Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, mam taką sprawę. Otóż na początku tygodnia sprzedałem pewną rzecz na allegro lokalnie, wczoraj wieczorem paczkę włożyłem do paczkomatu, a później dostałem informację od pana kupującego że jednak nie chce on przedmiotu ponieważ jest mu już zbędny i domaga się zwrotu pieniędzy. Co zrobić w takiej sytuacji ?
@14844218 Jeśli sprzedałeś jako osoba prywatna to nie masz obowiązku zgadzać się na zwrot. Możesz ale nie musisz.
Jeśli się zgodzisz to poproś aby kupujący nie odbierał przesyłki - dopiero jak paczka wróci do Ciebie to wtedy możesz mu zwrócić pieniądze.
Jeśli się nie zgodzisz to poinformuj o tym kupującego. Towar jest jego własnością i nawet jeśli nie odbierze przesyłki to nie masz obowiązku odbierania przesyłki zwrotnej.
Paczka trafi na magazyn przewoźnika i tam kupujący będzie mógł ją sobie ewentualnie odebrać.
Decyzja należy do Ciebie , sprzedaż pewnie była prywatna to zwrotu ani rezygnacji z zakupu przyjmoiwać nie musisz , a jeśli zdecydujesz się przyjąć masz prawo potrącić wszystkie koszty jakie w związku z tym poniosłeś ,
Więc to wygląda tak. Paczka trafi do "paczkomatu" odbiorcy, jeśli nie zostanie odebrana to po 2 dniach wróci do Ciebie. I jaki już ktoś napisał możesz sprawę olać lub odebrać przesyłkę zwrotną. W tym drugim jednak przypadku zostaniesz "obciążony" kosztami przesyłki zwrotnej. Będziesz więc mógł oddać wpłatę kupującemu, ale pomniejszoną o tenże koszt przesyłki zwrotnej. Technicznie zaś to kupujący będzie musiał przelać Ci na konto koszt wysyłki abyś Ty mógł mu zwrócić wpłatę za zakup. Możesz więc go poinformować wcześniej jak to może wyglądać. Może jednak przesyłkę odbierze.