Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć, czy to oszustwo?
Czy kupujący potrzebuje mojego nr telefonu do zakupu na allegro lokalnie? Dostałam taką wiadomość od kupującego: Witam 😁
Próbuję złożyć zamówienie poprzez przycisk "Kup teraz", ale jestem proszony o podanie numeru telefonu sprzedawcy.
Daj mi znać tutaj, a natychmiast kupię🤗.
Jest to oszustwo,niczego nie podawaj
@lucynda81 podaj proszę login osoby, która wysłała do Ciebie tą wiadomość? Kupujący nie potrzebuje ani Twojego e-maila ani numeru telefonu, aby zrealizować zakup na Allegro Lokalnie.
Widziałem tutaj podobne posty kończące się blokowaniem takich kont. Z góry dzięki 👀
@Client:101598559 dziekuję za Twoje zgłoszenie! Zabezpieczyliśmy to konto.
Kolejna próba wyłudzenia danych.
Proszę o zablokowanie tego konta.
Dziekuję
@odren dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zabezpieczyliśmy to konto.
kolejny oszust
@Trynekt Bardzo dziękuję, zabezpieczyliśmy już to konto.
@maggott Dziękuję, już działamy w sprawie tego konta.
Client:100921178 prosi mnie na o podanie maila twierdząc, że "jest on wymagany do otrzymania środków i potwierdzenia sprzedaży przez sprzedawcę".
I jeszcze sugestia: może do pomarańczowego disclaimera mającego tytuł "Zachowaj bezpieczeństwo" i znajdującego się nad czatem warto byłoby dodać informację, że e-mail i numer telefonu NIE są konieczne do finalizacji transakcji (a nie tylko, że należy zachować ostrożność przy ich podawaniu)?
@sysnedam Czy możesz pokazać mi zdjęcie lub zrzut wiadomości, którą otrzymałeś od tego użytkownika?
Tak, załączam zdjęcie wiadomości. Zdjęcie poniżej tekstu dowodzi niby, że formularz wymaga adresu e-mail. Samo zdjęcie też mogę przesłać, ale raczej nie na forum, bo zawiera dane osobowe (pewnie fikcyjne).
@sysnedam Dziękuję za zgłoszenie. Takie wiadomości to próba oszustwa, na Allegro Lokalnie żaden kupujący nie potrzebuje adresu mejlowego, żeby dokończyć zakupy. Konto zostało zabezpieczone.
@maggott Dziękuję za sygnał, to konto zostało już zabezpieczone. Żaden kupujący z Lokalnie nie potrzebuje Twojego mejla.
Dzień dobry,
również otrzymałem podobną prośbę, tutaj screen:
@rgach01 Cześć 🙂 Bardzo dziękuję za zgłoszenie, zabezpieczymy to konto
Mi też się to wczoraj zdarzyło. Ktoś mnie poprosił o podanie maila. Użytkownik "jarpyk". Niestety maila podałam, ale jak przyszła mi wiadomość, żeby potwierdzić zamówienie, to póki co, w nic nie klikałam.