anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Forma wysyłki pobranie a urzad skarbowy

Boobek1992
#8 Zapaleniec#

Witam

Może zadam dziwne pytanie ale mnie ono nurtuje i nie mogę znaleźć żadnej informacji w necie. Czy jest jakaś umowa pomiędzy operatorami pocztowymi a urzędem skarbowym odnoście zgłaszania wartości pobrania?

Załóżmy że w miesiącu sprzedam 20 rzeczy po 100zl i każda wyślę za pobraniem. Czy poczta albo firma kurierska ma obowiązek zgłaszania takich transakcji czy nie?

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

Kaliope_Brzeg
#21 Demiurg#

@Boobek1992 

Ale wymyśliłeś 😂😂

mwmonety
#21 Demiurg#

Jak będą ci chcieli przypomnieć o niezapłaconym podatku to cię znajdą .

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Boobek1992 nie ale od przyszłego roku, wszystkie portale będą raportować sprzedaż do US Dyrektywa DAC7  😞 więc już nie obejdziesz podatku 😞 

A swoja drogą fajnie puszczać dzieci do szkoły, jeździć fajnymi drogami czy chodzić po ładnych oświetlonych parkach a nic nie płacić 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

katarzynab1712
#15 Entuzjasta#

Jaroszław Kowalski z Białegostoku namierzony

oznacz moderatorów

Maciejmt
#9 Pomysłodawca#

Pytanie czy PP jest `portalem` bo raczej tylko pośredniczy w przekazaniu pieniędzy.

Więc raczej nie ma obowiązku zbierania/raportowania danych w ramach DAC7.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@Boobek1992 ciekawe co allegro wyśle us - pewnie pełną kwotę sprzedaży, nie uwzględniając zwrotów

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#10 Popularyzator#

@RED Ty się śmiej , ale ja w pierwszym roku policzyłem wszystkie wpływy z Allegro i od tego zapłaciłem podatek, a dopiero miesiąc później doszedłem do wniosku, że trzeba odjąć wysyłki i prowizję😉, ale już nie chciałem mieszać, bo skarbówka różnie mogła by zareagować

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@RED  napisał(a):

@Boobek1992 ciekawe co allegro wyśle us - pewnie pełną kwotę sprzedaży, nie uwzględniając zwrotów

Widocznie pominąłeś kilka tematów na forum. Jeśli masz czarne myśli na temat raportu Allegro, to jest to tylko wersja optymistyczna na tle realiów:

1. Zwroty oczywiście pomijane.

2. Raport obejmuje zawarte transakcje. Za takie uznawane będą również nieopłacone zamówienia.

3. Pomijane również anulowane zamówienia.

4. Nie bój żabfki, na lokalnie sporo prywatnych osób "sprzedało" ten sam telefon po 5-6 razy za 2 tys.+ i nigdy nie zostało to opłacone. a raport pójdzie na transakcje za ponad 10 tysi.....

5. Gdy pomyślisz, że nie może być gorzej, wtedy ktoś w Allegro wpadnie na nowy pomysł.......

RED
#21 Demiurg#

przecież np: drogi aparat foto sprzedaje się na al kilkanaście razy - a to kody kreskowe do linków z zapłatą, a to Nigerczycy i itp

oznacz moderatorów

milka1234567890
#18 Luminarz#

Tak pełną kwotę bo to transakcje, a że nie doszły do skutków , to inna sprawa.

oznacz moderatorów

ew-szczur
#1 Nowicjusz#

Wiadomo coś na ten temat?

oznacz moderatorów