Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dostałem prośbę o przesłanie maila w celu skorzystania z opcji Kup Teraz od użytkownika
przyszedł taki mail więc na bank to fraud.
Proszę o potwierdzenie próby wyłudzenia danych
|
|
|
|
|
rozumiem że płatności dokonane przez allegro lokalnie nie wymagają dodatkowej akceptacji przez maila. wczoraj do oferty dostałam 3 prośby o 3 różnych klientów o podanie email. na jedną postanowiłam odpowiedzieć - po czym dostałam maila poza systemem allegro o akpcetację płatności. oczywiście niczego nie potwierdziłam. proszę o pomoc jak możemy sprawę ukrócić bo to pachnie przekrętem.
poza tym dostałam jeszcze dwa zapytania o podanie email celem realizacji płatności od 2 innych klientów.
Od: Allegro Lokalnie <helpallegroa@gmail.com>Temat: Twoje ogłoszenie zostało opłaconeData: 11 stycznia 2022 o 20:36:20 CETDo:
INFORMUJEMY, ŻE ZAMÓWIENIE MA BYĆ ZAAKCEPTOWANE W CIĄGU 3 GODZIN PO OTRZYMANIU MAILA
INFORMUJEMY O ZMIANACH REGULAMINU! PROSIMY ZAPOZNAĆ SIĘ Z INFORMACJĄ NIŻEJ, PO PRZECZYTANIU PROSIMY ZWRÓCIĆ UWAGĘ NA DODATKOWE WSKAZÓWKI I PRZEJŚĆ DO WERYFIKACJI TOŻSAMOŚCI. KUPUJĄCY DOKONAŁ ZAPŁATY ( SPRAWDŹ NIŻEJ).
WARTOŚĆ TOWARU
WARTOŚĆ UBEZPIECZENIA
KOSZTY PRZESYŁKI
ŻEBY ODEBRAĆ WPŁATE NALEŻY POSTĘPOWAĆZGODNIE Z PONIŻSZĄ INSTRUKCJĄ: 1.KLIKNĄĆ "ZAAKCEPTOWAĆ ZAMÓWIENIE"
2.ZNALEŹĆ I KLIKNĄĆ W PRZYCISK "DALEJ"
3.WYBRAĆ SWÓJ BANK
4.ZWERYFIKOWAĆ SIĘ ZA POMOCĄ KONTA BANKOWEGO
ŻEBY ZAAKCEPTOWAĆ ZAMÓWIENIE PROSIMY KLIKNĄĆ PONIŻEJ ZE WZGLĘDU NA UDOSKONALENIE FUNKCJI "KUP TERAZ", ZMUSZENI JESTEŚMY PROSIĆ O DODATKOWĄ WERYFIKACJĘ KLIENTÓW PORTALU W CELU POLEPSZENIA SZYBKOŚCI OTRZYMANIA PRZELEWÓW ZA SPRZEDANE PRZEDMIOTY, JEST Z TYM NAPRAWDĘ CORAZ LEPIEJ, TERAZ NIE MUSISZ DŁUGO CZEKAĆ NA WPŁATĘ OTRZYMASZ JĄ OD RAZU!
Bezpieczeństwo płatności zapewnia technologia 3-D Secure, Verified by Visa i MasterCard SecureCode. Dane podane przy weryfikacji obsługuje protokoł HTTPS, ten protokół jest bezpieczny i chronie dane użytkownika, to znaczy że nikt nigdy nie dostanie tych danych. Coroczne potwierdzenie przez firmę standardu PCI DSS Level 1 (najwyższy poziom).
@nostro16 Niczego nie podawaj, nic nie klikaj, niczego nie potwierdzaj, to próba wyłudzenia danych, próba oszustwa. Samo podanie maila jeszcze nie jest groźne, ale dalsze działania, potwierdzanie i klikanie w linki przesłane mailem już niebezpieczne mogą być.
nic nie klikałam bo to pachniało na metr oszustwem ale chce typów zablokować szczególnie że uderzało na 3 podejścia - 3 różnych klientów. zakładam, ze to kropla w morzu ale warto ich powstrzymywać
To istna plaga ja do każdego wystawionego przedmiotu otrzymałam tego typu wiadomości
Witam, wystawilam przedmiot na sprzedaż, otrzymałam dwienpodobne wiadomosci, że moje ogłoszenie zostało oplacone i żeby sfinalizować sprawe do konca potrzebny moj mail, potem mam wybrac odpowiedni bank zeby pieniadze wpłynęły na moje konto, z roztargnienia podalam mail ale potem zaczęło mnie zastanawiać o co w tym wszystkim chodzi. Moim zdaniem jest to próba włamania się do konta bankowego. To sa nr kont z ktorych dostałam wiadomosci: 104103252, 104079458. Co dalej z tym fantem mam zrobic zeby sprawa się nie powtórzyła. Na szczęście nie zalogowałam sie do banku przez nieznany link ale ilu jest takich ludzi, którzy tracą swoje oszczednosci w ten sposob.
@biedro19-20, oba wskazane przez Ciebie konta są zablokowane. Kupujący nie potrzebują Twojego adresu mejlowego do sfinalizowania zakupu. Niestety takie sytuacje zdarzają się wszędzie, więc proszę Cię o zachowanie czujności, a jeśli jakakolwiek wiadomość wzbudza Twoje wątpliwości, możesz napisać tutaj, na Gadane - sprawdzimy to. 🙂
Jeśli kupujący opłaci swój zakup od Ciebie na Allegro Lokalnie, środki znajdziesz w tej zakładce.
Zgłaszam kolejne konto
@lowelana Dziękuję za zgłoszenie, konta zostaną zablokowane
proszę o weryfikację klienta. Taka wiadomość
@Estella_baby Dzięki za zgłoszenie - to konto jest już zablokowane.
Nic z tym nie zrobisz. Allegro zablokuje wskazane przez Ciebie konta dziś, a jutro dostaniesz takie same wiadomości z dziesięciu innych kont.
Typowe próba wyłudzenia haseł logowania .Szkoda czasu jak wpłynie wpłata to wysyłasz=proste .Nic poza to .Pozdrawiam
czy to normalne czy oszuści przekerowuja mnie do linku ?
@Mariusz135s To oszuści, nic nie klikaj, niczego nie potwierdzaj.
@Mariusz135s dziękuję za Twoje zgłoszenie! Aby sprzedać przedmiot na Allegro Lokalnie nie trzeba potwierdzać zamówienia, ani podawać adresu e-mail kupującemu. Konto osoby, która napisała do Ciebie z taką prośbą już zablokowaliśmy.
W ciągu ok 10 dni miałam w styczniu 2022 już cztery takie próby wyłudzeń na Allegro Lokalnie. Co dodatkowo mnie wkurza to fakt, że każda z tych osób, pisząc do mnie, miała już konto zawieszone na Allegro i oczywiście zarejestrowała się na Allegro mniej niż miesiąc wcześniej.
Przesyłam screeny:
@Wiktoria164 dziękuję za Twoje zgłoszenie! Sprawdziłam wskazane przez Ciebie konta i zostały zablokowane po wysłaniu do Ciebie wiadomości. Gdy blokujemy konto w takich przypadkach, uniemożliwiamy kontakt z innymi osobami na Allegro.
Dostałam wiadomość że przedmiot został kupiony i żeby potwierdzić i odebrać zapłatę i tu link kiedy