Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Kupujący z Finlandii wybrał dostawę Allegro kurier DPD Finlandia. Podczas wypełniania dokumentów do wysyłki po kliknięciu zapisz przesyłki otrzymałem taką odpowiedź " Błąd przetwarzania Przewoźnik nie obsługuje podanego kodu pocztowego " . Moderator - co w takiej sytuacji . Pieniądze wpłacone, wypada paczkę wysłać, allegro ma umowę z DPD .
Nowy adres wysłałem w korespondencji na kontakt allegro i dostałem odpowiedź , że jest Ok
80100 Joensuu . Tego kodu nie ma w zablokowanych. Nie mogę zmienić adresu przez WzA. Jak go zmienię zatwierdzę i klikne odśwież to wraca stary adres , więc to znaczy , że do DPD dociera stary adres
@automikulindak Kod 80100 jest zablokowany:
Na liście zablokowanych kodów nie ma 80511 (kod, który podałeś we wcześniejszej wiadomości).
No to bida - szukałem kodu do miejscowości Joensuu - miasto ok 70 tys mieszkańców i występuje tam kod 80511 ale też m.inn 80100. Napisałem do kupującego z prośba o podanie innego adresu i właśnie podał z takim kodem . Szukałem w wykazie kodu 80100 sugerując się tym że powinien być po 7.... a jak teraz widzę to nie ma ciągu od najmniejszego numeru do największego. Co teraz pani Moderator
Może allegro ruszy z pomocą i po konsultacji z DPD wskaże punkt w miejscowości Joensuu dokąd można nadać paczkę jak do paczkomatu lub punktu pick-up
@automikulindak Skontaktowaliśmy się z DPD w tej sprawie. Wrócę do Ciebie z informacją, kiedy otrzymamy odpowiedź.
Już dostałem od was odpowiedź - że nie kontaktuje cie się z kupującymi i że powinienem sam to sobie załatwić. Pięknie dziękuję działowi Allegro kontakt za taką pomoc 😤 , przestroga dla wszystkich prowizja w górę i radźcie sobie sami. Ciekawe czy coś zrobicie z by podobne sytuacje nie miały miejsca. Czy w opcjach dostawy ja mam umieścić wykaz miejsc, których doręczyciel nie obsługuje i zobligować kupującego by koniecznie ten wykaz przestudiował przed zakupem. Kto wie , allegro ma takie pomysły " od czapy ", że może się taki pojawić.
Niewiedziałem, że jest aż tyle włączeń miejsc dostawy za granicę, dobrze, że nie udostępniam wysyłki zagranicznych, coś czułem, że były by z tego same problemy.
To nawet dziwne, że Allegro nie dopuszcza do wysłania paczek pod zablokowane adresy, dotychczasowa postawa Allegro jest zgoła inna, prędzej spodziewałbym się udostępniania wysyłki z późniejszą opcją doliczeń do rachunku - to było by w stylu Allegro.
To nie allegro nie dopuszcza przesyłem w niektóre miejsca ale przewoźnik. Ja rozumiem , że DPD nie chce wozić paczek allegro za wynegocjowaną cenę, do jakiegoś miejsca odległego o 50km lub więcej od punktu dystrybucji gdzie dojazd jest utrudniony lub okresowo niemożliwy / wysoko w górach , na jakąś wysepkę itp. Ale uważam, że w momencie gdy kupujący wstawia adres odbioru przesyłki, który znajduje się na liście zablokowanych adresów , allegro powinno taki zakup blokować , nie przyjmować zapłaty i komunikować kupującemu powód blokady z sugestią zmiany punktu odbioru paczki na dostępny dla przewoźnika. Teraz zostajemy z problemem sami i od dużej porcji wysiłku i dobrych chęci kupującego i sprzedającego zależy finał transakcji. Niestety Panie i Panowie reprezentujący allegro - smrodek po takiej transakcji pozostaje. Bez urazy personalnie do kogoś z uczestników dyskusji .
Dzień dobry,
Klient z Węgier złożył u mnie zamówienie i nie mogę stworzyć listu przewozowego ponieważ wyskakuje komunikat, że błędny kod pocztowy odbiorcy,
H-1116 Budapest
Proszę o pomoc
Pozdrawiam,
@PronoxTechnology Podaj proszę numer zamówienia. Sprawdzę to.
Cześć,
Numer zamówienia: 36ce1aa2-ce39-11f0-aeef-b98853dff61b
Dotyczy konta SupleMaxpl
Ogólnie udało mi się stworzyć list przewozowy DHL, musiałem z kodu usunąć "H" i list się stworzył, tylko teraz pytanie czy przesyłka poprawnie dojedzie do punktu docelowego?
Daro
Litera "H" nie jest częścią kodu pocztowego, jest to kod kraju. Przy tworzeniu etykiety, kraj docelowy wybierasz w dedykowanym polu.
Ps. W Polsce kod pocztowy w tym formacie zaczynał by się od PL, np PL-01001 Warszawa.
dzięki
@PronoxTechnology w trackingu tutaj już widać kraj docelowy: Węgry, więc nie powinno być z tym problemu.
dziękuję