Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć, czy to oszustwo?
Witam, próba wyłudzenia adresu e-mail.
@Samestee Dziękuję, oba konta są już zablokowane
witam, dostałam wiadomość od Client:120038860
"Zakup z opcją kup teraz wymaga nrr'tel handlowca , czy mógłbyś go podać?"
@milka993 dziękuję, to konto jest już u nas zablokowane.
Dzień dobry,
Zdarza m się to już drugi raz w tej samej aukcji. Kupujący rozpoczyna proces kupna, co powoduje zakończenie aukcji. Następnie otrzymuję wiadomość z prośbą o podanie maila, co rozumiem jako próbę jakiegoś szwindla. Muszę ponownie wznowić aukcję, ale obawiam się, że stanie się to samo. W dodatku nie jestem pewien, czy Allegro nie naliczy mi opłat z tytułu wyróżnienia produktu. Bardzo proszę o radę, co zrobić.
Pozdrawiam,
AG
@angol22 na tym koncie doszło do włamania i oszuści próbowali wyłudzić Twój adres mailowy, dlatego otrzymałeś tę wiadomość. Konto jest już zabezpieczone, więc możesz być spokojny. Twoje ogłoszenie wznowi się automatycznie po 5 dniach od nieopłaconej transakcji, ale jeśli pobraliśmy opłatę za wyróżnienie tego ogłoszenia, skontaktuj się proszę z nami tutaj o jej zwrot.
Ja również zgłaszam użytkownika o niku "Mariusz (petrostar_wawer)" jako wyłudzającego adres mailowy.
@peter.kiss dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zabezpieczyliśmy to konto.
@Client:112561584 Dziękuję za zgłoszenie, oba konta zostały już zablokowane
mam identycznie to samo. Ten Sam screenshot tylko inny użytkownik:
@lukaszmuzel1986 Dziękuję, konto jest już zablokowane
Użytkownik amper4646 - włamanie na konto, potrzebuje maila w celu "złożenia zamówienia".
@vonNogay Cześć 🙂 Tak, masz rację, to włam. Zabezpieczyliśmy konto, dzięki!
Te częste włamania pokazują na prymitywne typowe hasła lub coś z systemem logowania jest nie tak -jakaś luka ?
@auto-matic Gdyby użytkownicy mieli włączone dwustopniowe logowanie, to szansa na włamanie spada właściwie do zera. Dlatego zawsze do tego zachęcamy: https://help.allegro.com/sell/pl/a/czym-jest-dwustopniowe-logowanie-i-dlaczego-warto-z-niego-korzyst...
Zgoda!
lecz trzeba by przepuścić bazę haseł przez filtr z zbiorem typowych haseł - chodzi taki w necie a po wyłapaniu wysłać ostrzeżenie o konieczności zmiany użytkownikowi , ludzie są leniwi i wpisują coś co uda się im zapamiętać np. imię własne, psa , kota , lub ulicy ...
@auto-matic to działa tak, że np. na facebooku jest jakaś sponsorowana reklama z lipnym artykułem, zachęcającym do kliknięcia (typu jakiś celebryta zabił na pasach zakonnicę w ciąży i uciekł) - link kieruje do lipnej strony z niby logowaniem do facebooka, ktoś tam wpisuje hasło, które jest oczywiście przez oszustów sprawdzane w innych serwisach t.j. allegro.
Lub jest wyciek haseł z jakiejś kiepsko zabezpieczonej, często dawno zapomnianej przez autorów strony.. i oczywiście mnóstwo osób ma jedno hasło do wielu serwisów.
Niektórzy też oczywiście reagują na lewe maile niby od allegro z koniecznością zaakceptowania regulaminu i wpisują hasła na fałszywej stronie - gdyby to nie działało to oszuści by takich maili nie wysyłali.
Witam Proszę o zablokowanie:
Client:50167969
@chudy021 dziękuję, to konto jest już u nas zablokowane.