Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć, czy to oszustwo?
Tez dostałam identyczna wiadomość i odesłałam mu nr ofert i linki do sukienek dopiero potem zajarzylam ze to coś nie tak jak to zgłosić ???
Czy kupujący potrzebuje mojego nr telefonu do zakupu na allegro lokalnie? Dostałam taką wiadomość od kupującego: Witam 😁
Próbuję złożyć zamówienie poprzez przycisk "Kup teraz", ale jestem proszony o podanie numeru telefonu sprzedawcy.
Daj mi znać tutaj, a natychmiast kupię🤗.
Jest to oszustwo,niczego nie podawaj
@lucynda81 podaj proszę login osoby, która wysłała do Ciebie tą wiadomość? Kupujący nie potrzebuje ani Twojego e-maila ani numeru telefonu, aby zrealizować zakup na Allegro Lokalnie.
Widziałem tutaj podobne posty kończące się blokowaniem takich kont. Z góry dzięki 👀
@Client:101598559 dziekuję za Twoje zgłoszenie! Zabezpieczyliśmy to konto.
Kolejna próba wyłudzenia danych.
Proszę o zablokowanie tego konta.
Dziekuję
@odren dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zabezpieczyliśmy to konto.
kolejny oszust
@Trynekt Bardzo dziękuję, zabezpieczyliśmy już to konto.
@maggott Dziękuję, już działamy w sprawie tego konta.
Client:100921178 prosi mnie na o podanie maila twierdząc, że "jest on wymagany do otrzymania środków i potwierdzenia sprzedaży przez sprzedawcę".
I jeszcze sugestia: może do pomarańczowego disclaimera mającego tytuł "Zachowaj bezpieczeństwo" i znajdującego się nad czatem warto byłoby dodać informację, że e-mail i numer telefonu NIE są konieczne do finalizacji transakcji (a nie tylko, że należy zachować ostrożność przy ich podawaniu)?
@sysnedam Czy możesz pokazać mi zdjęcie lub zrzut wiadomości, którą otrzymałeś od tego użytkownika?
Tak, załączam zdjęcie wiadomości. Zdjęcie poniżej tekstu dowodzi niby, że formularz wymaga adresu e-mail. Samo zdjęcie też mogę przesłać, ale raczej nie na forum, bo zawiera dane osobowe (pewnie fikcyjne).
@sysnedam Dziękuję za zgłoszenie. Takie wiadomości to próba oszustwa, na Allegro Lokalnie żaden kupujący nie potrzebuje adresu mejlowego, żeby dokończyć zakupy. Konto zostało zabezpieczone.
@maggott Dziękuję za sygnał, to konto zostało już zabezpieczone. Żaden kupujący z Lokalnie nie potrzebuje Twojego mejla.
Dzień dobry,
również otrzymałem podobną prośbę, tutaj screen:
@rgach01 Cześć 🙂 Bardzo dziękuję za zgłoszenie, zabezpieczymy to konto