anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zgłosiłem zwrot przesyłki która jeszce do mnie nie dotarła

MAMY ROZWIĄZANIE!
festung-breslau
#8 Zapaleniec#

Witam.

Zakupiłem przedmiot dla mojego pracodawcy z mojego prywatnego konta SMART i poprosiłem o fakturę VAT na firmę (robiłem już tak bez problemów). Teraz paczka jest do mnie w drodze i sprzedający wysłał mi mailem fakturę - ALE zagraniczną - jest tam napisane faktura i jej nr oraz dane mojej firmy a cała reszta jest zagraniczna. Moja księgowa powiedziała mi że takiej faktury nie zaakceptują więc zgłosiłem zwrot - była opcja że nie muszę odbierać przesyłki - a po zgłoszeniu zwrotu mam tylko opcję żeby wydrukować kartę zwrotu i ją nakleić. Czy muszę ją odbierać ? Czy po prostu jej nie odbiorę i czekam na zwrot pieniędzy ?Druga sprawa to firma kurierska - jedyna od sprzedającego była w opcji DPD a zwrot ma być DHL - ktoś tu namieszał

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10
gdvorek
Moderator
Moderator

@festung-breslau wypełniłeś formularz zwrotu, to prawidłowo. Zachęcam żebyś odebrał przesyłkę i nadał zwrot do sprzedającego.

Zachęcam do kontaktu ze sprzedającym i poinformowanie go o tym.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@gdvorek  nie wiem, czy wiesz, ale jak @festung-breslau  nie odbierze przesyłki, to sprzedający będzie musiał zapłacić za przesyłkę zwrotną, więc lepiej niech odbierze i nada jako zwrot

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator
Moderator

@KOGIEL_T przepraszam, dzięki za sygnał. Edytowałem swój wpis.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@festung-breslau co Ci to zmieni ? dostaniesz korektę do faktury, sprzedaż się odbyła, nie zapomnij przekazać księgowej i tak musi to zaksięgować, bo jest to przestępstwo skarbowe 🙂

Druga sprawa to czy przysługuje Ci zwrot przy zakupie firmowym, po trzecie jak to zakup smart to darmowy zwrot to nie to samo co nieodebranie paczki ale to Ci niżej wyprostowali żeby odebrać i za darmo odesłać o ile Ci przysługuje 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów
festung-breslau
#8 Zapaleniec#

Mam darmowy zwrot.

Ale kupowałem z konta prywatnego - tyle że brałem fakturę na firmę.

W opisie nie było info że faktura będzie z zagranicy

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@festung-breslau wałek skarbowy, a kto płacił ? 😄 

Zakup firmowy, właścicielem towaru jest firma 😄 w zakładce o sprzedającym masz dane firmy, faktura to faktura 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów
pecela
#18 Luminarz#

@festung-breslau

Tylko wiesz, że jak na wziąłeś fakturę na firmę, to nie przysługuje Ci prawo do odstąpienia od umowy. Wyjątkiem jest jak jest to Indywidualna Działalność Gospodarcza i zakup nie ma charakteru zawodowego.

A co do faktury, jak jest tam polski NIP, to księgujesz to jako zakup krajowy. To że są tam zagraniczne dane jest bez znaczenia.

oznacz moderatorów
festung-breslau
#8 Zapaleniec#

Dziękuję wszystkim za wyjaśnienia.

W takiej sytuacji chyba odbiorę przesyłkę i postaram się to jakoś załatwić pozytywnie.

W jaki sposób mogę cofnąć zgłoszony zwrot ?

Pozdrawiam

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@festung-breslau  to jest jak trytytka, tego się nie da cofnąć😉, dogadaj się ze sprzedającym

oznacz moderatorów
festung-breslau
#8 Zapaleniec#

OK - dziękuję za info

oznacz moderatorów