anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy kupujący potrzebuje mojego e-maila lub numeru telefonu na Allegro Lokalnie?

MAMY ROZWIĄZANIE!
Martuszka89
#7 Wielbiciel#

Screenshot_2021-10-08-20-06-23-851_pl.allegro.jpg

 Cześć, czy to oszustwo? 

oznacz moderatorów
9 914 ODPOWIEDZI 9 914
pawelkostrzebski
#7 Wielbiciel#

No właśnie dostałam jakiegoś dziwnego emalia ze mam potwierdzić zamowienie… w celu potwierdzenia tożsamości w procesie weryfikacji poprzez rachunek osobisty mojego banku… i mam kliknąć ponizej potwierdź zamowienie ale nic nie kilkam… 

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

@pawelkostrzebski  Tak chcą abyś podała dane logowania do twojego banku. A potem cię okradną.

oznacz moderatorów
pawelkostrzebski
#7 Wielbiciel#

A mogę jakoś ich zablokować? Oczywiście w nic nie klikam nie potwierdzam żadnego zamowienia 

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

Nie wiem.  Zazwyczaj w telefonach jest opcja zablokuj numer, ale  to jest róznie, zaleznie od wersji oprogramowania.  Ale wystarczy nie odpowiadać.

oznacz moderatorów
pawelkostrzebski
#7 Wielbiciel#

Dziekuje za pomoc 

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@pawelkostrzebski dobrze, że zachowałeś czujność i nie podałeś żadnych informacji. Do komunikacji na Allegro Lokalnie służy czat, jeśli otrzymujesz prośby o podanie e-maila albo wiadomości na Whatsappie bardzo proszę ignoruj je, a login osoby, która wysłała taką wiadomość zgłośc do nas. Konto tej osoby (agnipolka) już zablokowaliśmy. Dziękuję za Twoje zgłoszenie! 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
Jakub_Kr
#7 Wielbiciel#

"Witam, próbowałem kupić przedmiot ale dostawałem błąd proszę wysłać mi swój e mail abym mógł złożyć zamówienie"1.png2.png

Obawiam się że zbyt pochopnie udzieliłem odpowiedzi

oznacz moderatorów
xyz96
#21 Demiurg#

@Jakub_Kr Tak, to próba oszustwa. Podasz mail, otrzymasz fałszywą stronę z linkiem do kliknięcia i stracisz pieniądze. Kupujący niczego od Ciebie nie potrzebuje, aby dokonać zakupu i zapłacić przez Allegro. 

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Setki wątków jest tu na forum, poczytaj. Niczego nie podawaj, masz czat a kupujący niech zapłaci przez AF.

oznacz moderatorów
xyz96
#21 Demiurg#

@Jakub_Kr 

Setki wątków jest tu na forum, poczytaj. Niczego nie podawaj, masz czat, a kupujący niech zapłaci przez Allegro Finanse. 

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Jakub_Kr dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto. Samo podanie adresu e-mail jeszcze nie powoduje konsekwencji, ale proszę nie klikaj w żadne linki i na przyszłość komunikuj się z potencjalnymi kupującymi tylko przez czat Allegro Lokalnie. To zapewni bezpieczeństwo,  a wszystkie takie wiadomości proszę zgłaszaj do nas podając login osoby, która ją wysłała. 

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
piotrmix2016
#9 Pomysłodawca#

Dziś dostałem tę wiadomość: Witam!) Czy Pan(i) może wysłać więcej zdjęć do mojego whatsappa +48730513019?

Sprawdziłem ten nr w google i oczywiście to oszust.2021-11-14_131755.png

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@piotrmix2016 dziekuję za Twoje zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto. 

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
Client:78559501
#7 Wielbiciel#

Witam . Ja również  otrzymałam taką prośbę o e-mail . Proszę o reakcję

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Client:78559501 podaj proszę login osoby, która przesłała do Ciebie taką prośbę. 

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
Client:78559501
#7 Wielbiciel#

Adept13

oznacz moderatorów
Client:98467772
#8 Zapaleniec#

Wystawiłem laptopa na sprzedaż, dostałem propozycję kupna, ale kupujący wysłał mi zapewne zrobione przez siebie zdjęcie prośby o adres email, który niby podało Allegro, pomyślałem, że co mi szkodzi, podałem email. Kupujący napisał, że opłacił. Sprawdziłem emaila, był tam email od Allegro Lokalnie, ale z innym, adresem email niż zwykle. Był podany link z prośbą o zatwierdzenie sprzedaży, kliknąłem go i zobaczyłem dobrej jakości podróbkę strony InPostu, która prosiła mnie o podanie informacji z karty kredytowej. Oczywiście nie nabrałem się, ale nie chce, żeby ktoś się nabrał, więc gdzie i jak powinienem to zgłosić ?

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Client:98467772 podaj proszę login osoby, która wysłała do Ciebie taką prośbę.

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
Client:98467772
#8 Zapaleniec#

Client:103275115

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Client:98467772 dziękuję za Twoje zgłoszenie. Zablokowaliśmy to konto. 

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów