Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Paczka ma wymiary 41,5x30x55. Nie jestem w stanie jej zmniejszyć o te 0,5cm i nie mogę wysłać niczym innym. Czy pomimo różnicy 0,5cm paczka wejdzie do skrytki? Jest jakiś zapas?
Raczej nie, może próbować ją wepchnąć, ale pamiętaj że kurier będzie musiał ją jakoś wyszarpać. Ja osobiście nie ryzykowałbym.
Nie wiem czy jest zapas, ja sie boje w druga stronę- tam do wewnątrz wystają śruby/nity
@Client:81447747 skrytki są o 2 cm większe od podanych wymiarów
@Client:81447747 skonsultowałam tę kwestię z firmą InPost i otrzymałam informację, że taka przesyłka może nie zostać przyjęta. Najprawdopodobniej zostałaby oznaczona jako "ponadgabarytowa" i zlecono by jej zwrot do Ciebie.
@w_kiwi jeśli paczka miałaby być zwrócona to najpierw musiałaby zostać umieszczona w paczkomacie.
Wiec jeśli sie zmieści to dlaczego miałaby zostać uznana za ponadgabarytową ?
Z niecierpliwością bede czekać na sensowne wytłumaczenie
Miałem kilka paczek miały wysokość 8,5 cm a nawet 9 cm i bez problemu mieściły się w paczkomacie gabarycie A (do 8 cm ) . Wiec te 0,5cm powinno mieścić się w granicach błędu pomiarowego. Chyba że kurier który obsługuję paczkomaty ma zły dzień . Lecz zwykle są tak zajechani robotą że nie mają czasu czepiać się szczegółów .
@Client:80340374 wymiary zostały wskazane takie, a nie inne, nie bez powodu. Przesyłka ma z założenia swobodnie wejść do skrytki automatu, bez wciskania jej. Kurier nie powinien tracić czasu na wygrzebywanie przesyłki, dodatkowo taka paczka może zostać uszkodzona. To czy przesyłka mieści się do skrytki nie jest jedynym wyznacznikiem. Paczki są również mierzone i ważone na sortowni i właśnie tam może zostać oznaczona jako ponadgabarytowa. 🙂
Ponadto paczka może zostać zwrócona na adres, a nie do automatu lub też wydana nadawcy w punkcie InPost.
Przesyłka wejdzie. I prawdę mówiąc jeśli nie zostanie ona wciśnięta na chama do skrytki to nie powinno być problemu. Kilka razy zdarzyło mi się nadać nieco za dużą przesyłkę i wszystko było ok. Przy sprawdzaniu wymiarów na pewno jest jakaś tolerancja.
Oczywiście że wejdzie i tylko zależy czy ktoś będzie upierdliwy i policzy Ci gabaryt.
Pół cm to nie problem, wejdzie bez problemu. Poza tym każdy pomiar ma jakiś błąd, czy to wymiarów czy wagi, a paczkomat to nie urządzenie precyzyjne i jest jest robione z dokładnością do mm (tam jest min +1 cm, jak nie więcej na każdym boku).
ps. Jako ciekawostkę podam, że w Pocztexie tolerancja wymiarów wynosi +5 % dla najdłuższego wymiaru.