Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sprzedałam okulary. Kupująca jest niezadowolona i żąda zwrotu pieniedzy. Chciałam jej zwrócić ale ona rząda wpłaty na konto a te okulary niby dopiero wtedy wyśle. Ja uważam ze najpierw powinna je wysłać a ja dopiero moge zwrócić pieniadze. Tak jak je kupiła ode mnie tak chce żeby je odesłała . Jaką mam gwarancję ze ja zwrócę a ona mi je odeśle. ?! Obecnie allegro zaakceptowalo jej żądanie zwrotu i ona dostanie zwrot a co ze mną? I z tymi okularami?
Kolejność jest następująca:
1.kupujący odsyła towar
2.sprzedawca zwraca pieniądze.
Możesz zrobić odwrotnie ale nie masz takiego obowiązku. I ja bym Ci radził zrobić jak w punktach powyżej.
P.S.
Jeżeli to zwrot konsumencki zwracasz kupującej tylko koszt przedmiotu, bez kosztów wysyłki.
@Client:55230712 Jeżeli zwrot to powinna Ci odesłać towar, wiesz o tym że jako osoba prywatna nie musisz zgadzać się na zwrot. Dostała zwrot z POK? nie musi oznaczać to blokadę konta.
Jak rozwiazac ten problem. Allegro grozi ze zablokuje mi konto
Na podstawie? Wołać modów bom ciekaw. @ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_
P.S.
Tak jak napiał @LEW433 jak to sprzedaż prywatna to nawet nie musisz akceptować zwrotów i allegro o tym wie. Wiec swoje pogróżki może schować tam gdzie.... no.
@LEW433 Bardzo często się myli 🙂
@Client:55230712 Pisałaś że zwrócisz kasę, jak otrzymasz zwrot towaru?
Allegro ma wgląd w korespondencję ( o ile było pisane a nie gadane ) więc tym bardziej nie powinno strugać pawiana...
@szejk-gmbh Sam widzisz inne wątki, więc nie wiem już co podpowiedzieć:https://spolecznosc.allegro.pl/t5/pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-sprzedawcy/kupuj%C4%85ca-oczekuje-zwrotu-pe...
@LEW433 ja wiem, że ty nie wiesz 🙂
Tak, allegro może kupującej zwrócić kasę wg swojego "widzimisie", ale nie może w takiej sytuacji wysyłać sprzedającej pogróżek, szczególnie że ja tu nie widzę żadnych uchybień ze strony sprzedawcy.
@LEW433 Wprowadzasz w błąd. Osoba prywatna nie musi przyjmować zwrotów bez podania przyczyny, ale zwroty w ramach reklamacji musi, o ile nie naprawi szkody na swój koszt. Rozumiesz?
Nie, nie wprowadza. Powód zwrotu jest tu nieistotny, tym bardziej, że sprzedająca chce oddać kasę.
@xyz96 Żeby coś naprawić na swój koszt to trzeba to najpierw dostać a nie żądać najpierw zwrotu środków.
@kolekcjoner608 Kupująca już ma przyznany zwrot z POK. Teraz to sprzedawca może tylko zapłacić za odesłanie.
@Client:55230712 Tak, masz rację. Klient najpierw odsyła towar, a później Ty zwracasz wpłatę. Jeśli to zwrot z powodu wad lub niegodności z opisem, zwracasz cenę towaru + koszt przesyłki do kupującego + koszt odesłania - takie są zasady reklamacji. Ty nie masz żadnej gwarancji, że ona odeśle towar po zwrocie wpłaty, ale ona ma gwarancję, że ty jej oddasz pieniądze po odesłaniu. Wynika to z przepisów i z regulaminu Allegro, który gwarantuje bezpieczne zakupy. Jeżeli nie oddasz jej kosztów, ona wystąpi o ich zwrot z POK, a Allegro może domagać się po wypłacie rekompensaty zwrotu kosztów od Ciebie.
Ona juz ma przyznany zwrot. Ja moge zwrucic te pieniadze dla alkegro a co z moimi okularami?
Jeżeli allegro przyznało kupującej zwrot kasy bez odesłania przedmiotu to pod żadnym pozorem nie zwracaj nikomu kasy.
@Client:55230712 Jeżeli ona już ma przyznany zwrot z POK, a Tobie Allegro nakazało oddać pieniądze z tego zwrotu, to możesz domagać się od kupującego odesłania towaru, ale wcześniej prześlij mu pieniądze na odesłanie, bo towar niezgodny z opisem odsyła się na koszt sprzedawcy.
W przypadku złożenia reklamacji kupujący odsyła towar na swój koszt. Dopiero po pozytywnym jej rozpatrzeniu sprzedawca zwraca koszty łącznie z przesyłką. Trzymaj się przepisów które tak kochasz a nie wprowadzaj ludzi w błąd.