Cześć.
Czy uważacie że allegro idzie w dobrą stronę podwyższając minimalną kwotę zakupu u jednego sprzedającego w smart?
**piiip** może.
Dajcie znać, bo już mnie to irytuje.
Ten Smart to już chyba każdego irytuje ,jednym się nie podoba kwota minimalna innym coraz większe dopłaty do niego w przypadku sprzedaży .
@jodlik1 a wiesz że sprzedawca dopłaca przy zamówieniu za 150 zł jedyne 9,99 zł a allegro 0,96 zł a finalnie i tak płacisz za dostawę w towarze 😄 więc czy to będzie 50 czy 100 zł próg nie ma znaczenia i tak trzeba opłacić dostawę bo nikt nie jeździ za darmo 😄
to się nie ma prawa spiąć, allegro przy zakupie za 50 zł ma z prowizji ok 7,50 zł zależy od kategorii a koszt wysyłki 10 zł policz sam 😄
Jeśli Ciebie irytuje to, że musisz wydać kilka zł więcej żeby mieć "bezpłatną" dostawę to co mają powiedzieć sprzedający który muszą za tą "bezpłatną" dostawę płacić? 😅
Powinno być od 1 zł, bo trzeba dodawać coś za 44 lub 49 zł i zwracać. I jeszcze sprzedawca jest niezadowolony, a przecież zarobił 1 zł.
Inna sprawa limit 49,90 z dostawą darmową SMART, miał obowiązywać od 02.03.2026 ... a mamy już ten dzień i nadal oferty np. za 47 zł jest w SMART... to jak to z tymi zmianami?
@MarcinSaks obowiązuję dla osób, które od dzisiaj wykupiły/przedłużyły smart. Dla "starych posiadaczy" obowiązują poprzednie zasady.
bardzo dobrą. Wszystko jest już tańsze - wkoło Allegro.
Sprzedawcy wystawiają produkty na swoich sklepach dużo taniej niż na Allegro.
Ja to już sprawdzam od jakiegoś czasu - i na allegro kupuje promil - bo nawet bez darmowej przesyłki - wychodiz dużo taniej.
Ostatnio części do pralki , wczoraj odżywki itd - nie znalazłem nic taniej na Allegro.
Allegro broniło się wygodą - czy ja wiem - obecnie kupić na oficjalnym sklepie producenta/ dystrybutora to pare klików - szybka płatność - nara
@-Outlet-Butik- towar za ok. 1000 zł może i jest poza allegro tańszy, natomiast taki za 50 zł na pewno nie. Sklep internetowy musiałby go oferować za 35 zł, żeby się kupującemu opłacało, a i wtedy dla 2, 3 zł szkoda czasu na rejestrowanie się w sklepie, sprawdzanie czy to nie jakiś lewy sklep, nie ma darmowego zwrotu, ochrony..
Zresztą jak szukam towaru w takich cenach to zawsze na allegro jest najtaniej.
kto Ci się kazuje rejestrować? ja wiekszosc kupuje jako gość - dane , tel. , wybór paczko - szybka płatność - tyle.
Kupuje głównie u producentów - nie ma mowy o lewych.
Zwroty - wybacz ale świadome zakupy nie są narazone na zwroty - a np. ciuchy czy buty - jednak kupuje stacjonarnie.. tak mam - kto co lubi
Irytuje i powinno irytować każdego, kto tu kupuje. Nie ze względu na podwyżkę progu zakupu (bo obniżono kuriera), ale powinny irytować podwyżki dla sprzedawców. Nie ma znaczenia, że tu nie sprzedajesz, Tobie powinno zależeć na jak najmniejszych prowizjach dla sprzedawców, bo wszystkie opłaty są poukrywane w kosztach produktów.
Jeżeli coś kosztuje 50zł, sprzedawca płaci od tego 10zł prowizji i 4zł kosztów dostawy, to tak naprawdę ten towar jest wart 36zł.
Wiesz, niektórzy cieszą się jak głupi do sera, że mają "dostawy za darmo"... Ale to bardzo krótkowzroczne, za wszystko dopłacają w kosztach produktu. Cieszą się, że dobierają do smarta, a później oddają, żeby kosztem sprzedawcy mieć darmową wysyłkę, ale co z tego, skoro produkt który i tak sobie zostawili jest adekwatnie droższy o prowizje i koszty dostawy.
@Client:28769449 no właśnie nic nie dopłacają, bo w sklepie internetowym sprzedawcy ten towar nie jest za 36 zł, tylko w cenie takiej samej jak na allegro albo wyższej. Zawsze jak sprawdzam to tak jest.
@firmakrzak W moim tak nie jest, jak i wielu innych sprzedawców, to co piszesz nie jest regułą. Zdarza się to w przypadku małych sklepów, które boją się podwyższyć cenę na Allegro, i w przypadku dużych, które nie ważne co za ile sprzedają, bo mają takie marże, że prowizja Allegro (a mają też wynegocjowane niższe prowizje) nic im nie robi.
to czemu duzi - mają niskie ceny na sklepach - duże na allegro?
Taki KFD - ogromny producent - EAN 5901947662045 - 62,99 sklep , Allegro SUPER CENA 74,72 ( !!!!! prawie 12zł drozej )
Jeśli ktoś ma niższe lub takie same ceny na Allegero jak u siebie - to znaczy ,że jeszcze ich nie podwyższył i zaraz to zrobi 😄
Taki kfd - miał ceny tożsame - kupowałem na Allegro bo wygodniej. Zobacz co się dzieje.....
tak było - BYŁO.
zobacz - akurat zamawiałem wczoraj ( nie chce mi się wymieniac wszystkich produktów - dodam tylko - wierz albo nie KAŻDY był tanszy )
ean 634438679479 - allegro - SUPER CENA NAJNIŻSZA NA ŚWIECIE ( plakietka zielona przypięta ) : 59,90zł. SKLEP PRODUCENTA : 54,90 (!)
Rower Goetze Mood 24″ - SUPER HIPER CENA : 1189zł allegro - sklep 1149zł - sklep ( wysyłka free )
Częsci do pralki : KLU81AS6D 119,99zł - super hiper cena ( na zielono ) - sklep na FV mam za 99,99zł
WSZYTSKO jest tu drożej bo MUSI - a te plakietki super cena przypinane przez Allegro - to już coraz mniej ludzi łyka
@-Outlet-Butik- w takim razie muszę zacząć znowu sprawdzać ceny w sklepach. Może faktycznie allegro z rżnięciem na prowizjach już tak przesadziło, że nie da się tutaj utrzymać niskich cen 🙂 Chociaż, mimo wszystko jak widzę ceny niektórych towarów to nie wiem jak sprzedawcy tu na tym zarabiają przy tych opłatach.
no ja zacząłem i od roku - nie kupuje na Allegro - praktycznie nic.
Nie nie da się utrzymywac niskie ceny jak 1/4 idzie na koszty Allegro.
Przesadzili i odjechał im cenowo rynek.
Widzę ( co było niedopuszczalne jeszcze jakiś czas temu ) - ,że duzi - mają wyrąbane co tam sądzi Allegro o ich polityce cenowej i po prostu mają taniej u siebie i tyle. Dawno jak porównywałem np taki SFD - miał ceny identyczne tu i tu.
tak, sprzedawca pracuje za darmo abyś ty miał taniej 🙂 . Dopłacasz i na allegro i w sklepie online
@Hadwao_net często tu sprzedawca pracuje za darmo albo nawet dopłaca do biznesu.
Jest sobie np. sprzedawca używanych książek i widzę po komentarzach, że sprzedaję się sporo pojedynczych pozycji w cenie 5 czy 3 zł. Nie wiem jak to się opłaca i jak na tym można zarobić. Koszty takiej sprzedaży przewyższają zyski i jest to działalność charytatywna - nie ma innej możliwości.
A tak poza tym jak sobie myśle o rozpoczęciu tu sprzedaży i zaczynam sobie liczyć to prawie zawsze wychodzi na to, że sprzedaż tutaj nie ma sensu. Musiałbym mieć towar za darmo albo być oszustem i sprzedawać jakieś podróby z chińskiego serwisu - wielu w tym serwisie tak zarabia i tu widzę opłacalność🙂