Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, wysyłam tu kopię bo mam ograniczone zaufanie do zespołu pomocy Allegro, zwłaszcza jak od razu zostaję uprzedzony o wydłużonym czasie odpowiedzi.
Proszę o przekazanie do zespołu informatyków żeby poprawili oprogramowanie do komunikacji z systemami informatycznymi przewoźników bo chociaż problem dotyczy Inpostu to prawdopodobnie dotyczy także innych. Problem wystąpił w Allegro Lokalnie, ale możliwe, że tak samo jest w Allegro. Chodzi o to, że w przypadku gdy na skutek błędu w komunikacji z Inpostem (Inpost miał problem z logowaniem w środę ok. 13) podczas generowania przesyłki z poziomu Allegro Lokalnie nie udało się wygenerować etykiety/kodu i wyświetlił się komunikat "Błąd, nie można wygenerować etykiety" (czy jakoś podobnie). Próbowałem 3 razy, po czym wysłałem do kupującego informację o opóźnieniu z tego powodu. Wieczorem okazało się, że w aplikacji Inpostu mam wygenerowane 3 przesyłki. Najwyraźniej system Allegro Lokalnie nie wykasował nieudanych prób wygenerowania przesyłek tylko je wrzucił do bufora i wysłał do Inpostu gdy odzyskał możliwość komunikacji. Jeden z tych kodów wykorzystałem i wysłałem do kupującego zamówienie. Następnie w Allegro Lokalnie okazało się, że i tak mam na koncie nie wysłane zamówienie czyli Allegro wysłało zbuforowane nieudane zamówienia przesyłek, ale już nie odebrało z Inpostu informacji o realizacji. Jak znam Allegro to zaraz się zrobi zamieszanie, że nie wysłałem zamówienia i zwrócicie kupującemu jego wpłatę. Oferta: 289ad14e-b2e9-461d-8dc7-f830b68b3357, nr transakcji c7b12a2b-e094-4e29-9740-a18f7c12dda1, nr płatności: a39dbf9b-efb2-456e-96da-e62b81cd1ba7, nr zrealizowanej przesyłki Inpostu 660166167557432117149253 (w momencie gdy to piszę jest jeszcze nie odebrana, ale kupujący potwierdził, że ją odbierze dzisiaj). Najprostsze rozwiązanie tego problemu to kasowanie nieudanych zamówień przesyłek w przypadku gdy zamawiającemu wysyła się komunikat o błędzie i niemożności wygenerowania etykiety. W ten sposób nie będą się tworzyć zwielokrotnione zamówienia u przewoźnika, a sprzedający będzie ponawiał zamówienie przesyłki przez Allegro po odzyskaniu komunikacji Allegro-przewoźnik i całość transakcji odbędzie się standardowym trybem bez konieczności tworzenia alternatywnej procedury.
@darek_w111 Przekazałam Twoją wiadomość do zespołu odpowiadającego za Allegro Lokalnie. Kiedy dostanę odpowiedź, odezwę się ponownie.
@darek_w111 Dostałam odpowiedź, z której wynika, że opisana przez Ciebie sytuacja wynikała z problemów technicznych o stronie przewoźnika, InPostu. Niestety nie mogliśmy anulować przesyłek.
W imieniu Allegro przepraszam za utrudnienie.
Dostałam również potwierdzenie, że przesyłka dotarła do klienta, a Ty możesz już wypłacić pieniądze ze sprzedaży.
Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście nie znam szczegółów problemu, ale wydaje mi się, że leżał on w niemożności zalogowania się do systemu Inpostu przez Allegro, takie problemy zgłaszali użytkownicy strony downdetector. Jest to oczywiście problem techniczny Inpostu, który może się okresowo zdarzać, ale chodzi o to, że system Allegro nie ma przewidzianej poprawnej reakcji na to. Zamówienia przesyłek są wrzucane do kolejki i czekają na odzyskanie komunikacji, to się może zdarzać w ciągu dnia wielokrotnie np. z powodu zapchania łącza, wtedy przerwa w komunikacji może być krótka np. kilkanaście sekund, a potem zamówienia są wysyłane hurtem i to jest OK. Ale jeżeli przerwa trwa dłużej i w związku z tym użytkownik dostaje komunikat "Nie można wygenerować etykiety" to w tym momencie zamówienie przesyłki powinno być usuwane z kolejki, a użytkownik powinien dostać dodatkowo informację "spróbuj później". Ponadto Allegro nie pobiera z Inpostu informacji o realizacji takiej zamówionej z opóźnieniem przesyłki i nie podpina jej do konta użytkownika, ale ten problem automatycznie zniknie jeśli takie przesyłki nie będą zamawiane po komunikacie dla użytkownika o niemożliwości wygenerowania etykiety. Po prostu w systemie Allegro będą tylko przesyłki zamówione na bieżąco, które są obsługiwane poprawnie. Mam nadzieję, że informatycy znając problem rozwiążą go aby w przyszłości się nie powtarzał. Pozdrawiam