anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot reklamowanego towaru

roxette51
#1 Nowicjusz#

Witam.Zakupiłam towar allegro smart(paczkomat inpost).Zgłosiłam w okresie gwarancji jako wadliwy towar.Firma zaproponowała , że odbierze towar kurierem,ale muszę za to zapłacić.Czy nie powinna mi wysłać kodu do paczkomatu,abym mogła darmowo odesłać sprzęt(drobny).Czy jeśli ma się wykupiony pakiet smart,to trzeba płacić.

oznacz moderatorów
1 ODPOWIEDŹ 1

pecela
#18 Luminarz#

@roxette51

Warunki gwarancji reguluje sama gwarancja. Zazwyczaj gwarant pokrywa koszt przesyłki pomiędzy nabywcą a serwisem. Natomiast koszt wysyłki do sprzedawcy jest niestety kosztem kupującego.

Wyjątkiem jest kiedy gwarancji udziela sprzedawca (ale takie gwarancje, to rzadkość, bo sprzedawca o tak odpowiada z tytułu niezgodności z umową (pot. rękojmi), więc po co ma sobie dodatkowo dokładać jeszcze gwarancję) lub w przypadku kiedy zgodnie z warunkami gwarancji jest ona realizowana za pośrednictwem sprzedawcy.

W innych przypadkach, sprzedawca nie jest stroną w procesie reklamacji gwarancyjnej. Nie odpowiada on za to, że kupujący nie umie zgłosić reklamacji do gwaranta (lub bezpośrednio w autoryzowanym serwisie danego producenta). 

oznacz moderatorów