anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy mieszcząc produkty w jednej paczce, zamiast dwóch oszczędzam?

TKN_Flora
#8 Zapaleniec#

Witam

Przeczytałem regulamin smart ale dalej trzy rzeczy są dla mnie nie jasne:

1. Czy jeśli wyślę zamówienie w 3 przesyłkach(np. Inpost), zamiast w 4, to czy oszczędzam opłatę za 1 wysyłkę Smart(1.49zł dla inPost dla zamówień do 50zł) ?

2. Czy opłata doliczana za dostawę w ramach Allegro Smart, w zależności od wartości zamówienia, dotyczy 1 przesyłki, czy całego zamówienia?

smart inpost.jpg

np.

sprzedaję 1 sztukę przedmiotu za 45 zł i płacę 1,49 za dostawę Smart,

sprzedając w jednym zamówieniu 3 sztuki tego przedmiotu(łączna wartość 135zł), płacę za dostawę Smart:

a)1x4.49zł(opłata za dostawę dotyczy całego zamówienia i nakładana jest na wszystkie paczki razem),

b)3x1.49zł(opłata zależna jest od wartości osobno każdej sztuki i nakładana jest osobno na każdą paczkę)

c)3x4.49zł(opłata dotyczy wartości całego zamówienia, ale nakładana jest osobno na każdą paczkę)

3. Czy mogę w jakiś sposób pobrać rozliczenie bardziej szczegółowe? tzn. z rozpisanym każdym kosztem wysyłki osobno, dla każdej przesyłki w danym zamówieniu?(np. sprzedałem 5 przedmiotów w 3 wysyłkach i chcę się dowiedzieć ile zapłaciłem za koszt dostawy każdej przesyłki osobno)

Za wszystkie odpowiedzi dziękuję.

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@TKN_Flora 

Ad 1. Tak, ponieważ opłata jest pobierana od wygenerowanej etykiety, a nie z góry za ilość etykiet przypisanych do zamówienia. 🙂

Ad 2. Kwota każdej z przesyłki zależy od kwoty pełnego zamówienia. Czyli dla zamówienia o wartości 70 zł, każda z etykiet Smart kosztuje 2,79 zł.

Ad 3. Możesz pobrać sobie zestawienie swoich opłat w zakładce "Rozliczenia z Allegro". Tam każda opłata jest opisana, z jakiego zamówienia pochodzi. 

Wiktoria
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

TKN_Flora
#8 Zapaleniec#

Dziękuję za odpowiedź.
Zastanawia mnie jeszcze punkt nr. 2. Jakie są podstawy do takiego naliczania i jaki jest tego sens? Sprzedaję 1 przedmiot o wartości 45zł i muszę za jego wysyłkę zapłacić 1,49zł, natomiast jak sprzedaję 2 takie przedmioty to za każdy płacę już 1,89zł? Jeśli klient zamówi u mnie 10 takich przedmiotów to wysyłka każdego kosztuje mnie 8,29zł? 

Jeśli tak, to czy jako sprzedawca mam możliwość określenia maksymalnej ilości przedmiotów w jednym zamówieniu, tak żeby mieć kontrolę nad swoimi kosztami i możliwość obliczenia ceny, która będzie konkurencyjna dla klienta i opłacalna dla mnie?

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Ale opłaty dodatkowe są większe od większej kwoty zamówienia, tak możesz ustawić max ilość w jednej paczce.

oznacz moderatorów

TKN_Flora
#8 Zapaleniec#

Ważne dla mnie w zrozumieniu tego tematu jest żebyśmy wszyscy precyzyjnie rozdzielili co oznacza zamówienie a co przesyłka(paczka). 

"Ad 2. Kwota każdej z przesyłki zależy od kwoty pełnego zamówienia. Czyli dla zamówienia o wartości 70 zł, każda z etykiet Smart kosztuje 2,79 zł."

Ustawienie maksymalnej ilości w jednej paczce nic nie zmieni, bo dalej jak klient zamówi 3 szt. przedmiotu za 45zł(po jednej sztuce w jednej paczce), to do każdej sztuki muszę doliczyć 4,49zł.
Jak zamówi 1 szt. do do jednej paczki doliczam 1,49zł.
Jak zamówi 10szt. to do każdej paczki muszę doliczyć 8,29zł. I to tylko w przypadku paczkomatu, w przypadku kuriera UPS musiałbym już doliczyć 10,99zł do każdej paczki.

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@TKN_Flora Nie doliczasz do każdej przesyłki 8, 29 zł. Przyjrzyj się cennikowi. Na przykład gdy masz zamówienie o wartości od 300 zł to za pierwszą przesyłkę do tego zamówienia płacisz 8,29 zł a za kolejne 3,49 zł.
Tutaj skopiowałam cennik z regulaminu usługi:

1,49 zł – za każdą przesyłkę w ramach zamówień w przedziale 40-49,99 zł brutto;
1,89 zł – za każdą przesyłkę w ramach zamówień w przedziale 50-59,99 zł brutto;
2,29 zł – za każdą przesyłkę w ramach zamówień w przedziale 60-69,99 zł brutto;
2,79 zł – za każdą przesyłkę w ramach zamówień w przedziale 70-79,99 zł brutto;
3,49 zł – za każdą przesyłkę w ramach zamówień w przedziale 80-99,99 zł brutto;
4,49 zł – za pierwszą przesyłkę, a za każdą kolejną przesyłkę 3,49 zł w ramach zamówień w przedziale 100-149,99 zł brutto;
5,49 zł – za pierwszą przesyłkę, a za każdą kolejną przesyłkę 3,49 zł w ramach zamówień w przedziale 150-199,99 zł brutto;
7,39 zł – za pierwszą przesyłkę, a za każdą kolejną przesyłkę 3,49 zł w ramach zamówień w przedziale 200-299,99 zł brutto;
8,29 zł – za pierwszą przesyłkę, a za każdą kolejną przesyłkę 3,49 zł w ramach zamówień od 300 zł brutto

Wiktoria
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@TKN_Flora Wynika to z regulaminu programu Smart. Udział nie jest obowiązkowy i nie musisz go udostępniać kupującym 

Nie ma możliwości, by ograniczyć ilość sztuk w zamówieniu. Niezależnie, czy ktoś zakupi 9 sztuk w jednym zamówieniu, czy po trzy w trzech zamówieniach, opłata jest zależna od wartości zamówienia, a nie od ilości sztuk. 

To, co ewentualnie mogę zasugerować, to zwiększenie ilości sztuk, która mieści się w jednej przesyłce. Wtedy zmniejszysz wysokość opłat za przesyłki przez jednoczesne zminimalizowanie ilości paczek.

Wiktoria
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

TKN_Flora
#8 Zapaleniec#

Rozumiem, ale dalej zakładając przedmiot(wielkości takiej że maksymalnie 1szt. mieści się w jednej paczce) o wartości 45zł i przesyłkę inPost:

Jeśli kupujący kupi przedmioty w 3 oddzielnych zamówieniach smart, to zapłacę za każdą przesyłkę po 1,49zł.(ponieważ wartość każdego zamówienia mieści się przedziale 40zł-49,99)

Jeśli kupujący kupujący kupi przedmioty w jednym zamówieniu to zapłacę za każdą przesyłkę 4,49zł.(ponieważ wartość zamówienia jest w przedziale 100zł-149zł)

W obu przypadkach sprzedane są 3 jednakowe przedmioty, zapakowane w 3 oddzielne paczki. Ten sam kurier, ten sam odbiorca, a w pierwszym przypadku płacę 3x1,49zł= 4,47; w drugim przypadku płacę 3x4,49zł=13,37zł. 

Proszę mnie poprawić jeśli się mylę i coś źle wyliczyłem.

P.S.

Mam świadomość tego że program Smart nie jest obowiązkowy.. Mam również świadomość tego że bez udziału w Smart jako sprzedawca jestem totalnie niekonkurencyjny. Natomiast nie mam jeszcze świadomości w jaki sposób doliczyć do ceny produktu koszty związane z wysyłką Smart, prowizją Allegro od ceny produktu, prowizją Allegro od ceny dostawy oraz prowizją Allegro od płatności Allegro w taki sposób żeby nie tracić na zamówieniach i jednocześnie zapewnić swoim klientom konkurencyjne ceny. 

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@TKN_Flora Tak, Twoje obliczenia są prawidłowe. Ale nie możemy zmusić kupującego do składania 3 osobnych zamówień, skoro może złożyć jedno ze wszystkimi potrzebnymi mu produktami. Na to nie mam dla Ciebie rozwiązania. 

Wiktoria
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów