anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedawca nie odebrał zwrotu smart - Poczta Polska wzywa mnie do zapłaty za nieodebraną paczkę

MAMY ROZWIĄZANIE!
KomputerowiczPl
#9 Pomysłodawca

Dzień dobry , korzystam z allegro kilka lat i pierwszy raz spotyka mnie takiego typu sytuacja.

Zakupiłem 18 listopada ,,FOTEL OBROTOWY KRZESŁO BIUROWE NA KÓŁKACH'' za 78 zł. Przesyłka dotarła do mnie 20 listopada. Tego samego dnia złożyłem sprzedawcy reklamację na fotel. Sprzedawca następnego dnia rozpatrzył reklamacje na podstawie przesłanych zdjęć i odrzucił ją . Odwołałem się od tej decyzji i tego samego dnia sprzedawca ponownie odrzucił reklamację i napisał w skrócie  ,, jeśli towar nie spełnia Pana oczekiwań ma Pan prawo do darmowego zwrotu.''

Posłuchałem się porady sprzedawcy allegro i zgłosiłem następnego dnia 21 listopada zwrot i nadałem paczkę na Poczcie Polskiej 24 listopada. Zapomniałem wręcz już o sprawie , aż  4 grudnia przyjechał do mnie kurier z Poczty Polskiej i z tą samą paczką. Powiedział mi , iż odbiorca odmówił przyjęcia paczki ,wróciła ona do mnie do nadawcy i teraz jeśli chce odebrać paczkę muszę umieścić bodajże z tego co pamiętam około 60 zł opłaty.  Odmówiłem odbioru , paczka została na Poczcie Polskiej.

Tego samego dnia doradca allegro w moim imieniu otworzył dyskusję i napisał ,,(nick sprzedawcy) kupujący zgodnie z Państwa prośbą odesłał przesyłkę, której Państwo nie odebrali. W tej sytuacji to Państwo są zobowiązani do pokrycia kosztu powrotu przesyłki do nadawcy w wysokości 60 zł. Dopiero wtedy kupujący będzie mógł podjąć przesyłkę z Poczty i odesłać ją ponownie. Dodatkowo z racji na brak odbioru z Państwa strony nadal konieczne jest wykonanie zwrotu pieniędzy w terminie 14 dni od zgłoszenia.

Sprzedawca odpisał następnego dnia ,,Dzień dobry, przekazuję wiadomość do odpowiedniego działu.'' i następnego dnia ( 6 grudnia ) dostałem wiadomość w dyskusji allegro od bota allegro ,,Zwrot pieniędzy przez Allegro nie powiódł się. Spróbuj jeszcze raz korzystając z wpłaty tytułem zwrotu. Dzięki temu kupujący dostanie zwrot pieniędzy, a Ty szybciej otrzymasz zwrot prowizji.''.

Wypowiedział się wtedy doradca na moją prośbę ,,Dzień dobry, skontaktował się z nami Kupujący KomputerowiczPl, ponieważ otrzymał informację o nieudanej próbie zwrotu pieniędzy. Proszę Sprzedającego (nick sprzedającego) o prawidłowe wykonanie zwrotu pieniędzy dla Kupującego. Jeśli zwrot nie zostanie wykonany poprzez Allegro Finanse to proszę o zamieszczenie potwierdzenia w prowadzonej dyskusji. Dodatkowo utworzyłem na Państwa koncie sprawę e-mail o numerze (numer sprawy allegro).  Skontaktujemy się z Państwem i pomożemy w prawidłowym zleceniu zwrotu pieniędzy.''

Sprzedawca milczał w dyskusji , aż 8 grudnia  pojawiła się wiadomość automatyczna ,,Sprzedający zwrócił Ci pieniądze za zakupy: 78,00 PLN.

Pieniądze w ciągu 3-7 dni roboczych trafią na konto lub kartę, z którego był opłacony zakup. W mejlu znajdziesz informacje o zwrocie.

Zakończyliśmy Dyskusję w związku z rozwiązaniem problemu. W przypadku dalszych problemów zgłoś ponownie problem.''

Pomyślałem sobie sprawa rozwiązana i zapomniałem o sprawie . Niestety dzisiaj niespodzianka listonosz Poczty Polskiej zawitał z listem od Działu Obsługi Podsprzedażowej Poczty Polskiej.  Poinformowali mnie , iż paczka właśnie ta z fotelem nie jest nadal odebrana i mam teraz podjąć decyzję. Mam 30 dni od daty odbioru niniejszego pisma , po tym czasie Poczta Polska podejmie czynności zamierzających do wyegzekwowania należności, co spowoduje obciążenia dłużnika kosztami takiego postępowania. 

Mam 2 możliwości :

1) Złożyć dyspozycje odesłania przesyłki na wskazany adres, opłacić kwotę 26 zł obciążenia przesyłki i do tego koszty odesłania 42 zł.

2) Złożyć dyspozycje o rezygnacji z odbioru przesyłki , co jest równoznaczne ze zleceniem przekazania jej do utylizacji , należy opłacić tylko koszt ciążący na przesyłce.

Czy mogę prosić o poradę co mogę zrobić w tej sytuacji? Mam wezwać sprzedawcę allegro do podjęcia decyzji i poniesienia kosztów? 

oznacz moderatorów
53 ODPOWIEDZI 53
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:44052296 nie wiem ale poczta polska też tak wspaniale działa, że mogli se też oznaczyć co innego i nie zdziwiłbym się, że zaznaczyliby pobranie lub nie chciało się tego nikomu z zakontraktowanych listonoszy poza strukturami PP dostarczyć. Dlatego zapytałem czy ma w pdfie etykietę zwrotną.

oznacz moderatorów
KomputerowiczPl
#9 Pomysłodawca

@az1rael  Niestety plik z etykietą mam już dawno skasowany , nie widzę możliwości na allegro pobrania etykiety ponownie niestety.  Etykietę raczej w normalny sposób wygenerowałem , zgodnie z procedurą allegro ,,darmowy zwrot smart''. Nie było żadnego problemu z paczką , tylko po prostu nie wiem z jakiego powodu sprzedawca nie odebrał paczki i z tego powodu paczka wróciła do mnie ( do nadawcy), a Poczta Polska naliczyła opłaty za nieodebranie paczki z tego co rozumiem.

W tej sytuacji , najlepiej jednak będzie jak spróbuje skontaktować się z doradcą allegro i niech serwis allegro spróbuje rozwiązać problem.

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KomputerowiczPl trzebaby  pocztępoprosić o kopię etykiety nadania co zaznaczyli a nie odevbrał np dlatego że mikołajki i mieli spędz paczek i się nie wyrabiali, niewykluczone że poczta walnęła gonga i zaznaczyli za pobraniem... nie zdziwiłbym się

oznacz moderatorów
KomputerowiczPl
#9 Pomysłodawca

@az1rael  Udało mi się skontaktować z doradcą allegro, doradca podsumował moją sprawę -  ,,Jako, że odstąpił Pan od umowy, umowa zakupu została zniwelowana. W takim przypadku towar prawnie należy do sprzedającego i to on powinien podjąć decyzję o utylizacji, bądź przekierowaniu przesyłki dalej. Wznowię więc dyskusję i poproszę sprzedającego o określenie dyspozycji''

Doradca otworzył dyskusje i wypowiedział się tak ,,Opis problemu: Dzień dobry, kupujący zgłasza, że przesyłka nie została odebrana, oraz, że poczta wymaga uiszczenia opłaty za przekierowanie, bądź utylizację przesyłki. (nick sprzedawcy), jako, że kupujący odstąpił od umowy i odesłał zakup, towar pozostaje Państwa własnością. Proszę, aby ustalili Państwo, czy przesyłka ma zostać zutylizowana, czy przekazana dalej oraz uiścili opłatę.'' Doradca również dołączył w dyskusji allegro list przesłany przez Pocztę Polską.

Teraz muszę czekać na reakcje sprzedawcy i jakie działania podejmie.
oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KomputerowiczPl problem z tym że poczta chce kasy od ciebie nie od sprzedawcy więc nie możesz tego tak zostawić bo cię w końcu jakaś windykacja ustrzeli

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kostas11 @Client:44052296 @AnnaG-Antyki  zapytam się czy przypadkiem allegro w smarcie w zwrocie nie jest nadawcą na etykiecie z danymi sprzedawcy firmy jako odbiorcy?

oznacz moderatorów
Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@az1rael tu masz etykietę zwrotną. Dane nadawcy są kupującego

Client44052296_0-1767188613611.png

oznacz moderatorów
KomputerowiczPl
#9 Pomysłodawca

@az1rael Szczerze, jak nad tym tak pomyślałem to chyba najlepszym wyjściem z tej sytuacji będzie to, aby zaczekać jaką decyzje sprzedawca podejmuje w sprawie. Musi ją napisać w dyskusji allegro, więc będę miał to udokumentowane. Będzie to widoczne w dyskusji dla mnie / dla niego i allegro. Wtedy ja pokryje koszt jaką opcje wybierze ( czy utylizacja czy odesłanie towaru na podany adres) i podam mu numer konta w dyskusji allegro do zwrotu kosztu poniesionego przeze mnie.  To chyba najlepsze wyjście z sytuacji.

oznacz moderatorów
KomputerowiczPl
#9 Pomysłodawca

@az1rael Miałeś racje ,,problem z tym że poczta chce kasy od ciebie nie od sprzedawcy więc nie możesz tego tak zostawić bo cię w końcu jakaś windykacja ustrzeli''

Odpowiedź doradcy allegro uzyskałem na ten temat taką ,,Wątpię, żeby Poczta pozwoliła sprzedającemu pokryć koszty przesyłki bezpośrednio. W tym przypadku oczekujemy jednak, że pokryje on koszty utylizacji, bądź dalszej dostawy przesyłki. Oczywiście, może Pan pokryć te koszty po wybraniu przez sprzedającego opcji. Jeżeli nie zwróci on pieniędzy, będziemy mogli wypłacić je w ramach Allegro Ochrona Kupujących. Allegro jest płatnikiem tej przesyłki, jednak nie mamy możliwości pokrycia opłaty bezpośrednio.''

Także uzyskałem odpowiedź na pytanie kto w tej sytuacji jest nadawcą paczki ,,smart Poczty Polskiej'' ( ja czy allegro , które jest płatnikiem tej przesyłki)  ,,Allegro jest płatnikiem przesyłki, dlatego też przewoźnik może udzielić nam informacji o przesyłce, jednak nie jesteśmy jej nadawcą''

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela ty się najlepiej znasz na prawie pocztowym i przewozowym zerknąłbyś? ponawiam pytanie czyt na etykiecie zwrotu w smarcie kupujący widnieje bo wydawało mi się że nadawca jest wtedy allegro a odbiorcą dane sprzedawcy?

oznacz moderatorów
KomputerowiczPl
#9 Pomysłodawca

@az1rael @Client:44052296 @kostas11 @AnnaG-Antyki  Jak dokładnie jeszcze raz przeczytałem treść listu Poczta Polska oferuje jednak 3 możliwości rozwiązania sprawy.  Trzecim rozwiązaniem sprawy jest odbiór osobisty paczki z siedziby DOP w Koluszkach , ul. Kolejowa 4 , od poniedziałku do piątku 8:00-14:00 , wtedy tylko trzeba pokryć należność obciążenia czyli 26 zł.  Mam nadzieje , iż sprzedawca nie wybierze tej opcji i allegro nie będzie mi kazało osobiście jechać około 170 km po paczkę...

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KomputerowiczPl czyli jest nawet gorzej niż myślałem po tym co pecela napisał to nie dość że cię poczta ścignie o kasę za wysyłkę za utylizację etc to jeszcze zgodnie z ustawą konsumencką sprzedawca może się ze zwrotem wstrzymać do chwili otrzymania towaru lub dowodu nadania a ty nawet nie masz dowodu nadania bo nr paczki nie jest dowodem nadania ani nr zwrotu smart jest nim etykieta lub paragon / faktura za usługę a tych nie masz piknie w opór

oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@az1rael @KomputerowiczPl 

To etykieta od brokera. Nadawcą jest kupujący, a płatnikiem Allegro.
A to, że PP chce kasy za zwrot od nadawcy, jest normalne. Zgodnie z prawem koszt zwrotu nieodebranej przesyłki ponosi jej nadawca (a tu nadawcą jest kupujący).

Przyczyna zwrotu powinna być opisana na przesyłce. 

A decyzja odnośnie przesyłki należy do nadawcy. Decyzja sprzedawcy dotyczy co najwyżej towaru, a nie samej przesyłki i ma dla nadawcy wyłącznie charakter pomocniczy.

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Tak szczerze to coś tu lekko nie gra. Nie miał powodu nie odbierać. To był normalny zwrot czyli nic go to nie kosztowało. Gdybyś ty paczki nie odebrał to wtedy on, by musiał płacić za powrót i byłaby inna rozmowa, jednak odebrałeś i zrobiłeś normalny zwrot. 

Mógł wyjechać na święta i nie miał kto odebrać. 

Mogła też spartolić poczta. Ja jakoś przed świetami miałam z nimi też dziwną przygodę. Mąż zamówił sobie kilka paczek z FB. Po kilku dniach jedna ze sprzedających podesłała śledzenie. A tam paczka awizowana i termin odbioru do 10-tej rano następnego dnia. ZERO ABSOLUTNE: maila, smsa, telefonu, w skrzynce też nic!!!. Pocztę mam dosłownie naprzeciwko okno- w okno. Posżłam taka wkurzona i pytam o co chodzi? Kobieta sama nie wiedziała o co chodzi z tym śledzeniem i kurierem ale podobno tego dnia miała tylko 2 paczki do odesłania i żadna nie była moja, do mnie miała dzwonić. Jednak przy takim śledzeniu kto wie jak jakaś większa poczta mająca tego dużo do ogarniecia i nie znająca klientów, by się zachowała.... Mogłaby zgodnie ze śledzeniem odesłać i pozamiatane. Dodam, że kurier na pewno nie próbował jej doręczyć, u nas 4 osoby w domu i nawet przez minutę nie zdarzyło się tak, by nikogo nie było...

Inną kwestią jest dla mnie zachowanie sprzedajacego. Chowanie głowy w piasek to marna taktyka sprzedażowa. Błędy popełnia każdy. Jednak bierze się je na klatę i żyje dalej, a nie udaje strusia. Gdyby była jego wina to bierze sie to na siebie. Gdyby była poczty to się reklamuje. I też zwykle bierze w koszty, a potem bluzga na wiadomo kogo zmuszającego do wysyłek takimi metodami xD Takie życie na Allegro. 

#9 Pomysłodawca

@AnnaG-Antyki @az1rael @pecela @kostas11 W sumie dosyć interesująca jest ta sytuacja , a zarazem paradoksalna. Sprzedawca allegro do tej pory po prostu zignorował sprawę nieodebranej paczki, której w pierwszej kolejności nie odebrał z jakiegoś powodu od kuriera Poczty Polskiej. W tej sytuacji ja jako nadawca paczki ( allegro jest płatnikiem tylko paczki) muszę uregulować sprawę z Pocztą Polską. Mam termin 30 dni na podjęcie decyzji , ale zarazem nie mogę samodzielnie podjąć decyzji. Towar nie jest dosłownie chyba moją własnością i potem jak np. wybiorę samodzielnie opcje utylizacji mogę mieć konsekwencje jakieś prawne od sprzedawcy allegro, który jest właścicielem towaru.

Teraz jak rozumiem najlepszym wyjściem jest czekać na decyzje w dyskusji allegro sprzedawcy allegro , co chce zrobić z paczką ( swoim produktem). Następnie mam skontaktować się z Pocztą Polską, wybrać opcje jaką chciał sprzedawca allegro i mam zapłacić za to Poczcie Polskiej. Następnie chyba najlepiej jakiś dowód opłaty przekazać chyba w dyskusji allegro sprzedawcy allegro i on ma zwrócić mi pieniądze za to? Jeśli nie będzie chciał oddać pieniędzy , zgodnie z słowami doradcy allegro platforma allegro odda mi pieniądze z allegro protect.

Chyba to jest najlepszym, a zarazem odpowiednim zachowaniem w tej sytuacji? Czy mogę prosić jeszcze o potwierdzenie tego przez moderatora allegro gadane , który może skonsultować sprawę z odpowiednim działem allegro (numer zamówienia 82641160-c496-11f0-afe5-d3f7aeac6b0a ) ?

oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@AnnaG-Antyki

W przypadku Pocztexu jak kurier nie zastanie adresata, to zostawia awizo i przesyłka czeka 7 dni w placówce Poczty Polskiej na odbiór. Zwrot od razu, bez awizacji, możliwy jest w przypadku odmowy odbioru (może to zrobić wyłącznie adresat), błędnego adresu lub na wniosek nadawcy.

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela a możliwe byłoby się machnąć i za pobraniem kliknąć zwrot pocztexem niby w smarcie a wysyłka własna?

oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@az1rael

Informacja o pobraniu byłaby na etykiecie wraz z nr konta i kwotą. Nie ma możliwości dodać pobrania, bez informacji o tym na etykiecie.

Ps. Taka mała ciekawostka. W przypadku Pocztexu nie zadziała nr przerabianiem etykiety w programie graficznym i dodania tam informacji o pobraniu. Jak na etykiecie będzie pobranie, to kurier pobierze należność.

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Heh powiedz mi coś czego nie wiem. Jednak moja przedswiąteczna paczka wyglądała zupełnie inaczej. 

Problemem u mnie było to, że paczka na śledzeniu miała awizację i zwrot nastepnego ranka o 10-tej. A realnie kuriera nie było, awizo nie było. A ja o czymkolwiek dowiedziałam się tylko dlatego, że sprzedajaca pilnowała odbiorów. Natomiast kobieta na poczcie mówiła zupełnie co innego niż pokazywało śledzenie... I jestem skłonna jej wierzyć. Tylko ona jest z małej poczty z dwoma paczkami nieodebranymi dziennie i znająca adresata osobiście xD A co w takim przypadku zrobi duża poczta to głowy nie dam... Jak dla mnie był poważny problem ze statusami... I brak jakiejkolwiek próby doręczenia. Kobieta mówiła, że miała dzwonić - OK czyli mogłabym odebrać ale musiałabym i tak sama zasuwać. Ja mam blisko, inni niekoniecznie...

#20 Guru ⭐⭐

@AnnaG-Antyki

Pocztex to albo bezpośrednio WER (w miastach wojewódzkich, za wyjątkiem Katowic), albo Urząd Pocztowy nr 2 (a gdy takiego nie ma to nr 1).

A co zwrotu w tak krótkim czasie to albo awizo było błędem i była to przesyłka niedoręczalna, albo nadawca złożył wniosek o zwrot. 

oznacz moderatorów