anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Boty na allegro

Client:50675597
#8 Zapaleniec#

Witam czy dane zjawisko nie zniknie ? Teraz dochodzi do tego że nie mogę nic wystawić bo jakiś Oleksandr [edycja] albo inne podobne fałszywe konta co chwile kupują przedmiot, rozpoczyna płatność a potem nic z tego nie wynika. Nie idzie u Was nic sprzedać, co mam robić?

oznacz moderatorów
23 ODPOWIEDZI 23

firmakrzak
#11 Animator#

Nic nie możesz zrobić poza sprzedawaniem w innych serwisach, w których nie ma takich problemów 😞 Od początku istnienia allegro lokalnie nie ma tam żadnej weryfikacji użytkowników i allegro raczej nie planuje tego zmieniać.

Nie udostępniaj odbioru osobistego z płatnością przy odbiorze i pobrań, bo po takim zakupie zostanie naliczona prowizja i trzeba będzie pisać do allegro, aby ją anulowali.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Nie zniknie, niestety z tym tu się niewiele robi.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Client:50675597 dlaczego uważasz, że to fałszywe konto? Ten kupujący kupił w Twojej ofercie raz, dzisiaj, a na opłacenie zamówienia ma 5 dni roboczych. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

mix-mce
#14 Krzewiciel#

i przez te 5 dni nic nie może zrobić. Jak nie zapłaci to wystawi ponownie, znów ktoś kupi i nie zapłaci i tak to się ciągnie. To napisał @Client:50675597 

Lepiej spojrzeć ile nieopłaconych zakupów było z jego konta.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@mix-mce   @Client:50675597    No i masz wytłumaczone.... 😂  Nie jest ważne ile razy żartowniś zepsuł  sprzedającemu aukcję, ważne jest że kliknął, więc dla Allegro statystyki rosną, a przy okazji może czasem prowizja wpadnie.

Ktoś kiedyś  napisał tutaj tezę że  Allegro samo generuje takie lipne konta, bo ma z tego jakąś korzyść.  Nie podpisuję się pod tą  tezą,  ale chyba coś jest na rzeczy  skoro nie tępią takich zachowań.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@mix-mce @br. nie wiem  skąd w Was przekonanie, że ten kupujący ma dużo nieopłaconych zakupów. Sprawdziłam to przed udzieleniem odpowiedzi, dlatego zapytałam dlaczego @Client:50675597 uważa, że to nieprawdziwe konto. 
Przecież wiecie, że jeśli ktoś "rozwala" oferty sprzedających kupując i nie płacąc, to podejmujemy działania. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@la_nika  Dziękujemy,  ja uważam tą deklarację za wystarczające wyjaśnienie, chociaż wiem że krążą teorie spiskowe tak jak wspomniałem.

Dodam że niedawno była tutaj na forum skarga klienta  "kupującego" któremu Allegro zablokowało konto za nieopłacone zakupy. Niby jedna jaskółka wiosny nie czyni ale może będzie poprawa ???

oznacz moderatorów

mix-mce
#14 Krzewiciel#

@la_nika jak ktoś zgłosi, owszem, często się staracie. Ale ile osób spuści głowę, zapłaci te kilka zł prowizji i wystawi przedmiot ponownie? W skali całego serwisu myślę że trochę się znajdzie.

I wcale nie byłem przekonany że ten kupujący ma dużo nieopłaconych zakupów, po prostu to pierwsza rzecz którą bym sprawdzał, a nie tylko ile ma nieopłaconych u tego jednego sprzedającego.

oznacz moderatorów

firmakrzak
#11 Animator#

Ale po co zawieszać konta niepłacących kupujących skoro mogą one założyć w pół minuty nowe konto? Gdyby była jakąkolwiek weryfikacja kupujących to miałoby to sens, a tak generuje tylko niepotrzebne nowe konta.

oznacz moderatorów

firmakrzak
#11 Animator#

Ale po co zawieszać konta niepłacących kupujących skoro można założyć w pół minuty nowe konto? Gdyby była jakakolwiek weryfikacja kupujących to miałoby to sens, a tak generuje tylko niepotrzebne nowe konta.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@firmakrzak   Blokada konta działa trochę inaczej, na Allegro jest taki Dział Bezpieczeństwa i jeśli oni blokują konto to blokują nie tylko klientowi ale często blokują również  "konta powiązane"  więc konta krewnych lub sąsiadów.  Złożenie nowego konta staje się dużo trudniejsze i nieopłacalne.

Lepiej tego nie sprawdzać.

oznacz moderatorów

mix-mce
#14 Krzewiciel#

@firmakrzak @br. i to jak blokują to tak konkretnie nie dając żadnego ostrzeżenia ani możliwości odwołania. Miałem okazję się o tym przekonać osobiście.

oznacz moderatorów

firmakrzak
#11 Animator#

@br. @mix-mce piszecie o sprzedających, którzy, aby sprzedawać muszą przejść weryfikację, wiec tu ban ma sens. Natomiast kupować na allegro lokalnie można nawet nie mając wpisanych danych t.j. imię i nazwisko. Wystarczy maila potwierdzić i można zalicytować komuś na lokalnie 10000000 zł. Skoro można założyć w 5 sekund nowe konto i robić to samo, co na zablokowanym to ta blokada właściwie nie ma sensu.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@firmakrzak   To niech ci się tak wydaje. Naprawdę zaczynają nakładać blokady na klienta, więc nie ważne czy klient sprzedaje czy kupuje.  Zobacz  takie pytanie tutaj na Gadane:

Na Allegro lokalnie dokonywałem tylko zakupy. Nie rozumię blokady?

oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec#

Client50675597_0-1697272009009.png

Wszystko na jednym obrazku 😄 

oznacz moderatorów

firmakrzak
#11 Animator#

@Client:50675597 to akurat raczej nie jest bot, mozliwe ze to normalny kupujący, ktory przyjechał z Ukrainy, nie ma konta bankowego i będzie robił przelew na poczcie.  Apisz do niego z pytaniem kiedy mozesz sie spodziewac wplaty albo zadzwoń to od razu będziesz wiedział czy jest to lewe konto albo czy są szanse na sprzedaż.

oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec#

Nie ma skąd wziąć do tego kogoś numeru, chyba, że jest jakaś możliwość a ja po prostu tego nie wiem? 

oznacz moderatorów

firmakrzak
#11 Animator#

@Client:50675597 sorry, zapomniałem, ze dopóki ktoś nie zapłaci to nie ma się żadnych jego danych poza imieniem i nazwiskiem 😞

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@la_nika Jaką mam szansę na to że się dowiem jakie sankcje wyciągniecie od takiego klienta który licytuje czy kupuje dla zabawy? Powinno być podobnie jak np. w sądzie ,zgłaszam przewinienie ,sprawa jest rozpatrywana a ja otrzymuję info co pozwany dostał. Nie da się ukryć że jest mnóstwo takich niepłacących i sam co trochę składam wnioski o zwrot prowizji i chciałbym wiedzieć jak są traktowani ci co mnie narażają na straty .

oznacz moderatorów