anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kiedy zestawienie DAC7 i jak mogę wygenerować listę transakcji?

MAMY ROZWIĄZANIE!
w.skrzypinski
#10 Popularyzator#

Mam dwa pytania w jednym:

1. Kiedy Allegro planuje przesłać zestawienie zgodne z DAC7 sprzedawcom na Allegro Lokalnie?

2. Czy mogę samemu zamówić plik XLS/CSV z transakcjami? (pamiętam, że dla Allegro zamawiałem kiedyś takie zestawienie za 20+ lat)

Pozdrawiam, Wojtek

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8
Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@w.skrzypinski w sprawie wysyłki zestawienia, to nie wysyłamy takiego zestawienia transakcji wliczonych do limitu. Natomiast możesz samodzielnie zamówić plik z transakcjami na Allegro, według poniższej instrukcji: 

przejdź proszę do Moje konto -> Twoje dane -> na dole strony kliknij w "pliki z Twoimi danymi" -> UTWÓRZ KOPIĘ DANYCH -> zaznacz Dane dotyczące sprzedaży -> Utwórz kopię. 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów
w.skrzypinski
#10 Popularyzator#

Dziękuję za drugą część odpowiedzi. 

Pierwszej nie rozumiem. Czy to oznacza, że przekazujecie informacje organowi podatkowemu, ale mi nie jest znana jego treść ani zakres przekazanych danych, bo nie dostaję kopii?

oznacz moderatorów
Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@w.skrzypinski konsultuję te kwestię i wrócę z informacją, gdy tylko otrzymam odpowiedź. 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów
w.skrzypinski
#10 Popularyzator#

@Sa_nova Niestety dane wygenerowane ze wskazanego linka nie zawierają sprzedaży na Allegro Lok..... (coś robię źle?), za to obejmują Allegro-WOŚP.

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#10 Popularyzator#

Witam.

Nie wiem jak zdobyć zestawienie w formacie XLS/CSV, ale sam pobieram w PDF, z tym że są to dane dotyczące łącznej sprzedaży na danym koncie Allegro, obejmujące sprzedaż na Zwykłym i na Lokalnie jednocześnie (jeśli sprzedaż była tylko na Lokalnie, to zestawienie będzie dotyczyć tylko Lokalnie).

Trzeba "dostać się" w miejsce z którego wypłaca się środki...

Na stronie "Środki i historia operacji", poniżej przycisku "WYPŁAĆ ŚRODKI" jest tabela z różnymi opcjami do wyboru pozwalającymi ustalić zakres dat, walutę, rodzaj operacji, itp... Po wybraniu żądanych ustawień należy nacisnąć znajdujący się pod tabelą po prawej przycisk "WYGENERUJ ZESTAWIENIE" i po sprawie... Allegro w ciągu godziny (zwykle od razu) wygeneruje raport w postaci pliku PDF z pełnymi danymi nabywców i wyśle go na adres @ podany w ustawieniach konta.

Tak to działa z poziomu przeglądarki. Nie wiem, czy tak samo jest w przypadku aplikacji.

Co do DAC7, to czytałem kiedyś wypowiedź jakiegoś moderatora, że użytkownicy Allegro dostaną kopie danych przekazanych do urzędów, z tym że miało to być zestawienie zbiorcze (ilość transakcji / wartość obrotu), ale może coś się w tym względzie zmieniło...

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów
w.skrzypinski
#10 Popularyzator#

@MOJEGRATY5 Dzięki! Czy mówisz o zakładce Konto -> (Rachunki) Rozliczenia z Allegro?

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#10 Popularyzator#

Witam.

NIE.

Mówię o miejscu gdzie klika się wypłatę pieniędzy. Różnie można się tam dostać. Ja wchodzę z Allegro Lokalnie: Moje Allegro Lokalnie / Rozliczenia (zakładka po lewej na środku strony) i klikam "Zobacz historię i wypłać środki" (link po prawej na środku strony) który przenosi do miejsca do wypłaty środków...

Ale można też ze Zwykłego Allegro wchodząc po kolei w zakładki:

allegro.pl / moje allegro / sprzedaż / środki i historia operacji

Pozdrawiam. Marek.

Screenshot 2025-01-03 at 07-16-50 Środki i historia operacji - Allegro.png

oznacz moderatorów
w.skrzypinski
#10 Popularyzator#

@MOJEGRATY5 Marek, dziękuję! jesteś lepszy niż Support Allegro. Wygląda na to, że są min. trzy miejsca, skąd można generować historię:

- tam, gdzie napisała moderatorka (ale nie obejmuje Allegro Lok. - to chyba jakiś bug? za to obejmuje WOŚP bez rozgraniczenia, że o WOŚP chodzi)

- miejsce, które wskazałeś (tam jest sprzedaż)

- miejsce, w które ja trafiłem (tam są prowizje i opłaty)

Idealnie, gdyby było jedno miejsce gdzie wszystko jest zagregowane... 

oznacz moderatorów