anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro lokalnie, a rozliczenie pit

LeeKNOW
#7 Wielbiciel#

Witam, dotarło do mnie pismo o korektę wezwania PIT z 2020 bo podobno sprzedałam na Allegro przedmioty za ponad 20,000 zł… co oczywiście nie miało miejsca. Na początku nawet nie wiedziałam skąd im się taka kosmiczna kwota wzięła, ale później jak przejrzałam zakończone oferty i zliczyłam wystawione w tamtym roku przedmioty to kwota znalazła się podobna — co i tak jest dziwne bo za odsprzedawanie prywatnie książek itp. nie ma obowiązku rozliczania się z urzędem. Największym problemem jest, że na przełomie kilku miesięcy wystawiałam w kółko telefon i laptop na nowych ogłoszeniach, ale nigdy ich nie sprzedałam bo nie było chętnych i wciąż je posiadam. Czy miał ktoś kiedyś podobną sytuacje, żeby urząd żądał rozliczenia PIT za niesprzedane przedmioty? Jestem skołowana.

oznacz moderatorów
21 ODPOWIEDZI 21

kostas11
#21 Demiurg#

@br. @Kaliope_Brzeg pamiętajcie że skarbówka może przeglądać konta 😞 wystarczy że ktoś doniósł i sprawdzili wpływy a te widać w historii że z allegro PayU i pozamiatane 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@LeeKNOW  Jeżeli jest tak jak piszesz to jedynym rozsądnym wyjściem jest sporządzenie dokładnego  wykazu sprzedanych przedmiotów wraz z ceną sprzedaży i wyjaśnienie przy każdej pozycji pochodzenia przedmiotów, to znaczy że były to przedmioty używane, były twoją własnością przez okres dłuższy niż 6 miesięcy, sprzedaż nie miała charakteru zarobkowego,  więc są zwolnione z opodatkowania.

Rownież informacje które przedmioty były oferowane do sprzedaży, lecz nie zostały sprzedane i są nadal w twoim posiadaniu.

Takie sprawozdanie należy wysłać do Urzędu  jako odpowiedź na  wezwanie. Jęsli będzie  sporządzone  merytorycznie, wszystkie pozycje  uzasadnione to powinno  zakończyć sprawę.

Oczywiście dobrze by było mieć takie zestawienie od Allegro  żeby porównać, sprawdzić, żeby nie było nieporozumień.

oznacz moderatorów