Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
kupujący dwa razy się pomylił więc wystawiłam ponownie m jak odzyskać prowizję ? Czy jest to możliwe ?
Druga sprawa , ktoś kupił i nie zapłacił . Ile trzeba czekać na ew. zwrot prowizji ? Czy to się dzieje z automatu czy trzeba zgłaszać . A jesli tak to w którym miejscu ?
@Niunia240470 na Lokalnie prowizja naliczana jest w momencie zapłaty lub wyboru przez kupującego płatności przy odbiorze . Sprawdź czy masz naliczone opłaty.
JAK TO SPRAWDZIĆ ?
@Niunia240470 wszystkie opłaty sprawdzisz w zakładce Rozliczenia z Allegro.
Nigdy na lokalnym nie wystawiaj z odbiorem osobistym. Opłatę transakcyjną wtedy masz szansę odzyskać tylko jeśli napiszesz do allegro z dowodem o nie dojściu transakcji do skutku. Inaczej pozamiatane. Przy normalnych transakcjach z płatnościami z góry taką opłatę naliczają dopiero w momencie wpłaty. Jak kliknie i nie zapłaci to po prostu po 6 dniach aukcja jest wznawiana.
kupujący zaznaczył opcję inpost ale nie zapłacił . 2 poprzednie aukcje też były z przesyłką .
Jak ktoś kupi a nie zapłaci to AL nie nalicza prowizji a aukcja się sama wznawia po 5 dniach .Na AL opłata transakcyjna (tak to się tam nazywa) jest regulaminowo bezzwrotna ale pisz do nich to przy dobrych argumentach udaje się ją odzyskać.
@Niunia240470 najlepiej nie wystawiaj nic na AL bo to jest niezłe raczysko i jakaś drętwa odnoga portalu (już pomijam te próby wyłudzeń danych).
Na zwykłym Allegro jeszcze mi się tak nie trafiło żeby ktoś coś kupił przez "Kup teraz" lub nawet w licytacji (chociaż rzadko wystawiam licytacje) i nie zapłacił. Ba zawsze klienci na zwykłym Allegro płacą natychmiast.
Kiedyś może płacili ,teraz to już nie jest tak różowo ,coraz więcej osób nie wie co i po co kupuje i jedynie co szybko można odnotować to anulowanie zakupu.
Na 80-90 aukcji w ciągu roku zdarzyło się tylko raz, że klient rozmyślił się z zakupu. Napisał po kilku godzinach jeszcze przed wysyłką czy mógłby zrezygnować. Nie robiłem problemu, kasę oddałem, sprzęt wystawiłem jeszcze raz, ktoś tam inny kupił po kilku dniach 🙂
Czasami sprzedaje dość wartościowe rzeczy - jakiś laptop za 2,5k zł czy karty graficzne za podobną kwotę i ze zwykłym allegro mam jak najbardziej dobre opinie jeżeli chodzi o szybkość płatności przez klientów.
Niestety gorzej u nich z wystawianiem komentarzy do tych sprzedaży/zakupu 😕
jako osoba prywatna nie możliwości inaczej.