anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedawca nie odebrał zwrotu smart - Poczta Polska wzywa mnie do zapłaty za nieodebraną paczkę

KomputerowiczPl
#8 Zapaleniec

Dzień dobry , korzystam z allegro kilka lat i pierwszy raz spotyka mnie takiego typu sytuacja.

Zakupiłem 18 listopada ,,FOTEL OBROTOWY KRZESŁO BIUROWE NA KÓŁKACH'' za 78 zł. Przesyłka dotarła do mnie 20 listopada. Tego samego dnia złożyłem sprzedawcy reklamację na fotel. Sprzedawca następnego dnia rozpatrzył reklamacje na podstawie przesłanych zdjęć i odrzucił ją . Odwołałem się od tej decyzji i tego samego dnia sprzedawca ponownie odrzucił reklamację i napisał w skrócie  ,, jeśli towar nie spełnia Pana oczekiwań ma Pan prawo do darmowego zwrotu.''

Posłuchałem się porady sprzedawcy allegro i zgłosiłem następnego dnia 21 listopada zwrot i nadałem paczkę na Poczcie Polskiej 24 listopada. Zapomniałem wręcz już o sprawie , aż  4 grudnia przyjechał do mnie kurier z Poczty Polskiej i z tą samą paczką. Powiedział mi , iż odbiorca odmówił przyjęcia paczki ,wróciła ona do mnie do nadawcy i teraz jeśli chce odebrać paczkę muszę umieścić bodajże z tego co pamiętam około 60 zł opłaty.  Odmówiłem odbioru , paczka została na Poczcie Polskiej.

Tego samego dnia doradca allegro w moim imieniu otworzył dyskusję i napisał ,,(nick sprzedawcy) kupujący zgodnie z Państwa prośbą odesłał przesyłkę, której Państwo nie odebrali. W tej sytuacji to Państwo są zobowiązani do pokrycia kosztu powrotu przesyłki do nadawcy w wysokości 60 zł. Dopiero wtedy kupujący będzie mógł podjąć przesyłkę z Poczty i odesłać ją ponownie. Dodatkowo z racji na brak odbioru z Państwa strony nadal konieczne jest wykonanie zwrotu pieniędzy w terminie 14 dni od zgłoszenia.

Sprzedawca odpisał następnego dnia ,,Dzień dobry, przekazuję wiadomość do odpowiedniego działu.'' i następnego dnia ( 6 grudnia ) dostałem wiadomość w dyskusji allegro od bota allegro ,,Zwrot pieniędzy przez Allegro nie powiódł się. Spróbuj jeszcze raz korzystając z wpłaty tytułem zwrotu. Dzięki temu kupujący dostanie zwrot pieniędzy, a Ty szybciej otrzymasz zwrot prowizji.''.

Wypowiedział się wtedy doradca na moją prośbę ,,Dzień dobry, skontaktował się z nami Kupujący KomputerowiczPl, ponieważ otrzymał informację o nieudanej próbie zwrotu pieniędzy. Proszę Sprzedającego (nick sprzedającego) o prawidłowe wykonanie zwrotu pieniędzy dla Kupującego. Jeśli zwrot nie zostanie wykonany poprzez Allegro Finanse to proszę o zamieszczenie potwierdzenia w prowadzonej dyskusji. Dodatkowo utworzyłem na Państwa koncie sprawę e-mail o numerze (numer sprawy allegro).  Skontaktujemy się z Państwem i pomożemy w prawidłowym zleceniu zwrotu pieniędzy.''

Sprzedawca milczał w dyskusji , aż 8 grudnia  pojawiła się wiadomość automatyczna ,,Sprzedający zwrócił Ci pieniądze za zakupy: 78,00 PLN.

Pieniądze w ciągu 3-7 dni roboczych trafią na konto lub kartę, z którego był opłacony zakup. W mejlu znajdziesz informacje o zwrocie.

Zakończyliśmy Dyskusję w związku z rozwiązaniem problemu. W przypadku dalszych problemów zgłoś ponownie problem.''

Pomyślałem sobie sprawa rozwiązana i zapomniałem o sprawie . Niestety dzisiaj niespodzianka listonosz Poczty Polskiej zawitał z listem od Działu Obsługi Podsprzedażowej Poczty Polskiej.  Poinformowali mnie , iż paczka właśnie ta z fotelem nie jest nadal odebrana i mam teraz podjąć decyzję. Mam 30 dni od daty odbioru niniejszego pisma , po tym czasie Poczta Polska podejmie czynności zamierzających do wyegzekwowania należności, co spowoduje obciążenia dłużnika kosztami takiego postępowania. 

Mam 2 możliwości :

1) Złożyć dyspozycje odesłania przesyłki na wskazany adres, opłacić kwotę 26 zł obciążenia przesyłki i do tego koszty odesłania 42 zł.

2) Złożyć dyspozycje o rezygnacji z odbioru przesyłki , co jest równoznaczne ze zleceniem przekazania jej do utylizacji , należy opłacić tylko koszt ciążący na przesyłce.

Czy mogę prosić o poradę co mogę zrobić w tej sytuacji? Mam wezwać sprzedawcę allegro do podjęcia decyzji i poniesienia kosztów? 

oznacz moderatorów
41 ODPOWIEDZI 41

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KomputerowiczPl nie czytałem całego bo za dużo info, napisz czy przy zwrocie zaznaczyłeś Odstąpienie czy reklamacja ? jak odstąpienie to nie musisz odbierać, sprzedawca ma Ci oddać kasę do 14 dni od odstąpienia, jak zaznaczyłeś reklamacje to sprzedawca już ją odrzucił i nie musiał odbierać, to Twój błąd i problem 😞

KomputerowiczPl
#8 Zapaleniec

@kostas11  Zaznaczyłem w formularzu allegro ,,Odstąpienie bez podania przyczyny''. Sprzedawca zwrócił mi w dyskusji allegro 8 grudnia pieniądze za zakup. 

Niestety dzisiaj niespodzianka była , listonosz Poczty Polskiej zawitał z listem od Działu Obsługi Podsprzedażowej Poczty Polskiej.  Poinformowali mnie , iż paczka właśnie ta z fotelem nie jest nadal odebrana i mam teraz podjąć decyzję. Mam 30 dni od daty odbioru niniejszego pisma , po tym czasie Poczta Polska podejmie czynności zamierzających do wyegzekwowania należności, co spowoduje obciążenia dłużnika kosztami takiego postępowania. 

Mam 2 możliwości :

1) Złożyć dyspozycje odesłania przesyłki na wskazany adres, opłacić kwotę 26 zł obciążenia przesyłki i do tego koszty odesłania 42 zł.

2) Złożyć dyspozycje o rezygnacji z odbioru przesyłki , co jest równoznaczne ze zleceniem przekazania jej do utylizacji , należy opłacić tylko koszt ciążący na przesyłce.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KomputerowiczPl olej to sprzedawca jak bezie chciał odbierze z magazynu zwrotów, to już jego problem, kasę oddał 🙂

Odmów odbioru 🙂

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Zła rada. Przyślą mu jakieś kruki czy inne badziewia i będzie odbierał 50 telefonów dziennie, a zawołają sporo drożej. 

To jest niezła zagwostka. Jako nadawca jest właścicielem przesyłki ale NIE JEST właścicielem towaru. Ja bym chyba dla świetego spokoju opłaciła te 26zł za powrót. Jednak Broń Panie Boże tego nie odbierała i tym bardziej nie zgadzała się na jakąkolwiek utylizację. Po dalsze dyspozycje niech się zgłoszą do odbiorcy czyli właściciela fotela. To nie jego towar, nie ma prawa o tym decydować. Jednak Poczta ma prawo od nadawcy rządać zwrotu kosztów za powrót paczki.... Niezły galimatias. Ciekawe czy w ogóle jest możliwe opłacenie tych 26zł bez odbierania...

Dziewczyny jak Wy to widzicie  @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_   , bo jak żyję to jeszcze takiej sytuacji stąd nie pamiętam?

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Jak to był zwrot przez allegro to płatnikiem powinno być allegro i to do nich powinny iść roszczenia PP

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

W sumie pisał, że zwrot w smarcie. Moze ze względu na gabaryt mu Allegro zwykłą etykietę dało i jego tam umieściło jako nadawcę...

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:44052296 @AnnaG-Antyki jak zapłacił 46 zł za odesłanie to nie przez allegro tylko sam nadawał 🙂

KomputerowiczPl
#8 Zapaleniec

@kostas11 Paczka z fotelem była zwracana w ramach ,,darmowego zwrotu smart''. Nie poniosłem żadnych kosztów nadania paczki , po prostu wygenerowałem ,,darmową etykietę smart Poczty Polskiej'' i nadałem paczkę na Poczcie Polskiej.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AnnaG-Antyki tyle że towar nie należy do @KomputerowiczPl jak nie zgodzi się na utylizację a opłaci koszt powrotu, to naliczą mu za magazynowanie, na stronie Poczty jest 2 zł dziennie 😞

Może odbierz, opłać i wyznacz sprzedawcy termin na odebranie paczki i pokrycie strat ( powrotu paczki ) po tym terminie wystaw na sprzedaż i odzyskaj kasę 😄

Koszt odesłania przy odstąpieniu ( 46 zł ) i tak jest po Twojej stronie 😞 więc w plecy jesteś 26 zł za powrót 🙂

KomputerowiczPl
#8 Zapaleniec

@AnnaG-Antyki   Według Poczty Polskiej ja jestem nadawcą i ja niestety ponoszę odpowiedzialność za paczkę. Z tego co widzę w dzisiejszym otrzymanym piśmie od Poczty Polskiej dają mi tylko te 2 możliwości  wyboru. Mam też limit czasowy 30 dni na podjęcie decyzji w sprawie i zastrzegają sobie prawo do podjęcia czynności zmierzających do wyegzekwowania należności , co spowoduje obciążenie dłużnika kosztami tego postępowania. 

Niestety sprzedawcy raczej nie zależy na jego własności i nie chce zapewne ponosić kosztów odbioru paczki, dlatego jej nie odebrał do tej pory.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

To była normalna etykieta generowana przy zwrocie? Czy musiałeś wołać od Allegro etykietę na gabaryt? Bo w tej pierwszej rzeczywiście nadawcą powinno być Allegro... I naprawdę nie masz prawa decydować o cudzej własności. Ty odklepiesz im utylizację. A za tydzień gostek będzie chciał odzyskać fotel i leżysz i kwiczysz.

KomputerowiczPl
#8 Zapaleniec

@kostas11 @AnnaG-Antyki 

Etykietę zwrotu smart generowałem samodzielnie ( bez żadnej pomocy doradcy allegro) poprzez portal allegro, bez żadnego problemu. Wszystko było wykonane prawidłowo , bez problemu paczka została nadana w placówce Poczty Polskiej.

Co do mojego odniesienia ,,Niestety sprzedawcy raczej nie zależy na jego własności i nie chce zapewne ponosić kosztów odbioru paczki, dlatego jej nie odebrał do tej pory.'' bardziej sprecyzuje to.

Kiedy doradca allegro otworzył dyskusje allegro (4 grudnia ) poinformował w swojej wiadomości ,,(nick sprzedawcy) kupujący zgodnie z Państwa prośbą odesłał przesyłkę, której Państwo nie odebrali. W tej sytuacji to Państwo są zobowiązani do pokrycia kosztu powrotu przesyłki do nadawcy w wysokości 60 zł. Dopiero wtedy kupujący będzie mógł podjąć przesyłkę z Poczty i odesłać ją ponownie. Dodatkowo z racji na brak odbioru z Państwa strony nadal konieczne jest wykonanie zwrotu pieniędzy w terminie 14 dni od zgłoszenia.''

Sprzedawca wiedział , iż z powodu odmowy odbioru paczki są naliczone koszty przez Pocztę Polską. Dlatego sprzedawca w mojej ocenie do tej pory zignorował odbiór towaru swojego , ponieważ nie chciał ponosić tych kosztów.

oznacz moderatorów

#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KomputerowiczPl pisz do allegro niech załatwia sprawę z PP Skontaktuj się 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KomputerowiczPl Niestety sprzedawcy raczej nie zależy na jego własności i nie chce zapewne ponosić kosztów odbioru paczki, dlatego jej nie odebrał do tej pory.

Co to znaczy że nie chce ponosić kosztów ? przecież to Ty opłacasz przy odstąpieniu wysyłkę ? czy przypadkiem nie nadałeś tego za pobraniem ????

Pupil_Admina
#7 Wielbiciel

@kostas11  napisał(a):

@KomputerowiczPl nie czytałem całego bo za dużo info

A po co czytać? Jeśli pyta kupujący, to wiadomo, że...

@kostas11  napisał(a):

to Twój błąd i problem 😞

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KomputerowiczPl najwazniejsze pytanie czym to odesłałeś i czy za pobraniem? masz może tą etykietę w pdfie?

oznacz moderatorów

#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Odesłał PP na etykiecie od allegro (w ramach darmowego zwrotu w ramach allegro smart)

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:44052296 dlatego bym chciał zerknąć na etykietę bo przy za pobraniem też pisze, że darmo lub 0,0zł czy się nie pomylił

oznacz moderatorów

#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@az1rael a allegro generuje pobraniowe etykiety zwrotne?

oznacz moderatorów