anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z zwrotem pieniędzy

storzu1
#1 Nowicjusz#

Witam mam pytanie czy sprzedający ma prawo odmówić zwrotu pieniędzy za buty które używałem raz w celu przetestowania przez powód brudnych podeszw? Buty odesłałem bo były za duże i raz byłem w nich na dworze w celu testu ale dostałem wiadomość odmowa zwrotu 😞

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

komis-bell
#21 Demiurg#

@storzu1 Jeśli kupiłeś od przedsiębiorcy to nie może on odmówić przyjęcia zwrotu ale ma prawo do obniżenia zwracanej kwoty adekwatnie do utraty wartości (jeśli taka utrata wartości nastąpiła).

oznacz moderatorów

storzu1
#1 Nowicjusz#

To już nie wiem co mam robić poniżej piszą że na dworze nie można wychodzić a ty  że nie może  odmówić dałem buty 320zł i nie wiem ile mniej mógłbym dostać za brudne podeszwy 😕

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

Bo musi biedak ten zwrot przyjąć 

ale oddać ci kwotę jaką są warte

oznacz moderatorów

storzu1
#1 Nowicjusz#

To myślisz jaka kwota by była odpowiednia? Dodam że na tych zdjęciach wyglądają jakoś brudniej niż ja je oddawałem ale mniejsza o to np. 250zł?:)

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

A skąd mam wiedziec

zalezy jakie buty

jaki model

jak stoi na rynku

ile kosztuje czyszczenie

czy doczyści do stanu fsbryczbego

uzywane buty kosztują mniej niż połowę 

oznacz moderatorów

storzu1
#1 Nowicjusz#

ok sorry nie będę ci zawracał głowy z tymi wszystkimi detalami spróbuje się z nim dogadać ale połowa pieniędzy to za mało za brudną podeszwę przez 1 raz użytkowania

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

Jakbyś kupował w sklepie stacjonarnym to wypuszczonoby cię w nich na dwor? 

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @storzu1. Sprzedający może odmówić przyjęcia zwrotu tylko w określonych przypadkach. Ich opis znajdziesz w tym artykule. W ofercie, w której dokonałeś zakupu, sprzedający nie przedstawił w warunkach zwrotu opcji Zwrot ograniczony lub Brak zwrotu. 

W opisanej sytuacji sprzedający może pomniejszyć kwotę zwrotu - jeśli to zrobi, to musi przedstawić szczegółowe uzasadnienie swojej decyzji. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

storzu1
#1 Nowicjusz#

Dziękuję za pomoc 🙂  Jeśli sprzedający powie że cena o połowę mniej za 1 raz użytkowania i tylko brudne podeszwy to chyba nie powinienem się zgadzać ?:(

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@storzu1, niestety nie jestem w stanie stwierdzić, czy taka propozycja będzie zasadna, ponieważ nie specjalizuję się w wycenie asortymentu i nie znam jego obecnego stanu 😞  

Sprzedający będzie w stanie ocenić dokładną wartość towaru. Gdy już to zrobi, będzie musiał przedstawić podstawy do pomniejszenia kwoty zwrotu.  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@storzu1 Wartość kwoty o którą zostanie obniżony zwrot to decyzja sprzedającego - możesz się z nią nie zgadzać ale jeśli sprzedający się "uprze" to za wiele nie zrobisz - towar nie jest już Twoją własnością.

oznacz moderatorów

storzu1
#1 Nowicjusz#

Czyli on może żądać  PRZYKŁADOWO 1% kwoty bo to już jego towar?? A jeśli się z tym nie zgodzę może z powrotem odesłać ten towar do mnie i ja sam go sobie wyczyszczę i sprzedam?

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@storzu1 "Czyli on może żądać PRZYKŁADOWO 1% kwoty bo to już jego towar?"

Zupełnie przykładowo - tak.
Wtedy możesz otworzyć dyskusję i tam poprosić o pomoc Allegro lub udać się po poradę do lokalnego rzecznika praw konsumenta.

"A jeśli się z tym nie zgodzę może z powrotem odesłać ten towar do mnie i ja sam go sobie wyczyszczę i sprzedam?"

Jeśli tak się dogadacie to jest to możliwe ale zgodnie z prawem - po odstąpieniu od umowy - towar nie stanowi już Twojej własności.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@storzu1  jak wycenić buty ? alez to proste

Niech sprzedający wystawi je na licytacje od 1 zł . I zwróci Ci cene jaką osiągną w licytacji - bo według rynku ( kupujących) własnie tyle są teraz warte

Cene używanego przedmiotu najlepiej weryfikuje rynek - to by było uczciwe lecz .... dla Ciebie bardzo ryzykowne. Przy osiągnięciu ceny 5 zł - otrzymałbyś 5 zł zwrotu 

A ja osobiście nie kupiłbym nigdy używanych butów - nie wiem kto z jaką ewentualną chorobą w nich chodził. 

Wiec de facto obecna wartośc butów nie musi być wcale wysoka........

Jak to mówią jest ryzyko - jest zabawa. A poza tym to po prostu uczciwe

oznacz moderatorów