anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak działa Allegro Smart dla sprzedających osób prywatnych?

boro_bor
#7 Wielbiciel

Dzień dobry.
Proszę o informację jak działa sprzedaż z allegro smart dla kont prywatnych.

Wystawiłem kilkadziesiąt rzeczy na licytację i do każdej była możliwość przypisania Allegro Smart!, z której skorzystałem

W regulaminie jednak widzę, że przysługuje mi tylko 6 wysyłek. Dlaczego więc po szóstym wystawionym ogłoszeniu była możliwość dodania wysyłki Allegro Smart?

Co się stanie po zakończeniu 7 aukcji?

Zniknie opcja Smart i użytkownik który licytował będzie musiał zapłacić za wysyłkę, mimo, że licytował widząc przesyłkę Smart ? Czy ja będę musiał płacić za tego użytkownika ze swojej kasy?

Bardzo proszę o wyjaśnienie, bo nie rozumiem tego.

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

w_kiwi
Moderatorka Allegro Gadane

@boro_bor Mogłeś dodać metody Smart do kolejnych ogłoszeń, ponieważ darmowych jest 6 pierwszych przesyłek, niezależnie od kolejności dodanych ofert. Liczy się kolejność złożonych przez kupujących zamówień. 

Jeśli chodzi o kwestię wyczerpania limitu darmowych przesyłek, to dla klienta, który licytuje ważny jest stan oferty z momentu opłącania licytacji, a nie dołączenia do niej. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

boro_bor
#7 Wielbiciel

Co się stanie po zakończeniu 7 aukcji ? Kto płaci za przesyłkę ?

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@boro_bor kupujący  zapłaci tobie a ty przewoźnikowi. 

Nie wiem czy jest jeszcze ta opcja odpłatnej opcji smart bez limitu chyba za 4.99 za przesyłkę.

oznacz moderatorów

MiMary

Cześć, @boro_bor. Gdy wykorzystasz już limit darmowych przesyłek Allegro Smart! możesz skorzystać z opcji Smart! bez limitu. Po sprzedaży z dostawą Smart! dopłacisz 4,99 zł, jeśli cena sprzedanego przedmiotu wynosiła min. 45 zł. Tutaj znajdziesz dodatkowe informacje na ten temat.  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

boro_bor
#7 Wielbiciel

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, ale jakoś wydaje mi się to średnio intuicyjne. Mam wystawione 30 licytacji, przy każdej widać opcję Allegro Smart 0 zł (sama się podpowiadała przy wystawianiu - nawet nie było wzmianki o limicie 6 przesyłek). 30 różnych osób wylicytuje moje rzeczy mając na uwadze, że wysyłka jest za darmo bo mają Smart, a tu nagle niespodzianka, bo ja z tych 30 muszę wybrać tylko 6, do których wysyłam za darmo, a resztę albo obciążam normalnymi kosztami, albo sam dokładam 4,99 do każdej przesyłki? Mega słabe. Zastanawiam się nad anulowaniem aukcji, tam gdzie jeszcze nie ma żadnych ofert.

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@boro_bor o ile licytacje osiągną cenę  45 zl

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Bezsensownie to pościągałeś.

Po 1-sze masz tam ceny 11-14 zł przy przedmiocie. Smart obowiązuje od 45zł i na lokalnym nie można łączyć zakupów z licytacji. Większość tych przedmiotów pewnie tej ceny nie osiągnie. 

Gdy ktoś będzie chciał opłacić i razem wysłać to będzie na zasadzie kombinowania w stylu: za jeden przedmiot przez Allegro, reszta na konto...

Po drugie połowa użytkowników smarka nie używa... Więc po co taka panika. Prowizja na lokanym jest naliczana dopiero po wpłacie, jak któryś nie będzie chciał opłacić to zwyczajnie oferta się wznowi i tyle. 

Po 3-cie co za różnica gdzie wystawisz z płatną wysyłką skoro nie na Allegro? No może na v..... ciut łatwiej z racji możliwości zakupów zestawów. Jednak ochrona kupujacego + koszt przesyłki na jedno wyjdzie. Na O.. wyjdziesz jeszcze gorzej. Bo Tobie przysolą prowizję, większość kategorii to z 10% lub opłatę za wystawienie, a kupującemu dodatkowo przysolą ochronę kupującego + koszt wysyłki.  Przy najtańszych przedmiotach to nawet na głównym Allegro taniej wychodzi. Dopiero przy drogich koszty są tam niższe...

Ogólnie przy braku lepszej alternatywy i małej szansie, by Ci wszystkie te komiksy magiczne 45 zł przekroczyły to ściąganie tego sensu nie miało.