anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy muszę odprowadzić podatek

Client:103101942
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry,
planuję sprzedać na allegro lokalnie jedną konsolę, którą niedawno kupiłem na popularnej platformie z grami za około 2300zł. W związku z tym chciałem zapytać czy będę musiał rozliczyć się ze skarbówką po sprzedaży takiej konsoli.

Pozdrawiam

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@Client:103101942 Zachęcam do zapoznania się z artykułem dotyczącym tych kwestii. Mam nadzieję, że okaże się on pomocny.

Natalia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Client:103101942 jeśli masz ją krocej niż 1/2 roku i sprzedasz za wyższą kwotę niż kupiłeś to owszem ,będziesz musiał odprowadzić podatek 

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

Jak konsolę masz krócej niż 6 miesięcy, to będziesz musiał zapłacić podatek od dochodu z jej sprzedaży (podatek płacisz od dochodu, a nie przychodu, tak więc musisz umieć rozrobić od siebie dochód od przychodu). 

Warto na wszystko brać rachunki i faktury, aby odliczyć to sobie od przychodu.

A i jakbyś zamierzał robić to regularnie (kupować i sprzedawać drożej), to musisz wtedy mieć kasę fiskalną i zarejestrować się do VAT. Przy sprzedaży incydentalnej nie musisz jednak tego robić.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

A kto wie kiedy kupiłeś?

oznacz moderatorów

Client:103101942
#7 Wielbiciel#
Co to ma do czego?
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Client:103101942 bardzo dużo !!! i jeszcze będziesz w razie co musiał to umieć udowodnić jak wezwą Cię do skarbówki 😞 a pamiętaj że za ten rok portale przekażą do US kto i za ile sprzedał 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów