anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kupujący pomimo otrzymania zwrotu pieniędzy nie odesłał przedmiotu

motoewa1
#7 Wielbiciel#

Kupujący zgłosił reklamację, poprzez złą interpretacje Zespołu allegro została mu ona uznana, dostał zwrot pieniędzy a Towaru nie odesłał. Co teraz mam zrobić? 

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

LEW433
#21 Demiurg#

Jesteś prywatnym sprzedającym?

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

bo nie zawsze towar musi byc odesłany. Powiedzialabym, że nawet rzadko

oznacz moderatorów

bombardier10
#11 Animator#

Kodeks handlowy jasno mówi iż zwrot kasy następuje po odesłaniu towaru do sprzedawcy. Bo równie dobrze kupujący może uszkodzić towar i potem  domagać się zwrotu.  Ale jak każdy będzie tworzył swoje prawa to tak to się kończy.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Nie mówi tak Ty piszesz. wg prawa kupujący ma udostępnić towar do reklamacji a to nie jest ze musi odesłać. Napisz do niego że ma zwrócić albo zaproponuj etykietę odbiór bo zgłosisz przywłaszczenie.

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@bombardier10

Kodeksu handlowy został zniesiony w 2001 roku. Poza tym nigdy nie dotyczył on praw konsumenta, lecz określał zasady prowadzenia spółek handlowych.

Kodeks Handlowy został zastąpiony przez Kodeks Spółek Handlowych.

oznacz moderatorów

bombardier10
#11 Animator#

Ale nie stawiajmy sprawy na głowie. Zwrot kasy jest efektem fizycznego zwrócenia towaru a prawo dokładnie określa ile to może trwać. Spróbuj dostać zwrot kasy w jakiejś firmie która nie  korzysta  z pośredników ; jak nie dowieziesz do nich zwracanego towaru to nic nie dostaniesz .  Takie cuda to tylko na portalach sprzedażowych się zdarzają. Bo jesteście mali , słabi i nikt się z wami nie liczy 😔

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Tu niczego nie stawiamy na głowie, zapoznaj się ze stanowiskiem UOKiK

oznacz moderatorów

bombardier10
#11 Animator#

Znajdź mi w tym kraju choć jedną firme która zwróci ci kase bez zwrotu towaru. Ja się w życiu nie spotkałem z takim przypadkiem. No chyba że chodzi o o bardzo tanie rzeczy których wysyłka przekracza ich wartość. Dlaczego ? Ano dlatego że klient może nie zwrócić towaru w ogóle albo zwrócić w stanie uszkodzonym. I teraz dochodź swego .

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Jak czytam twoje podejście i znajomość prawa to czeka cie więcej problemów na Allegro.

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@bombardier10

Nie zawsze opłaca się odsyłać. Czasem taniej jest zwrócić kupującemu kasę, niż bawić się w fizyczny zwrot.

Na własnym przykładzie. Sprzedawałem kiedyś przejściówki DVI-VGA. Jeden gość chciał zwrócić, bo mu nie pasowała (gość myślał że wtyk męski to ten z otworami, a żeński z pinami). Zwróciłem mu kasę, bez odsłania, bo nie będzie dla 4 zł marnował swojego czasu (ja je sprzedawałem po 5 zł z darmową przesyłką, nie Smart).

oznacz moderatorów

Client:35386082
#12 Orędownik#

Poproś go o zwrot, wyślij etykietę, żeby mógł to zrobić.
Przy okazji poinformuj, że za zatrzymanie przedmiotu może zostać oskarżony o przywłaszczenie, bo przedmiot należy do Ciebie.
I bezpodstawne wzbogacenie pewnie też.

oznacz moderatorów