anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kto płaci za przesyłkę w przypadku SMART

maslankakacper
#1 Nowicjusz#
  1. Cześć, jeżeli przesyłka smart jest darmowa, to kto pokrywa jej koszt? W moim rozliczeniu z Allegro pojawił się koszt przesyłki. Nie zakładałem, że będę pokrywać koszty transportu, czy można to jakoś zmienić?
oznacz moderatorów
19 ODPOWIEDZI 19

milka1234567890
#18 Luminarz#

Może jakiś warunek nie został spełniony.

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@maslankakacper to dopłata do Smart uzależniona od wartości zamówienia . Oferując wysyłki Smart nie unikniesz tego

oznacz moderatorów

maslankakacper
#1 Nowicjusz#

Czyli jeżeli funkcjonuje smart to sprzedający pokrywa koszt przesyłki. DObrze rozumiem?

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

Pojawiła się opłata za przesyłkę, czy dopłata do smarta, bo to różnica.

Widzisz SMART to taki wynalazek Allegro który gwarantuje darmowe dostawy, za które płacą wszyscy.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Nie jest darmowa, sprzedajacy ponoszą koszt więc podnoszą ceny, kupujący płacą za Smarta a Allegro kasuje, masz dopłaty do wysyłki Smart w zależności od ceny zakupu: https://allegro.pl/dla-sprzedajacych/allegro-smart-zasady-rozliczen-0K6XkWDOeCP

oznacz moderatorów

maslankakacper
#1 Nowicjusz#

Dobrze, a czy żeby to funkcjonowało ja na koncie sprzedażowym również muszę mieć wykupionego smarta? Ta dopłata jest doliczona z klucza czy po jakimś czasie?

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Tylko na AL musisz zmieć wykupionego, na zwykłym musisz spełnić warunki że mieć oferty ze Smartem.

oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

wszystko masz ok, Twoje oferty są  smart, ale sprzedajesz produkt za ponad 200zł, więc  dopłata do paczki będzie większa. My sprzedawcy dopłacamy do paczek smart w zależności od wartości zamówienia. Są widełki 40-60zł, 60-80, 80-200zł,200-300 Akurat w Twoim przypadku przy transakcji na ponad 200zł będziesz miał ok 4zł dopłaty dla odbioru z punktu lub 6,5 do 8zł   kuriera w zalezności jaki będzie wybrany.

maxr01
#18 Luminarz#

Zapoznaj się dokładnie z cennikami Allegro. SMART - to niby "darmowa" dostawa.

Za program SMART - opłaty od kupujących pobiera Allegro.  Jednak tego jest za mało - dlatego też Allegro pobiera dodatkowo opłaty od sprzedawców. 

Podsumowując - Allegro pobiera oplaty z tytulu SMART, placa za to kupujący i sprzedający.

--------------------------------------------------------------------------------
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.
oznacz moderatorów

GrzybH
#8 Zapaleniec#

Mam pytanie. Syn pozmieniał mi na allegro, mówiąc, że będzie lepiej jak będzie sprzedaż ze smartem, a to co dziś zobaczyłem,to lekko mnie zdziwiło. Klient kupił towar za 50 zł że Smartem,wskoczyły 2 przesyłki, a ja mam  takie opłaty- Obowiązkowe 8,94zł, dostawa 21,98 zł,razem 30,92 zł. Czyli ,nie dość, że płacę prowizję alle6,to jeszcze mam zapłacić 21,98 zł za przesyłkę?

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@GrzybH a zamówienie na pewno w ramach smart ? Bo wychodzi, że dwie przesyłki po 10,99 daje 21,98

Jakie allegro (zwykłe czy lokalne) i jak wysyłasz towar?

oznacz moderatorów

GrzybH
#8 Zapaleniec#

Zwykle allegro . Wskoczyły 2 przesyłki, czyli  prawie 22 zł. I teraz nasuwa mi się pytanie, czy to ja musze zapłacić za tą przesyłkę? Dodam,że mnie nie zależało na smarcie,więc nie interesowałemsie tym, ale syn coś pozmieniał i nagle dziś,po długim czasie, zaczęły wskakiwac mi sprzedane artykuły z przesyłką smart.

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@GrzybH Podaj proszę numer zamówienia, o które chodzi.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

GrzybH
#8 Zapaleniec#

17498051255 i drugie 17350891520

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@GrzybH Rozumiem, że chodzi o dzisiejsze zamówienie nr 32bc3bf0-3617-11f0-8f73-75c3a5815227. Naliczone opłaty to jedynie prowizja od sprzedaży w każdej z ofert (3,12 zł i 3,36 zł). Pozostałe koszty na rachunku dotyczą wcześniejszej sprzedaży. Szczegóły sprawdzisz w tej zakładce.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

GrzybH
#8 Zapaleniec#

Tak,to jest to zamówienie. Przepraszam, podałem zły numer. Generalnie chodzi mi o to,czy finalnie w takiej sytuacji, ja pokrywam koszt blisko 22 zł za przesyłkę? Wcześniej nie miałem takich problemów, ponieważ nie zależało mi na tym, żeby sprzedawać ze Smartem ,więc nie interesowałem się tym. 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@GrzybH tak, sprzedający pokrywa częściowo koszt przesyłek Smart!
Wysokość naliczenia zależy od kwoty zamówienia i wybranej metody dostawy (tutaj szczegółowe informacje na ten temat), więc dla zamówienia, o którym pisaliście (nr 32bc3bf0-3617-11f0-8f73-75c3a5815227) naliczenie za przesyłki w ramach Smart! to  1,89 zł (za jedną przesyłkę), czyli total za przesyłki dla tego zamówienia zapłacisz 3,78 zł. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

GrzybH
#8 Zapaleniec#

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. 

oznacz moderatorów

Client:109808341
#12 Orędownik#

Ewidentnie widać, że nie zapoznałeś się dokładnie z regulaminem oraz tabelą opłat i prowizji 😮

oznacz moderatorów