Problem z zwrotem pieniędzy

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Witam mam pytanie czy sprzedający ma prawo odmówić zwrotu pieniędzy za buty które używałem raz w celu przetestowania przez powód brudnych podeszw? Buty odesłałem bo były za duże i raz byłem w nich na dworze w celu testu ale dostałem wiadomość odmowa zwrotu 😞
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@storzu1 Jeśli kupiłeś od przedsiębiorcy to nie może on odmówić przyjęcia zwrotu ale ma prawo do obniżenia zwracanej kwoty adekwatnie do utraty wartości (jeśli taka utrata wartości nastąpiła).

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
To już nie wiem co mam robić poniżej piszą że na dworze nie można wychodzić a ty że nie może odmówić dałem buty 320zł i nie wiem ile mniej mógłbym dostać za brudne podeszwy 😕
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Bo musi biedak ten zwrot przyjąć
ale oddać ci kwotę jaką są warte

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
To myślisz jaka kwota by była odpowiednia? Dodam że na tych zdjęciach wyglądają jakoś brudniej niż ja je oddawałem ale mniejsza o to np. 250zł?:)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
A skąd mam wiedziec
zalezy jakie buty
jaki model
jak stoi na rynku
ile kosztuje czyszczenie
czy doczyści do stanu fsbryczbego
uzywane buty kosztują mniej niż połowę

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
ok sorry nie będę ci zawracał głowy z tymi wszystkimi detalami spróbuje się z nim dogadać ale połowa pieniędzy to za mało za brudną podeszwę przez 1 raz użytkowania
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Jakbyś kupował w sklepie stacjonarnym to wypuszczonoby cię w nich na dwor?

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Cześć, @storzu1. Sprzedający może odmówić przyjęcia zwrotu tylko w określonych przypadkach. Ich opis znajdziesz w tym artykule. W ofercie, w której dokonałeś zakupu, sprzedający nie przedstawił w warunkach zwrotu opcji Zwrot ograniczony lub Brak zwrotu.
W opisanej sytuacji sprzedający może pomniejszyć kwotę zwrotu - jeśli to zrobi, to musi przedstawić szczegółowe uzasadnienie swojej decyzji.
Moderatorka

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Dziękuję za pomoc 🙂 Jeśli sprzedający powie że cena o połowę mniej za 1 raz użytkowania i tylko brudne podeszwy to chyba nie powinienem się zgadzać ?:(

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@storzu1, niestety nie jestem w stanie stwierdzić, czy taka propozycja będzie zasadna, ponieważ nie specjalizuję się w wycenie asortymentu i nie znam jego obecnego stanu 😞
Sprzedający będzie w stanie ocenić dokładną wartość towaru. Gdy już to zrobi, będzie musiał przedstawić podstawy do pomniejszenia kwoty zwrotu.
Moderatorka
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@storzu1 Wartość kwoty o którą zostanie obniżony zwrot to decyzja sprzedającego - możesz się z nią nie zgadzać ale jeśli sprzedający się "uprze" to za wiele nie zrobisz - towar nie jest już Twoją własnością.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Czyli on może żądać PRZYKŁADOWO 1% kwoty bo to już jego towar?? A jeśli się z tym nie zgodzę może z powrotem odesłać ten towar do mnie i ja sam go sobie wyczyszczę i sprzedam?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@storzu1 "Czyli on może żądać PRZYKŁADOWO 1% kwoty bo to już jego towar?"
Zupełnie przykładowo - tak.
Wtedy możesz otworzyć dyskusję i tam poprosić o pomoc Allegro lub udać się po poradę do lokalnego rzecznika praw konsumenta.
"A jeśli się z tym nie zgodzę może z powrotem odesłać ten towar do mnie i ja sam go sobie wyczyszczę i sprzedam?"
Jeśli tak się dogadacie to jest to możliwe ale zgodnie z prawem - po odstąpieniu od umowy - towar nie stanowi już Twojej własności.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@storzu1 jak wycenić buty ? alez to proste
Niech sprzedający wystawi je na licytacje od 1 zł . I zwróci Ci cene jaką osiągną w licytacji - bo według rynku ( kupujących) własnie tyle są teraz warte
Cene używanego przedmiotu najlepiej weryfikuje rynek - to by było uczciwe lecz .... dla Ciebie bardzo ryzykowne. Przy osiągnięciu ceny 5 zł - otrzymałbyś 5 zł zwrotu
A ja osobiście nie kupiłbym nigdy używanych butów - nie wiem kto z jaką ewentualną chorobą w nich chodził.
Wiec de facto obecna wartośc butów nie musi być wcale wysoka........
Jak to mówią jest ryzyko - jest zabawa. A poza tym to po prostu uczciwe