Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień Dobry
Proszę o informację odnośnie naliczonych opłat za wysyłki.
Sprzedaje przedmiot oczywiście rozumiem płacę prowizję i 1 zł jako koszt za każdy przedmiot mam ustawiony cennik dostaw i pytanie Allegro odbija mi z konta wartość wysyłek ale klientowi nie nalicza tych przesyłek czyli praktycznie ja za nie płacę 😞 dlaczego tak jest ??? Przecież klient powinien płacić za swoją przesyłkę a nie ja, w takim wypadku mój zarobek jest niższy jeszcze o koszty przesyłek. Wychodzi na to że ja robię wszystkie wysyłki i jeszcze je pokrywam a klient ma je za darmo jak to jest?
@CNC-3D ale przecież za smarta Allegro już dawno dolicza sprzedającym, trzeba sobie to wkalkulować w cenę
Chyba coś namieszałeś. Jak kupujący nie ma Smarta, to płaci tobie cenę towaru plus koszt przesyłki wg cennika (cennik konfigurujesz samodzielnie). Natomiast w przypadku wysyłki ze Smartem, generujesz bezpłatne etykiety przez WzA (lub menedżera paczek Inpost w przypadku Paczkomatów).
"generujesz bezpłatne etykiety" - hehe.... dobre... chciałbym mieć takie bezpłatne etykiety...
Przecież SMART kosztuje i nie ma generowania bezpłatnych etykiet - Sprzedawca musi za nie płacić.
@CNC-3D Dlatego że zaakceptowałeś regulamin Allegro a w nim od długiego czasu są takie opłaty.
Czyli wychodzi to tak: że jeśli klient nie ma smarta to On sam płaci za wysyłki a jeśli ma to ja płacę za wysyłkę. Jednym słowem, to gdy klient wykupuje dla siebie smarta to "załatwia-obarcza" sprzedającego kosztami za Swoją przesyłkę a jeśli nie ma to sprzedawca dostaje pełną kwotę z wystawionej aukcji plus koszty przesyłki, który to koszt pokrywa kupujący. Wychodzi że to są dwa różne sposoby sprzedaży, to ja powinienem wystawiać dwie aukcje dla tych co mają smarta i dla tych co nie mają smarta. Szczerze to ja jako sprzedawca nie wiem czy kupujący ma czy nie ma smarta. Teraz tak jak kolega KOGIEL_T wcześniej pisał że powinienem sobie doliczać te koszty w cenę towaru to wyjdzie że kupujący bez smarta płaci podwójnie wysyłkę tą co ja wliczę w swoje koszty i dodatkowo opłaca wysyłkę według cennika wysyłek.
Dla mnie jest to dziwne ale ok przyjmuję do wiadomości że tak działa allegro.
Sprytne to - sprzedać coś i obciążać kosztami inny podmiot nie biorąc za usługę odpowiedzialności?
Nie masz obowiązku godzić się jako sprzedawca na smarta - możesz napisać do allegro - zostanie u Ciebie wyłączony
Można, wiesz problem jest taki że jak kupujący już go opłaci to szuka ofert ze Smartem.
A dlaczego piszesz że "nie biorąc odpowiedzialności" ??? Kupujesz coś w sklepie obojętnie jakim to czy sprzedawca wraca Ci za paliwo że do niego dojechałeś ??? Niestety chyba nie, jak kupisz np. lodówkę czy pralkę to jeszcze Ci doliczą koszty transportu jak chcesz aby Ci ją zawieźli czy to osobiście czy kurierem prawda ? A dlaczego nie płaci tego sprzedawca ... nie bierze odpowiedzialności według Ciebie ??? Bierze tylko koszt transportu jest kosztem klienta a nie sprzedawcy 😉
Ja tylko uważam że koszty transportu powinien opłacać kupujący według mnie a jak dam ofertę że transport w cenie to już jest to inna oferta.
Można to porównać tak: przykładowo sprzedajesz 1000 paczek bez smarta i wtedy koszty są dla sprzedawcy na poziomie 0 zł bo koszt transportu pokrywa kupujący ja jako sprzedawca robię cenę aby była jak najmniejsza i wtedy na ofercie mam zarobek np 10 zł
a druga sytuacja jest taka że sprzedaję też 1000 paczek i też zarabiam po 10 zł a tu nagle po kilku dniach (POWTAŻAM PO KILKU DNIACH) okazuje się że dostaję rachunek z allegro na - minus 8944 zł. ja nie wiedziałem że Ci kupujący mieli smarty i wtedy jestem w plecy bo zarobek jest na jednej paczce 1,056 zł.
@CNC-3D "Można to porównać tak: przykładowo sprzedajesz 1000 paczek bez smarta i wtedy koszty są dla sprzedawcy na poziomie 0 zł"
No też nie do końca. Zauważ, że Allegro dyktuje Ci jaką maksymalnie cenę dostawy możesz ustawić, teraz jest to 11,49 bodajże. Klient płaci 11,49 za dostawę, Allegro pobiera od Ciebie 11,49, więc Twoją logiką wychodzisz na 0.
Nic bardziej mylnego!
Allegro pobiera od dostawy prowizję - dbają o to, żebyś wyszedł na minus.