Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Kupiłem urządzenie do ćwiczenia rąk. Po przyjściu przesyłki stwierdziłem, że urządzenie nie jest całkowicie sprawne. Postanowiłem zrezygnować z towaru zaznaczając, że jest wadliwy. Nie prosiłem o przysłanie nowego. Towar odesłałem gratis wpisując kod zwrotu do paczkomatu Inpost.
Niestety sprzedawca zamiast zwrócić pieniądze przysłał mi kolejne urządzenie mimo, że nie prosiłem o kolejny egzemplarz.
Kiedy o tym do niego napisałem poinformował mnie, że jeśli odeślę mu towar, zwróci mi pieniądze.
Niestety z poziomu konta Allegro nie ma już opcji zwrotu towaru, gdyż widnieje jako 'zwrócony" i musiałbym wysłać towar na własny koszt.
Jest szansa, żeby Allegro przysłało mi nowy kod zwrotu w takiej sytuacji?
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
@bieeegacz Po zwrocie przez formularz Allegro nie składasz reklamacji, tylko odstępujesz od umowy nawet wtedy, gdy podasz powód, na przykład towar uszkodzony. Chyba że w formularzu napisałeś, że jest to reklamacja z rękojmi, a nie zwrot konsumencki. Jeśli nie napisałeś o reklamacji i nie określiłeś żądań, sprzedawca powinien oddać pieniądze. Niepotrzebnie przyjąłeś przesyłkę z nowym towarem.
Teraz napisz sprzedawcy, żeby sobie odebrał ten towar własnym transportem i domagaj się zwrotu całej wpłaty za rzecz zwróconą w ramach konsumenckiego odstąpienia od umowy.
Jeżeli będzie problem, otwórz Dyskusję; https://allegro.pl/dyskusje/nowa i poproś tam o pomoc Allegro.
Nie składałem reklamacji. Wybrałem zwrot towaru zaznaczając, że go zwracam z powodu wady.
A paczkę odebrałem, bo czekałem na inną ...
Więc tak jak wyżej, otwórz Dyskusję, zgłoś problem, poproś o pomoc Allegro, domagaj się zwrotu całej wpłaty i odbioru paczki przez sprzedawcę na jego koszt.
Jeśli chcesz, mogę tu wkleić odpowiedź Allegro z której wynika, że po odesłaniu towaru przez formularz zwrotu sprzedawca musi oddać pieniądze nawet wtedy, gdy podasz powód, na przykład towar uszkodzony.
Sprawa załatwiona, Sprzedawca załatwił sprawę bardzo honorowo. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,