Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupujący poprosi mnie o podanie numeru konta do wpłaty, twierdząc, że nie może wpłacić przez Allegro, bo ma zablokowane konto. Czy powinnam podać nr mojego rachunku?
jeśli chce tylko nr konta, to faktycznie może chcieć wpłacić bezpośrednio zwykłym przelewem. Tylko nie podawaj żadnych danych wrażliwych, typu hasła, loginy etc. I nigdzie nie wchodz w żadne podejrzane linki, jakby chciał coś potwierdzać itd.
Podanie numeru rachunku niczemu nie szkodzi. Wielu sprzedawców podaje numery rachunków do bezpośrednich wpłat - są one widoczne dla wszystkich kupujących.
Jednak weź pod uwagę następującą rzecz - podajesz nr rachunku i potem jedynie sprawdzasz, czy masz na nim wpłatę od kupującego. Nie reagujesz i nie odpowiadasz na żadne dodatkowe e-maile, nie klikasz w żadne linki zawarte w kolejnych wiadomościach- to już będą "przekręty".
@Dunaj-n nie musi to być próba wyłudzenia, ale dla mnie samo to, że ta osoba ma zablokowane konto i nie może kupować, zapaliłoby czerwoną lampkę. W tej sytuacji będzie to zakup poza Allegro, który nie jest zgodny z regulaminem.
Okej byłoby gdyby ta ososba kupiła u Ciebie (mielibyśmy ślad w systemie o tej transakcji), a następnie zrobiła przelew bezpośrednio na Twoje konto bankowe.
W tej sytuacji będzie to zakup poza Allegro, który nie jest zgodny z regulaminem.
Ale jest zgodny z prawem 🙂
jak wiemy z doświadczenia, regulamin allegro, a przepisy prawa to bardzo często dwa różne, niezależne od siebie byty, szczególnie z punktu widzenia portalu i jego pracowników 🙂
Nigdzie nie jest napisane że nie możesz sprzedawać poza Allegro, jeżeli kupujący Ci zapłaci to w czym problem?
@LEW433 Mylisz się. Jest to jasno napisane w Regulaminie Allegro 🙂
Przepraszam - lecz nawiążę do tematu założenia tego wątku.
Odpowiedź jest bardzo prosta:
Tak - możesz podać nr rachunku do wpłaty.
Tacy klienci należą do "najbardziej" wiarygodnych.
To samo dotyczy klientów zamawiających telefonicznie towar za pobraniem - 100% odebranych przesyłek. W czym nie mogę się pochwalić w sprzedaży przez Allegro.
Ma się to nijak do programu Allegro odnośnie darmowych przesyłek i zwrotów - to program dla "centusiów", którzy dla kilku zł będą gnać pchłę przez 20km.