Ostatnio natknąłem się na sytuację, że sprzedawca ze smart ma oferty bez smart:
https://allegro.pl/oferta/klimatyzator-przenosny-klimatyzacja-wentylator-18652801239
oferty już nie zobaczycie, bo zadałem pytanie sprzedającemu a on zamiast udzielić odpowiedzi zakończył ofertę.
Zastanawiam się, czy to jest celowe działanie sprzedającego?
Czy może alegro niedomaga?
A może ktoś przejął konto?
@Chri$$ Sprzedający mający Smarta może go udostępniać do wybranych ofert lub form dostawy i nie musi on być dostępny przy każdej aukcji.
A dlaczego nie? Sprzedawca ma wybór mieć wszystkie dostawy Delivery, smarta i kłopoty z nimi związane lub nie mieć.
Może ma towar delikatny, a tam ciężko o odzyskanie kasy za szkody i przy któryś wyłączył. Może sprzedaje niektóre rzeczy bez smart, a za to taniej, bo bez dopłat, bez kosztów obsługi zwrotów i niemacane... A może kupujący lubią zamawiać do automatów, a towar nie wchodzi do wszystkich, bo np. one ma mniejszą wagę, a DHL i DPD mniejsze skrytki. W związku z tym stanął przed wyborem samych kurierów lub braku smarta.... I bardziej mu się opłacało zostawić paczkomaty niż smarta...
Powodów moze być od groma. Gdyby smart był taki cudny to sprzedawcy rękami i nogami by go bronili, a sporo wyłącza, bo ma dość.
Widząc kontrast do **piiip** Prime - wyrażam zdziwienie, bo nie kojarzę bym płacił za przesyłkę krajową kiedykolwiek (może tak wybieram).
Do tego brak limitu kwotowego na darmową dostawę (nie wiem jak to kalkulują)
Dzięki za szersze wyjaśnienie
@Chri$$ Może powodem jest to, że a-zon jest firmą o kilkusetkrotnie większych zasobach i mogą sobie na to pozwolić? 🙂
Jako konsumenta interesuje mnie cena jaką płacę i jakość m.in. usług jakie otrzymuję.
Jestem na alegro od ponad 25 lat i przed smart radziłem sobie z wyszukiwaniem ofert - jasne i oczywiste było gdy ktoś oferował ten sam produkt za 100zł +15zł za przesyłkę a kto inny za 115 z darmową przesyłką. Nie było limitów, nie było problemów póki alegro nie postanowiło ugryźć kawałek tortu związanego ze smart. Ja jestem tylko kupującym. Dodatkowo irytują mnie komunikaty ile to nie zaoszczędziłem dzięki smart, a nie mogę tego wyłączyć... Problem w tym, że bez smart też bym tyle zaoszczędził, a może i więcej.