Dzień dobry, wiem, że ten temat wiele razy sie pojawił. Warto i tak nadal o nim rozmawiać.
Chciałabym zwrócić uwagę na problem, który pojawia się od wielu lat, nie tylko u Nas ale i napewno u innych sprzedawców. Chodzi o zamawianie towaru w ramach Allegro Smart a później odsyłanie produktów, które były dodane do koszyka aby osiągnąć darmową wysyłkę. Widać to po zamówieniach, który klient kupił coś aby mieć darmową wysyłkę. Dziś otworzyłam zwrot z paczką za 50,4zł, oddał towar za 42,9 a resztę zostawił, nie oszukujmy się, kupił preparat tylko i wyłącznie aby mieć darmową wysyłkę. Tak proste i darmowe zwroty nie tylko obciążają dodatkowo sprzedających kosztami, ale i zabierają czas przy rozpakowywaniu i wykonywaniu zwrotów. Zwracam wiec uwagę na duży problem z darmowymi zwrotami, jest to nie tylko brak szacunku dla sprzedających jak i generowanie niepotrzebnych kosztów. Nie wiem czy to cokolwiek zmieni w wizji Allegro ale warto zastanowić sie nad wyłączeniem darmowych zwrotów lub dodanie dodatkowej opłaty jeżeli klient chce skorzystać z darmowego odsyłania towar tak jak to zrobiła platforma **piiip**. Wtedy każdy klient zastanowi sie dwa razy zanim coś kupi co będzie skutkowało mądrzejszymi zakupami oraz większym szacunkiem dla sprzedających.
Allegro pięknie zrobiło cenzurę na nazwy innej platformy, która zaczyna sie na E i kończy na I 🙂