anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Uszkodzona paczka przez inpost, odrzucony protokół szkody

Ititem
#7 Wielbiciel#

Klient otrzymał uszkodzoną paczkę w transporcie paczkomat inpost smart. Na ten karton który jest wystarczająco gruby byłą folia bąbelkowa i strecz. Klient Złożył protokół szkody do inpost w piątek, dzisiaj dopiero był twierdzą że paczka była niewłaściwie zabezpieczona w stosunku do zawartości. Klient chce zwrócić paczkę żebym ja teraz zgłosił reklamację. Jak teraz zrobić? Klient ma tylko odesłać paczkę i zrzec się praw żebym mógł zgłosić to do inpost? Czy zgłosić to na allegro? To był dość solidny laptop żeby zrobić takie uszkodzenia to naprawdę musiał mocno oberwać... mam nadzieje że przyjmą odszkodowanie.

IMG_20250314_105358.jpgIMG_20250314_105453 (1).jpgIMG_20250314_105404.jpg

oznacz moderatorów
23 ODPOWIEDZI 23

julienail
Moderatorka
Moderatorka

@Ititem, reklamacją powinien zająć się w tej sytuacji przewoźnik (Inpost). Jeśli masz protokół szkody od kupującego oraz oświadczenie Inpostu w tej sprawie, to kupujący może wysłać Ci z powrotem przedmiot i nie powinny wystąpić z tego powodu żadne problemy - będziesz mógł zgłosić to dalej do Inpostu.

Julia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Ititem
#7 Wielbiciel#

Czyli ja muszę teraz zwrócić pieniądze kupującemu i sam walczyć z inpostem tak? Allegro mi w tym pomoże w jakiś sposób?

oznacz moderatorów

julienail
Moderatorka
Moderatorka

@Ititem, kupujący może również złożyć w tej sytuacji wniosek o Allegro Protect

Julia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Ititem
#7 Wielbiciel#

Na allegro protect zgłosi uszkodzenie przesyłki w transporcie czy jako uszkodzony towar?

oznacz moderatorów

Ititem
#7 Wielbiciel#

Właśnie czytałem i tam raczej się zgłasza problem ze sprzedającym lub przedmiotem a nie uszkodzoną paczka przez kuriera, więc chyba nie pomoże to

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@julienail Według regulaminu rekompensata nie przysługuje kupującemu.

Punkt II.

Allegro Protect nie obejmuje sytuacji, gdy:
[...]

8. Towar uległ zniszczeniu lub został zagubiony podczas transportu z winy przewoźnika.

oznacz moderatorów

Ititem
#7 Wielbiciel#

Czyli mam to zgłosić do allegro i allegro sie tym zajmie czy do inpost?

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @Ititem. Reklamację możesz złożyć przez nasz formularz reklamacyjny, który znajdziesz w zakładce Zamówione przesyłki – wybierz konkretne zamówienie, które chcesz zareklamować, wejdź w szczegóły zamówienia i kliknij [reklamuj dostawę]. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@Ititem

Zacznij od odwołania się od decyzji przewoźnika. Masz na to 14 dni od dnia doręczenia decyzji reklamacyjnej.

Możesz też poprosić o interwencję UKE.

A jeżeli chodzi o podmiot do którego zgłaszasz szkodę, to w przypadku Paczkomatu Inpost, zgłaszasz to do Inpostu. W przypadku Allegro Paczkomat Inpost (to inna usługa) zgłaszasz do Allegro lub z pełnomocnictwem do Inpostu. 

oznacz moderatorów

Ititem
#7 Wielbiciel#

Rzecz w tym że pierwsze zgłoszenie dał kupujący i odrzucili więc zostaje mi przyjąć od niego zwrot, oddać kasę i wtedy zacząć zgłaszać do allegro itd. i jeszcze zrzeczenie kupującego wtedy wziąć. Ale dzięki mniej więcej już wiem co robić

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@Ititem smartem wysyłka? Kto jest nadawcą na etykiecie?

oznacz moderatorów

Ititem
#7 Wielbiciel#

tak smart, ja jestem nadawcą. Już mniej więcej sprawa ogarnięta zgłosiłem bezpośrednio do inpost z pełnomocnictwem allegro

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Nie na etykiecie nadawczej masz kto jest nadawcą a w smarcie nadawca to allegro

oznacz moderatorów

Ititem
#7 Wielbiciel#

Nadawca są moje dane a na dole jest napisane allegro smart

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Czyli się wycfaniły już dziady jedne ...nie można bardziej zabezpieczyć do transportu tego lapka bo to zabezpieczenie fabryczne tu ewidentnie coś zostało na niego upuszczone np lodówka

oznacz moderatorów

Ititem
#7 Wielbiciel#

Dla mnie trochę absurd żebym to dawał w kolejny karton(i tak by nie pomógł w tej sytuacji) skoro zabezpieczyłem folią bąbelkową paczkę.. wysyłałem już sporo laptopów nigdy problemu nie było, a te opakowanie serio było solidne i miało podwójny karton u góry żeby zabezpieczyć.. zobaczymy co mi odpowie InPost na zgłoszenie. Płace tez za ubezpieczenie paczki więc na coś powinno te ubezpieczenie być.

oznacz moderatorów

SanexHurtowBHP
#12 Orędownik#

inpost nie uznał nam prze 14 lat ani 1 reklamacji napiszą pewnie brak oznaczeń szkło itp 

oznacz moderatorów

Ititem
#7 Wielbiciel#

aż tak? a robiliście odwołania? Mnie dziwi że paczka jest ubezpieczona na tą kwote a to i tak nic nie pomaga 

oznacz moderatorów

SanexHurtowBHP
#12 Orędownik#

towar szczególnie narażony na uszkodzenia powianiem być wysyłany paletami takie odpowiedzi najczęściej dostajemy na reklamacje pękniętej pasty 5l dodatkowo powinny być oznaczenia szkło góra lub dół wymogi inpostu .A DPD zwraca 70 % wartości towaru do 1 tys. zł tak kiedy było nie wiem jak jest teraz .Nawet jak ci zginie  paczka nigdy nie dostaniesz jej pełnej wartości .

oznacz moderatorów