anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro DPD i punkty nadawania paczek

MAMY ROZWIĄZANIE!
ladybit_pl
#8 Zapaleniec

Cześć 🙂

Od jakiegoś czasu obserwuję co się dzieje z ocenami wysyłania "na czas" z Allegro i próbuję ogarnąć Allegro Delivery.  Mam już mega mętlik w głowie.  

Czas realizacji zamówienia stał się czasem dostawy do klienta. Jak szacuję, że zrealizowanie personalizowanego zamówienia klienta zajmie mi 3 dni, bo wykonanie wymaganych zmian zgodnie z zamówieniem zajmie mi jeden dzień, czasem muszę się dopytać o coś a klient nie odpisuje od razu, a do tego zamówił wieczorem, więc przynajmniej dwa dni potrzebuję, żeby być pewną czy prawidłowo wykonałam produkt o który prosił. Zaplanowałam zatem, że trzeciego dnia (najczęściej jest to drugiego) wyślę zamówienie. A tymczasem, klient zamawia w poniedziałek i Allegro oczekuje, że ja mu to dostarczę w środę.  Czy ja powinnam ustawić zatem 5 dni na dostawę? Czy jednak to nie ma znaczenia, bo algorytm widzi, że większość przesyłek jest personalizowana w minimalnym stopniu i szybciej wysyłam, zatem dalej będzie informował, że paczka dotrze do klienta do środy i dostanę karne punkty jeśli się nie uda? 

Druga sprawa dotyczy Allegro Delivery.  Nie bardzo ogarniam czym się rożni Allegro One Box DPD od pozostałych usług Allegro z DPD. Klientka zamówiła:

PRZEWOŹNIK I NUMER PRZESYŁKI

Allegro One Box, DPD
A002UYER04

ADRES DOSTAWY

Allegro One Box, zielony automat

Czy zatem nie powinnam nadawać w punkcie DPD (5km ode mnie) tylko zamówić podjazd kuriera, albo zawieźć do automatu Allegro (15km ode mnie)? Czy ten podjazd jest darmowy? zazwyczaj mam mniej paczek niż 4, które są wymagane przy AllegroKurierDPD. Dziś to była jedna paczka, która przed 10 rano dowiozłam do DPD Pickup. Niestety nie pojawiła się ona u mnie jako nadana i nie otrzymałam żadnego potwierdzenia, ale wisi ciągle jako oczekująca na nadanie. Ponadto kurier, który pojawił się ponad kwadrans później, nie zabrał tej paczki i prawdopodobnie pójdzie dopiero jutro. (Pani przyjmująca paczkę w sklepie nie była mi stanie udzielić informacji, do której godziny powinnam nadać paczkę, aby na pewno wyszła tego samego dnia). Czyli dostanę karniaka, za brak realizacji w terminie. Trochę nie ogarniam tego co tu się dzieje. 

Czy wszystkie zamówienia podjazdu kuriera, nawet po jedna paczkę, z Allegro Delivery:

• Allegro One Punkt, DPD
  • Allegro One Punkt, UPS
  • Allegro Odbiór w Punkcie ORLEN Paczka
  • Allegro Odbiór w Punkcie DHL (AD)
  • Allegro One Box, DPD
  • Allegro One Box, UPS
  • Allegro Automat ORLEN Paczka
  • Allegro Automat DHL BOX 24/7 (AD)
  • Allegro Kurier DHL (AD)

są darmowe? 

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@ladybit_pl tak się dzieje przy deklaracji wysyłki ,,dłuszszej,,😁 niż 1 dzień , najlepiej wysyłaj tak jak deklarujesz  ,algorytm z czasem zapomni o szybszych wysyłkach lub wyłącz go w piz....du z tym ,że wyłączyć możesz tylko na 14 dni

Wszystkie podjazdy kurierów w ramach Delivery są bezpłatne

DPD oraz łony w ramach DPD możesz nadawać w Pick-up 

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@ladybit_pl cześć! Jeśli chodzi o pierwszą sprawę, to w przypadku deklaracji wysyłki przez sprzedającego 2 lub 3 dni, możesz w zakładce Skuteczność wysyłki wyłączyć dostawy szybsze, niż deklaracja (co 10 dni trzeba to ponowić). 
Wtedy nawet jeśli zdarza Ci się wysłać zamówienie wcześniej, co nasz algorytm uwzględnia, jako przewidywany czas dostawy kupujący zobaczy czas zgodny z Twoją deklaracją. 
Przesyłki w ramach Allegro Delivery nawet jeśli realizuje je przewoźnik DPD nie można nadać w ich automacie, można zamówić kuriera po podjazd (darmowy bez względu na ilość przekazanych paczek) albo nadać ją w Allegro One Box lub Allegro One Punkt. Czy możesz podać, w jakim punkcie ją zostawiłaś?
 Tak, wszystkie są darmowe, nawet po jedną paczkę. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
ladybit_pl
#8 Zapaleniec

Zostawiłam paczkę w Lewiatanie. 

Bytoń 51
88231 Bytoń
PL5A238

DPD Pickup- "Lewiatan"

• Odbiór
  • Nadanie opłaconej przesyłki
  • Nadanie bez etykiety
  • LQ
oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@ladybit_pl no i dobra , nadawaj później jak możesz , tak po 15:00 , kurier odbierze paczkę w następnym dniu , algorytm będzie wydłużał czas  ,a klient będzie widział jako nadana w Pick -up

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@ladybit_pl wyjątkowo zgłosiliśmy do przewoźnika odbiór tej przesyłki z punktu DPD, ale na przyszłość proszę albo zamawiaj kuriera po odbiór przesyłek albo nadawaj je w Allegro One Box lub Allegro One Punkt. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@la_nika oj coś Masz złe informacje , mam u siebie w sklepie Pick-up , nie ma żadnych problemów z nadawaniem Delivery , kurier DPD zbiera wszystko , jedynym problemem jest łonik w ramach Orlen , cała reszta wchodzi jak po maśle .

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@mdrogeria fajnie, że jesteś tak dogadany, ale zasadniczo to tak nie działa. 
Przesyłki Allegro One powinny by nadawane w punktach lub automatach One. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@la_nika nie dogadania , klasyczne przesyłki DPD oraz Delivery/ DPD/  funkcjonują na numerach przesyłek DPD ,Wy nadajecie im swój wewnętrzny numer w zasadzie do niczego nie potrzebny przynajmniej w punkcie  ,to samo jest w Smart Point , urządzenie od DPD przyjmuje wszystko , owszem ...przesyłek One nie mogę wprowadzić na stan DPD do wydania odbiorcy ,to tylko przez S.P 

oznacz moderatorów
ladybit_pl
#8 Zapaleniec

@la_nika Bardzo dziękuję za pomoc ❤️ Zdecydowanie wygodniej mi będzie zamawiać kuriera. Już sobie oznaczyłam na tablicy, żeby nie zapomnieć 😉 

oznacz moderatorów