zrobic z allegroOne?

RRRRRR
#8 Zapaleniec#

Minal termin zwrotu. Ale i tak chcialem odeslac towar na moj koszt. Jak to zrobic z allegroOne?

oznacz moderatorów
22 ODPOWIEDZI 22

LEW433
#21 Demiurg#

Jak minął czas na zwrot to musi na zwrot zgodzić się sprzedający, wyraził zgodę?

oznacz moderatorów

RRRRRR
#8 Zapaleniec#

Mi to już kompletnie wisi. Sprzedawca wysłał elektronikę która leżała z 10 lat w magazynach i oczywiście źle opisał. Odeślę mu ja, bez względu na to czy się zgadza czy nie. Niech sobie to sam przemiela w odpadach.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@RRRRRR A po co odsyłać, skoro piszesz że Sprzedawca wysłał elektronikę która leżała z 10 lat w magazynach i oczywiście źle opisał. reklamuj, załóż dyskusję to odzyskasz śrdoki i nie będziesz niczego odsyłał a jak będziesz to sprzedający Ci za to zwróci.  https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa?source=LOKALNIE

oznacz moderatorów

RRRRRR
#8 Zapaleniec#

Proszę nie rozumieć tak dosłownie moich stwierdzen. Ani nie wiem czy leżało lat 10,czy 9,ani czy w magazynie czy na półce.  To obrazowo określoną starość sprzętu którego się nie da wykorzystać. 

Już mi szkoda było czasu na wysyłanie,ale moglbym to zrobić łatwo kodem allegro, a teraz jak przedyskutowałem bezskutecznie możliwość wysyłki i straciłem kolejna godzinę,to na pewno wiem,że tematem się nie będę zajmował.  Wierzę że nieuczciwi sprzedawcy istnieją, a czasem dosięga ich karma albo może się poprawią. Szkoda każdej sekundy więcej. Dziękuję!

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Nie tak to działa, ale życzę powodzenia.😯

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@RRRRRR Jeżeli minął już czas na zwrot - to nie będzie możliwości wypełnienia formularza zwrotu i nadania paczki przez nasz system. W takim przypadku skontaktuj się ze sprzedającym, żeby uzgodnić zwrot i nadać go we własnym zakresie. 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@Sa_nova  Trochę nie tak, kupujący ma prawo zgłoszenia sprzedajacemu  odstąpienia od umowy w ciagu 14 dni od odebrania przesyłki, a potem kolejne 14 dni na odesłanie przedmiotu. Nie musi pytać sprzedającego o zgodę chociaż ładnie jest jeśli zwrot uzgodni.

Natomiast system Allegro umożliwia zwrot w ciągu 14 dni od kliknięcia "kupuję"  co jest trochę dziwne, ale jest jak jest.

W konkretnym przypadku kupujący wysyła zwrot dowolnym sposobem skoro nie może wysłać przez One niech wyśle pocztą lub InPostem oczywiście na własny koszt.  Allegro nie musi o tym wiedzieć.

oznacz moderatorów

RRRRRR
#8 Zapaleniec#

To jest dziwne. Przecież ja chce zapłacić za zwrot i allegro nie udostępnia swoich paczkomatow to takich transakcji? Powinienem to zrobicnprzez inpost? Może inpost już nie jest tak okrutny i pozwoli mi nadać kolejna paczkę beż wpisywania adresów,etc. Może powinniśmy wszyscy korzystać tylko z inpost?

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@RRRRRR  Ja tylko dodam że wysyłanie zwrotów przez One nawet jeśli byłoby mozliwe to jest mocno ryzykowne.  Często czytam tutejsze wpisy i jest dużo informacji że przesyłki nie są terminowo odbierane, a termin nadania jest liczony od kiedy kurier łaskawie przyjmie paczkę.  Więc lepiej nie ryzykuj.

oznacz moderatorów

RRRRRR
#8 Zapaleniec#

Parę razy zwróciłem i było wszystko w porządku. Więc pewnie różnie bywa. Dla mnie to łatwy sposób,pójście na pocztę mnie przeraża;)

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Nie jest tak jak ci opisuje br, żadne 14+14dni i Allegro nie blokuje, prawo mówi wyraźnie masz 14dni na odstąpienie od umowy zakupu i 14dni dni na odesłanie w sumie jest to 28 ale zgłoszenie zwrotu musi nastąpić w 14dnaich od chwili otrzymania towaru.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Ładnie to obliczyłeś, 14 + 14 = 28 dni. Miałeś piątkę z matematyki ?

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Tak, miałem.😘 28 tak ale ma znaczenie kiedy zgłosi sie odstąpienie a tu jest 14dni i niczego Allegro nie blokuje.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Gratulacje dla piątki z matematyki. Szkoda że czytać cię kiepsko  nauczyli...😒

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

A ciebie ani pisania, ani czytania, ani liczenia.

oznacz moderatorów

RRRRRR
#8 Zapaleniec#

To rzeczywiście jest nieprecyzyjnie opisane. Ja zawsze tak myslalem: zgłaszałem do 14 dni, a później miałem 14 dni na wysłanie. Teraz zgłosiłem zwrot od razu po otwarciu (zszokowala mnie bezczelność sprzedawcy że mógł wystawiać na aukcję czytnik dysków z portem usb 2.0, których już nie da się używać pewnie z 10nlat z powodu słabego transferu i nie opisać tego, a żądać ceny porównywalnej z usb 3;) . Niestety z powodu wyjazdów,świat,etc czas szybko minal inze zdziwieniem zobaczyłem że nie mam 28 dni,tylko było ich 14.

Nauczka,aby nie robić zwrotu za szybko, tylko w maksymalnym terminie 14dni,tuż przed wysyłką. 

Nie wiem swoją drogą jak to prawnie działa,bo zwrot był zgloszony do 14 dni, a wysyłkę i tak allegro różnie dostarcza donsprzedawcy- czasem późniejwiec terminy na pewno przekracza. Nie wiem jakntondziala: allegro może przekroczyć terminy,a kupujący nie???

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Jak masz zgłoszony zwrot w terminie to nie powinno być problemu, ale co z dyskusją?

oznacz moderatorów

RRRRRR
#8 Zapaleniec#

Dyskusja dotyczy możliwości wysłania przez allegroone, gdyż dla mnie to najprotsze. Jeżeli allegro odsyla do inpost albonpoczty polskiej, to już nie będę wysyłał, gdyż szkoda mi czasu. Wyrzuceniem badziew, i przestanę korzystać z paczkomatow allegro tylko wyłącznie inpost. Allegro nie dba o klientów jak widac:)

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@RRRRRR bo ustawa mowi jasno czyli jest 14dni na zgloszenie zwrotu i kolejne 14dni na odesłanie ale liczone od dnia zgloszenia zwrotu, czyli jak ma być 28dni to odstapienie od umowy zgłaszasz 14dnia i masz kolejne 14dni na odesłanie razem 28dni. Jak zgłosiłeś odnrazu po odebraniu paczki czyli 1 dnia to 15 dnia mija czas na odesłanie. Ale jak zgłosiłes odstąpienie do 14 dni od dnia kolejnego po odebraniu paczki to odstapienie jest ważne. Sprzedawcy natomiast wolno naliczyć ci koszt bezumownego użytkowania za każdy dzień powyżej 14dni na odesłanie towaru. Liczy się termin nadania zwrotu do 14dni od zgłoszenia odstąpienia nie termin dostarczenia paczki do sprzedawcy.

oznacz moderatorów