anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czemu że smartem za zakupy powyżej 45 zł,naliczają mi koszt dostawy

Client:104532514
#7 Wielbiciel

oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Widocznie oferta nie ma smart.  Nie czytałeś regulaminu przy zakupie usługi.

Wielu sprzedawców od tego odchodzi ponieważ mają dość. Poczytaj sobie to forum ile mają problemów z delivery, a na koniec odpowiedzialność spada na nich. Sprzedawca wysyła smart tylko jeśli te wysyłki udostępni, nie ma wtedy wyboru. Do tego dochodzi masa bezsensownych zwrotów (generujących koszty), zwroty towarów używanych, uszkodzonych. Obniży kwotę zwrotu za towar używany to dostanie negatywa, na co drogie Allegro "klient ma prawo do subiektywnej opinii". 

Na pocieszenie powiem, ze oferty bez smart są często tańsze (bo bez dopłat i zwrotów wliczanych w koszta) oraz towar jest niemacany... Więc to nie takie złe. Złe są tylko koszty wysyłki, na innych portalach bez zwrotów jakoś są tańsze, a tu jak tańsze to idzie średnio 2 tygodnie jak miniprzesyłka...

#7 Wielbiciel

Dziękuję za obszerne wyjaśnienie.Pozdrawiam.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:104532514 sprawdziłam Twoje ostatnie zakupy i wszystkie były z darmową dostawą Smart! Jeżeli przy próbie zakupu w jakiejś ofercie nie podstawia się darmowa dostawa, warto sprawdzić, czy oferta ma oznaczenie Smart! (czyli czy sprzedający udostępnił w niej metody darmowej wysyłki)

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Ok,dziękuję.

oznacz moderatorów

Decordom-Olsztyn
#8 Zapaleniec

Poproszę zatem o wyjaśnienie, sprzedaję głównie dłużycę, mam moje oferty w Smart, i klienci wiadomo chętnie kupują, natomiast nie wysyłam towaru za pomocą smart allegro bo system nie przepuszcze mi takich długich paczek- wyświetla się że max długość to 150 cm. Dzisiaj sprzedając kolejny produkt po cenie obniżonej przez allegro, wszedłem z ciekawości w rozliczenia z allegro i tam mam mnóstwo pozycji : opłąta dodatkowa za dostawę DPD -19,99, tych pozycji jest mnóstwo.. co to oznacza? że płacę przewoźnikowi za dostawę i dodatkowo sponsoruję allegro mimo że nie wysyłam za pośrednictwem allegro przesyłek?

Proszę o wyjaśnienie..

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Decordom-Olsztyn w jaki sposób generujesz listy?

Podczas generowania jak podajesz importujesz dane np email kupującego to system kwalifikuje paczki jako allegrowe.

oznacz moderatorów

Decordom-Olsztyn
#8 Zapaleniec

działam na zasadach dropshippingu, producent mi wysyła towar, po prostu smarta włączyłem bo miałem sporo zapytań czemu nie sprzedajemy w smarcie..

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Z tego co kojarzę to nie ma dobrego wyjścia. Podajesz szyfrowany email to będą dopłaty, w ogóle to przypadkiem za samą dostawę tych paczek też Cię nie kasują? Bo tak robili...

Nie podasz szyfrowanego maila czyli wytniesz z niego to od "+ do @" to dopłat nie bedzie lecz system Allegro nie będzie widział paczek i statystyki legną w gruzach. 

Decordom-Olsztyn
#8 Zapaleniec

No właśnie tak jak napisałem nie mogę wysyłać paczek i generować listów przez allegro bo jak podaję wymiary paczki to wyskakuje błąd bo nie mieszczę się w wymiarach, ze zwrotami klienci również mają problemy, zazwyczaj musza pisać do allegro o pomoc w nadaniu przesyłki, 

Bardziej chodzi mim o to czy jak sprzedaję w smart, i wysyłam na własną rękę to czy mi naliczają opłaty ( nie wiadomo za co ) 

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Decordom-Olsztyn Konsultuję Twoją sprawę. 

Nicol
oznacz moderatorów

Decordom-Olsztyn
#8 Zapaleniec

Dziękuję za odpowiedź

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Decordom-Olsztyn Wracam do Ciebie z informacją. Zgodnie z artykułem dotyczącym Allegro kurier DPD:

"Maksymalne wymiary: długość najdłuższego boku – 150 cmWielkość paczki: suma długości oraz obwodu (długość + 2 x wysokość + 2 x szerokość) – maks. 300 cm"

Przekroczenie wymiarów wiąże się z opłatą dodatkową za przesyłkę niestandardową, zgodnie z załącznikiem 4 do regulaminu. 

W tym przypadku to zawsze będzie problem ze zwrotami, ponieważ klient nie będzie mógł nadać takich dużych paczek przez punkt lub automat. Wysyłanie większych paczek wiąże się z dodatkowymi opłatami. 

Nicol
oznacz moderatorów

Decordom-Olsztyn
#8 Zapaleniec

Dzień dobry, ja to wszystko już wiem, wiem ze klienci mają problemy ze zwrotami.

Natomiast nie otrzymałem odpowiedzi czy i za co płacę dodatkową opłatę, skoro nie wysyłam za pomocą allegro moich zamówień..

I czy za zwrot również to ja płacę..

Tak jak wspomniałem, przesyłki wysyła mi producent a na moim koncie rozliczeniowym znalazłem coś jak opłata 19,99 za transport

Proszę o informację.

oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Decordom-Olsztyn Ostatnia opłata w wysokości 19, 99 zł, którą znalazłam na Twoim rachunku pochodzi z 18 lutego i jest oznaczona kodem DPD_N2_PRZES_NSTAND. Jest to więc opłata za przesyłkę niestandardową, o czym pisała wyżej Nicol.

Zamówienie, którego dotyczy, to: fea11990-04d2-11f1-8867-6d2a2b47a8fc, w którym wybraną metodą dostawy jest Allegro Kurier DPD. Jest to metoda dostawy rozliczana w modelu Allegro Standard, czyli bezpośrednio z nami na zasadach opisanych tutaj. Dlatego opłaty pojawiają się na rachunku.

Natalia
oznacz moderatorów

Decordom-Olsztyn
#8 Zapaleniec

Czyli dobrze rozumiem, nie wysyłam za pośrednictwem allegro przesyłek ale mnie kasujecie 2 dychy za przesyłkę.. bo nadal jest to dla mnie jakiś kosmos, nie dokładacie grama od siebie do moich przesyłek, poza tym ze wystawiając ofertę, muszę wybrać jakąś formę dostawy a wy sobie naliczacie usługę ( której de facto nie świadczycie) 

Czy za zwroty też płacę jak mi klienci zwracają towar bo jest on niestandardowy?

oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Decordom-Olsztyn Opłaty dotyczące realizowanej dostawy doliczamy do rachunków na podstawie informacji, które otrzymujemy od przewoźnika. Wszystkie koszty masz wyszczególnione w historii swojego rachunku, możesz więc samodzielnie zweryfikować jakich usług one dotyczą.

W artykule, do którego link przesłałam w poprzednim wpisie, wymienione są wszystkie sposoby rozliczeń dostaw dostępne na Allegro. Jeśli chcesz się rozliczać z przewoźnikiem samodzielnie, w oparciu o własną umowę, sprawdź które metody dostawy udostępnić w ofertach.

Natalia
oznacz moderatorów

Decordom-Olsztyn
#8 Zapaleniec

w głowie mi się to nie mieści ze można komuś pobrać opłatę za nic...ale tak jak wiele rzeczy w tym waszym bałaganie od produktyzacji po katalogi...i ''wsparcie'' sprzedawców.. 

oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Decordom-Olsztyn Jeśli uważasz, że jakaś opłata została pobrana błędnie, możesz złożyć reklamację przez formularz kontaktowy.

Natalia
oznacz moderatorów

Decordom-Olsztyn
#8 Zapaleniec

Pani Natalio, napiszę w formularzu że nie zgadzam się z pobranymi opłatami za przesyłki , w których allegro nie świadczyło żadnej usługi? po co żebyście mi odpisali że w regulaminie jest wszystko zawarte.. 

PS tak uważam że kasujecie sprzedawców opłatami nie do końca jasnymi, uważam ze to [edycja]. ale wy macie swoje prawa...

oznacz moderatorów