anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zagubienie paczki Inpost - zwrot smart

FenomenoVero
#11 Animator#

Cześć wszystkim, 

Mam pytanko towar wysłany do klienta. Klient zwraca towar jako odstąpienie od umowy gdyż mu nie pasuje. Nadaje zwrot smart w paczkomacie -zwrot wyciągnięty ze skrytki przez kuriera też tego samego dnia jest w transporcie między oddziałami i to ostatni ślad o paczce. Mijają już 19 dni od wyjęcia paczki przez kuriera, która nigdy nie dotarła do sprzedającego.

Kto składa reklamacje?  klient który zwraca czy sprzedający skoro to usługa smart. 

oznacz moderatorów
22 ODPOWIEDZI 22

mdrogeria
#21 Demiurg#

płatatkik czyli allegro , piszcie tu -https://allegro.pl/pomoc/kontakt 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Allegro albo sprzedający, kupujący odstąpił od umowy zakupu a że zwrot ze Smartem to juz go nie obchodzi.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

może i nie obchodzi więc niech sobie czeka , aż zapis z UK brzmiący ,, sprzedawca może wstrzymać zwrot środków do otrzymania .....,, się zmaterializuje  ,wiem @LEW433  co teraz napiszesz , ale uprzedzę Twój wpis pisząc , ,samo podanie numeru przesyłki oraz zapis z monitoringu nie są dowodem skutecznego jej nadania ,,

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Właśnie nie wiesz więc: kto ponosi odpowiedziaalność za zwrot smart.png

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@LEW433 Zwracam Ci uwagę na to , żę sprzedający nie jest płatnikiem czyli nadawcą tej przesyłki i nie odbiera towaru własnym transportem . W tym wypadku kupujący powinien uzyskać potwierdzenie skutecznego nadania paczki od Inpost , co wyczyniał pod paczkomatem można zweryfikować tylko z zapisu monitoringu .

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Zwracam Ci uwagę że kupujący nie jest właścicielem już towaru i nie zawiera umowy z przewoźnikiem, a umowę zawiera sprzedający z pomocą (wymuszeniem także ale się na to godzi) Allegro.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@LEW433 sprzedający w żaden sposób nie zawiera umowy dotyczącej przesyłki zwrotnej , nadawcą jest allegro , a umowę dotyczącą zwrotu zawiera się pomiędzy płatnikiem a dokonującym zwrotu /akceptacja regulaminu / , był chyba wczoraj wątek pomysłowego Dobromira ,który używajac jedniego kodu do zwrotu umieślił 2 paczki w skrytce , co wymyślił ten klient ? ...może jesteś w stanie wyjaśnić ?

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Zawiera godząc się na Smarta, napisz w tej sprawie do Allegro i wyjaśnij, Ja nie jestem stroną- sprzedający nie muszą się na to godzić i ze mną tego nie rozstrzygniesz.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@LEW433 NIE ! godząc się nac smarka musi udostępnić zwroty , nie jest to jednoznaczne z zawarciem umowy z przewoźnikiem  ,druga sprawa udostępnienie zwrotu nalezy do obowiązków przediębiorcy i nie ma żadnego zwiazku z umową smart jaka jest zawierana pomiędzi podejmującym subskrypcję a a wydajacym ją .

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@LEW433 znowu spamujesz tym wpisem mimo że moderacja zdementowała zr tak nie jest i odpowiada allegro za paczkę w smarcie

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

ale uprzedzę Twój wpis pisząc , ,samo podanie numeru przesyłki oraz zapis z monitoringu nie są dowodem skutecznego jej nadania więc jak sprzedaje prywatny to jak ma się do tego że piszecie że już nie odpowiada za przesyłkę!

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@LEW433 należy uzyskać od przewoźnika potwierdzenie skutecznego nadania , tak jak na Poczcie , dostajesz świstek lub elektroniczne potwierdzenie nadania   ,otwarcie  skrytki za pomocą kodu i jej zamkniecie nie jest nim .

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Prywatny nie wysyła potwierdzenia od przewoźnika tylko nr nadania i kiedy nadal i możesz śledzić tak samo jak Ja zrobię zwrot i mu podam.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@LEW433 prywatny może otworzyć skrytkę za pomocą nr. nadnaia i zamknąć ją nie umieszczając w niej paczki lub umieścić cokolwiek innego , jak pisałem poprawność nadania może zweryfikować tylko przewoźnik za pomocą zapisu monitoringu i do niego należy się zwrócić po stosowny dokument .

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@mdrogeria do pewnych osób nie trafia tylko jak już ma podaną jakąś odpowiedź sprzed kamienia łupanego to już lecą bo im tylko ta odpowiedź do narracji pasujeZrzut ekranu (720).pngZrzut ekranu (719).pngZrzut ekranu (730).png

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Możecie sobie "kwiczeć " ile się da ale nic to nie zmieni, jesteście dla mnie niewiarygodni i powiem dlaczego, ponieważ zmieniacie zdanie w zależności od potrzeby, jak wam pasuje, dobrze pisał tu jeden, kupujący ma kupić i spadać na drzewo, ma się cieszyć że łaskawy pan sprzedający raczy mu wysłać.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

LEF ,,Możecie sobie "kwiczeć " ile się da ale nic to nie zmieni ,, bo zabetonowałeś się z swoim ego i pogoni za wpunkcikami 

@FenomenoVero wezwij klienta do wydania przedmiotu , którego przestał być właścicielem z chwilą odstąpienia od umowy .

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Nie musicie tu sprzedawać jak wam warunki nie odpowiadają. Ciągle wam coś nie pasuje i straszycie wszystkich naokoło. szerokiej drogi. A te wpunkty itd, nie mają nic tu do rzeczy, sami sobie dajecie je, ciągle Ci sami na okrągło i czy ja mam do tego jakieś pretensje- nie.. Wy się zabetonowaliście w PRL a nie zauważyliście że teraz są inne czasy, konsument ma swoje prawa i czy wam to pasuje czy nie, Udostępniacie Smarta i akceptujecie regulamin Allegro więc nie wincie kupujących za to.

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@LEW433 Czytałeś ustawę konsumencką i warunki zwrotów? Minimum formalności to dostarczenie potwierdzenia nadania zwrotu. Otwarcie skrytki do automatu nim nie jest, bo tylko  przewoźnik może stwierdzić czy przesyłka zwrotna w ogóle została do niej włożona.

Sam widzisz ile wyłudzeń jest nie tylko na allegro, więc na ładne oczy nikt gotówki zwracał nie będzie i nie musi. Nie pasuje ci, to przeczytaj sobie dokładnie ustawę. Sprzedawcy jej nie uchwalali.