anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

DAC7 a transakcje anulowane bądź niezapłacone.

MAMY ROZWIĄZANIE!
sebastian_sun19
#10 Popularyzator#

Witam. 

W jaki sposób są liczone transakcje do DAC7?

Mam parę rzeczy na sprzedaż na allegro lokalnie i rok czy dwa lata wcześniej dochodziło do takich sytuacji, że kupujący klikał "KUP TERAZ" i nie płacił za przedmiot.

Czy jeśli wystawię aukcję, kupujący za nią nie zapłaci to jest to liczone do limitu?

Czy do limitu są liczone tylko i wyłącznie aukcje, które są opłacone?

Trochę czasu już nie sprzedawałem a temat DAC7 dużo osób interpretuje na swój sposób.

oznacz moderatorów
31 ODPOWIEDZI 31
AlleMakijazPL
#12 Orędownik#

Jest specjalna komórka, która zajmuje się raportami, więc moderatorzy wiedzą tyle co z gazet.

Nasz przypadek pokazuje, że raporty za 2023 i 2024 rok zawierają błędy.

W moim przypadku Urząd Skarbowy wezwał mnie na dywanik, abym wyjaśniła różnice między moimi faktycznymi przychodami a tymi wykazanymi w raporcie.

Niestety, nie jestem wyjątkiem – inni użytkownicy również zgłaszali podobne problemy.

Allegro miało poprawić dane i wysłać korektę, ale od maja nic nie zostało zrobione.

Przez tydzień szukałam, gdzie leży błąd – i w końcu wyszło na to, że:

• zwroty z grudnia, które zaksięgowano w nowym roku, nie są odliczane,

• anulowane transakcje również,

• a nawet koszty wysyłki są doliczane do przychodów.

Tak że niestety – to, co się pisze w oficjalnych komunikatach, to jedno, a praktyka wygląda zupełnie inaczej.

oznacz moderatorów
pecela
#19 Nestor#

@AlleMakijazPL

Wystarczy zapoznać się z ustawą. Tam jest opisane co podlega raportowaniu. 

Ustawa nie przewiduje odliczania czegokolwiek poza prowizją portalu i zaliczkami na podatek. 

A koszty przesyłek stanowią przychód i koszt jednocześnie. 

oznacz moderatorów
AlleMakijazPL
#12 Orędownik#

ale ja to wiem , komu to odpisujesz? 

W moim przypadku również były błędy w raportach Allegro za 2023 i 2024 rok.

Zostałam wezwana przez Urząd Skarbowy, aby wyjaśnić różnice między przychodami, które sama wykazałam, a tymi, które przekazało Allegro.

Logicznie rzecz biorąc:
jeśli w danym miesiącu mam np. 50 tys. zł wpłat i pobrań, a zwroty wyniosły 5 tys. zł, to mój faktyczny przychód do rozliczenia to 45 tys. zł – i taką kwotę wykazuję.

Tymczasem Allegro przekazuje raport zbiorczy, który – według ich deklaracji – powinien uwzględniać tylko zakończone transakcje, już po anulowaniach, zwrotach i z odjętymi prowizjami.

Niestety – to nieprawda.
W praktyce raport zawiera też transakcje anulowane, zwrócone (np. zaksięgowane w kolejnym miesiącu), a nawet koszty wysyłki.

Przez tydzień analizowałam dane, żeby znaleźć źródło błędu – i wyszło, że raport nie jest oczyszczony tak, jak Allegro twierdzi.

Nie jestem jedyną osobą z takim problemem – inni użytkownicy też zgłaszają rozbieżności, a korekty raportów miały być wysłane już w maju… i do dziś nic.

oznacz moderatorów
pecela
#19 Nestor#

@AlleMakijazPL

Wszystko się zgadza 

Twój przychód to 45 tys i to wykazujesz w PIT. Natomiast w raporcie DAC7 będzie 50 tys. Tak ma być.

Zwroty, to nie jest ani prowizja, ani podatek, więc nie podlegają odliczeniu od kwoty raportowanej do KAS. Koszty wysyłki też stanowią twój przychód i nie odlicza ich od raportowanej kwoty (klient płaci za przesyłkę tobie, a ty opłacasz potem przewoźnika bezpośrednio lub przez Allegro). 

oznacz moderatorów
AlleMakijaz
#12 Orędownik#

Widzę, że się nie zrozumieliśmy.

Gdybyś przeczytał dokładnie wpisy moderatorów, zauważyłbyś, dlaczego w ogóle toczy się tutaj ta dyskusja.
Allegro wprowadziło nas wszystkich w błąd, twierdząc, że w raportach ujęte są tylko te transakcje, które są fizycznie zakończone – czyli oczyszczone z anulowań i po dokonanych zwrotach.

Tak nam to przekazywano.

Pytającym w tej sprawie jest @sebastian_sun19 – i jemu również powiedziano te bzdury, które go uspokoiły.
Dokładnie tak samo, jak rok temu uspokajali nas…

Dziś wiemy już, że to nieprawda.
W raportach przekazywana jest pełna kwota przychodów, bez uwzględniania rzeczywistych zwrotów czy anulowań.

A teraz Cię pewnie zdziwię – zgodnie z przepisami tak nie powinno być.

Skąd to wiem?
Mam właśnie czynności sprawdzające z Urzędu Skarbowego w związku z rozbieżnościami między moimi deklaracjami a raportem Allegro.
I z tego powodu Allegro ma obowiązek wysłać korekty, zgodnie z definicją tzw. zrealizowanych transakcji.

A transakcje zrealizowane – zgodnie z przepisami – to tylko te, które nie zostały zwrócone w danym roku, którego dotyczy raport.

Co za tym idzie?
Jeśli ktoś kupił od Ciebie towar w grudniu 2023 roku, a zwrócił go dopiero w styczniu 2024 – to zgodnie z zasadami DAC7, taka transakcja jest ujęta w raporcie za 2023 rok, ponieważ zwrot nastąpił już w kolejnym roku podatkowym.

To powoduje pewne rozbieżności, bo w praktyce raport zawiera transakcje, które nie zostały ostatecznie zrealizowane z punktu widzenia sprzedawcy.

Na szczęście Urząd Skarbowy dopuszcza odchylenia na poziomie około 2%, o ile zostaną one odpowiednio wyjaśnione – dlatego warto mieć swoje zestawienia i wiedzieć, skąd mogą wynikać różnice.

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@AlleMakijaz @AlleMakijazPL czy możesz podać numer sprawy,  w której otrzymałaś informację o korektach raportu? Dopytam,co się dzieje z korektami. 
Jeżeli chodzi o informacje przekazane w tym wątku to są one poprawne, natomiast kluczowa różnica między Tobą, a sebastian_sun19, który założył ten wątek jest taka, że on sprzedaje na Allegro Lokalnie i ma konto zwykłe.
W przypadku nieopłaconego zamówienia na Allegro Lokalnie transakcja nie jest liczona ani do limitu, ani do raportu.
W przypadku nieopłaconego zamówienia na Allegro.pl/cz/sk/hu transakcja jest liczona do raportu i do limitu, chyba że otrzymasz za nią rabat transakcyjny (zwrot prowizji).  

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#21 Demiurg#

Jest jeszcze jedna kwestia. Co do anulowanych transakcji/zwrotów to się zgodzę. Jednak nie mogą prowizji portalu czy kosztów przesyłek odliczać. Z prostej przyczyny, rozliczają się również ryczałty czy działalności nierejestrowane. Te powinny do przychodu wliczać takie rzeczy. Gdyby Allegro ich nie wliczyło to część raportów również byłaby błędna... Tak naprawdę nawet nie wiadomo od której strony to ugryźć, bo prawidłowo nie będzie ani tak ani tak. 

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów
AlleMakijaz
#12 Orędownik#

Anno ale nie rozumiesz - tłumacze ci ze ustawa to jedno a działania to drugie 

US nie obchodzi ustawa a tym bardziej jakaś regułka 

im się ma zgadzać i to  Ty musisz mim wyjaśniać jak tego nie zrobisz logicznie wyjaśniając dowalą ci przychód z tej różnicy Niestety nic z tym nie zrobimy co roku będzie ten sam problem tylko ze teraz się uczą na nas a później będą już wiedzieć - Us też sa wyrozumiali przyjmują wyjaśnienia oświadczenia dlaczego tak jest 

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#21 Demiurg#

To ja Cię teraz zaskoczę i powiem, że jakieś korekty szły. Już nie pamiętam dokładnie ale albo na koniec maja albo na początek czerwca dostałam maila z raportów DAC7. Na każdym z kont było na nich o kilka transakcji mniej niż na pierwszych raportach z tych samych kont. Odpukać chyba ryczałt i wliczanie wszystkiego mi na razie 4-ry literki uratowało i póki co na dywanik nie wzywali. Jednak nie rozumiem dlaczego u mnie wysyłali jakieś korekty mimo iż nawet ich nie wołałam, a u Ciebie mimo Twoich próśb nie wysłali...

oznacz moderatorów
AlleMakijazPL
#12 Orędownik#

Wg Us transakcja  jest to co sprzedałeś a nie transakcja z kosztem wysylki 

Pani z us też sie motala 

Po co mi to potrzebne ? 

Raport powiem zawierać tylko to co sprzedałeś  brutto ale bez kosztów wysyłki  bo  tegi kosztu nie sprzedajesz 

I jest to jasne  z iinterpretacji podatkowej 

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#21 Demiurg#

Z tego co widzę to tylko wtedy gdy jest to ujęte w regulaminie sklepu.

Mając na względzie powyższe należy stwierdzić, że jeżeli w regulaminie prowadzonej sprzedaży (wysyłkowej) towarów zostanie wyraźnie zastrzeżone, że kupujący automatycznie udziela podatnikowi pełnomocnictwa na jednorazowe zawarcie umowy, z firmą realizującą odpłatną dostawę zamówionych towarów, na nadanie przesyłki w imieniu i na rzecz kupującego, to – w zakresie otrzymanych od kupującego kwot, stanowiących rzeczywiście poniesione koszty przesyłki towarów – nie powstanie u przedsiębiorcy przychód podatkowy, w rozumieniu cytowanych powyżej przepisów.

Działając w imieniu i na rachunek nabywcy towarów, jako jego pełnomocnik, podatnik będzie zobowiązany do przekazania kwot otrzymanych tytułem kosztów wysyłki towaru na rzecz operatora pocztowego. Należy jednak podkreślić, że warunkiem bezwzględnym i podstawowym dla takiej klasyfikacji ww. kwot otrzymanych od nabywcy towarów, jest działanie przedsiębiorcy w imieniu i na jego rzecz (rachunek), na podstawie zawartej umowy i stosownego pełnomocnictwa udzielonego m.in. w sposób wskazany w treści wniosku.

Kilka razy temat był maglowany tu na forum. I wynikało, że jak masz indywidualna interpretację Urzędu Skarbowego to możesz nie wliczać. Jak nie to możesz sobie napytać kłopotów.

oznacz moderatorów
pecela
#19 Nestor#

@AnnaG-Antyki

Zauważ że w ustawie o wymianie informacji podatkowych z innymi państwami, nie ma mowy o jakichkolwiek transakcjach. W ustawie mowa jest o stosownych czynnościach za które wypłacono lub uznano wynagrodzenie. Czynności to nie jest to samo, co transakcje.

Jeżeli chodzi o prowizję, to nie są one odliczane, lecz w raporcie jest podana informacja o ich wysokości. 

oznacz moderatorów