anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nieważność umowy

Mebowsky
#7 Wielbiciel

Witam, mam pewną sytuację. W 2021 roku nie będąc pełnoletnim oraz nie mając zgody rodzica sprzedałem konto dla pewnej dużej firmy poprzez allegro, firma sprze...aj..ko..to...pl, kto wie ten wie, czy umowa zawarta od nich w opisie weszła kiedykolwiek w świetle prawa w życie jeśli oni jako firma nie wzięli ode mnie zgody opiekuna? Tak samo allegro, kiedyś dalem nieświadomie błędna datę i również nie było to weryfikowane. Chciałbym konto odzyskać polubownie ponieważ dalej w stuprocentach jest moja własnością, ale tylko straszą sądami oraz karą umowną 2000zl która jak wynika z kodeksu cywilnego mnie nie dotyczy jak i cala umowa mnie nie dotyczy. Allegro upiera się że umowa jest ważna bo podałem zła datę urodzin , ale przecież jeśli masz 15 lat i podasz datę że masz 18 lat to z automatu umowa którą napiszesz o kupno auta nie stanie się ważna prawda? 

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Mebowsky chciałbyś polubownie mówisz… no kto by nie chciał.

Skoro polubownie Ci się nie udaje to musisz iść do sądu z tą firmą i tam wykazać, że racja jest po Twojej stronie.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Mebowsky czyli chcesz odpowiadać za to, że podałeś fałszywe dane do umowy? 15 lat miałeś tylko nie wiadomo czy rocznikiem czy realnie bo urodziny 16 ci jeszcze nie stuknęły teraz pewnie 18, sąd nawet może stwierdzić, że mogłeś umowę podpisać bo posiadałeś ograniczoną zdolność do czynności cywilno-prawnych i koszty procesowe sam poniesiesz a dotyczy cię KK

oznacz moderatorów