anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

blokada konta

Eco_store
#1 Nowicjusz

Szanowni  @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Po złożeniu i opłaceniu przez klienta zamówienia otrzymałem informację, że moje konto zostało zawieszone ze względów bezpieczeństwa. Chciałbym zaznaczyć, że wszystkie należności są regulowane na bieżąco, a żadne płatności nie są zaległe.

W wyniku zawieszenia moje ogłoszenia zostały usunięte z Allegro, mimo że oferty były wyróżnione i objęte kampanią ADS, za które opłaty zostały już wcześniej uregulowane.

Uprzejmie proszę o informację:

• z jakiego powodu konto zostało zawieszone,

• kiedy mogę spodziewać się jego odblokowania,

• oraz czy po przywróceniu konta moje ogłoszenia zostaną automatycznie odtworzone w dotychczasowej formie (z wyróżnieniem i aktywną kampanią ADS).

Z góry dziękuję za pomoc i szybką odpowiedź.

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

nat_not
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@Eco_store Proszę Cię o kontakt w tej sprawie przez formularz. Konsultanci przedstawią Ci szczegóły.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Eco_store
#1 Nowicjusz

dziekuje za odp. Sprawa zostala juz zgloszona przez formularz okolo godziny 16. Pan ktory do mnie oddzwonil niestety nie wiedzial nic dlaczego jest blokada i nie potrafil udzielic informacji. Szersze rozbudowanie jest w watku tu na forum pt "Nieuzasadnione zawieszenie konta, blokada środków i brak możliwości uzyskania wyjaśnień". bardzo prosze o odniesienie sie do niego. 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Eco_store  zrób tak jak napisała Natalia, ale na ostanie pytanie Ci odpowiem, wszystkie aukcje będziesz musiał wznowić samodzielnie

oznacz moderatorów

Eco_store
#1 Nowicjusz

Szanowni Państwo, @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Moje konto zostało zawieszone bez podania konkretnego powodu, a środki z transakcji zostały zablokowane na minimum 45 dni, z możliwością przedłużenia o kolejne 20 dni. Dodatkowo wszystkie moje opłacone ogłoszenia zostały usunięte, mimo że obejmowały wyróżnienia oraz kampanie ADS, za które zapłaciłem.

Otrzymałem również żądanie przesłania zdjęcia towaru wystawionego na sprzedaż wraz z moim dokumentem tożsamości. Problem w tym, że towar został już wysłany do klienta — w tej sytuacji fizyczne wykonanie takiego zdjęcia jest niemożliwe. Rozumiem konieczność takiej weryfikacji przed sprzedażą, ale nie po jej realizacji.

Co więcej, w jednym z wątków na forum Allegro pani moderatorka informowała, że Allegro nigdy nie prosi o zdjęcia wysłanego towaru, co podważa spójność i zasadność działań podjętych wobec mojego konta.

Dodatkowo pragnę zwrócić uwagę na brak realnej możliwości kontaktu z kompetentną osobą, która mogłaby wyjaśnić podstawy zawieszenia konta i usunięcia ofert. Allegro nie udostępnia bezpośredniego numeru infolinii, a po zgłoszeniu prośby o kontakt, która zgodnie z komunikatem ma nastąpić w ciągu 15 minut, połączenie następuje dopiero po około półtorej godziny. Co więcej, pracownicy infolinii nie są w stanie udzielić żadnych konkretnych informacji dotyczących przyczyny zawieszenia konta, usunięcia opłaconych ogłoszeń ani blokady środków.

Proszę o jasne i szczegółowe wyjaśnienie:

• z jakiego powodu konto zostało zawieszone,

• na jakiej podstawie prawnej blokowane są środki na tak długi okres,

• oraz dlaczego wymagana jest weryfikacja, której nie sposób przeprowadzić po wysyłce towaru.

Zwracam również uwagę, że tego rodzaju praktyki — brak przejrzystości, długotrwała blokada środków, usuwanie opłaconych ofert oraz utrudniony kontakt z obsługą — stanowia naruszenie praw konsumenta i zasad uczciwego obrotu gospodarczego.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Eco_store  fajnie to ująłeś, ale dział bezpieczeństwa Allegro ma w głębokim poważaniu takie elaboraty, jak powiedzieli, że nie, to nie, jedyna drogą rozwiązania tej sytuacji jest kontynuacja rozmowy z nimi😔

oznacz moderatorów

Eco_store
#1 Nowicjusz

@nat_not

tutaj jest watek. prosze o wyjasnienie, zostalem potraktowany jak przestepca, a jednak prowizja od sprzedazy zostala przez panstwa pobrana... wiec juz sam nie rozumiem w czym jest problem? 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Eco_store  musisz zrozumieć, że na forum niczego się nie dowiesz, jedyną instytucją jest dział bezpieczeństwa,  albo dobry prawnik😉

oznacz moderatorów

MOJEGRATY5
#14 Krzewiciel

Witam.

@Eco_store 

Niestety w kwestii blokady konta to na publicznym forum możemy sobie jedynie ponarzekać na podejście pracowników Allegro do takiego zajścia.

Nikt z moderatorów, ani tym bardziej zwykłych użytkowników tego forum nie ma najmniejszego wpływu na działania "bezpieki" i problemu ani nie rozwiąże, ani nie przyspieszy, a nawet nie udzieli szczegółowych wyjaśnień...

Tylko kontynuacja dyskusji z działem bezpieczeństwa może doprowadzić do odwieszenia konta. Problem w tym, że czasem trudno to dyskusją nazwać, bo niewiele do nich "trafia" a poza tym czas na odpowiedź to kilka/kilkanaście godzin jak dobrze pójdzie, a jak mają dużo roboty i kilka dni, tygodni, a czasem i wieczność całą.

Ponawianie wpisów nic nie przyspiesza, bo tego nie lubią i wysyłają na koniec kolejki.

Niestety trzeba się uzbroić w cierpliwość. I zaakceptować fakt, że poniesione nakłady na wypromowanie swoich ofert szlag trafił...

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów