Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, kolejny raz zdążyło mi się, że krótko po wystawieniu przedmiotu dostałam sms z ALLEGRO, że przedmiot został sprzedany i żebym kliknęła w link w celu odbioru należności. Wcześniej zgłaszałam to do Allegro, ale widać nadal nie poradzili sobie z oszustami.
Nie klikajcie, nie wierzcie, sprawdzajcie wiarygodność sms bezpośrednio na koncie Allegro.
Mam nadzieję, że ktoś to czyta i kogoś uratuje ta wiadomość przed utratą pieniędzy. Wiem, że taki sam schemat jest też stosowany w bankach.
@mariuszo_76 Dziękuję za zrzut ekranu, zgłosiłam link do zablokowania.
Też tak miałem. Dostałem linka. Kliknąłem go, ale na szczęście sprawdziłem to na stronie allegro i nie było tam żadnej informacji o sprzedaży
Za pierwszym razem też kliknęłam w link. Jednak przed zalogowaniem się do banku sprawdziłam na Allegro. Nie było sprzedaży. Wiadomości są dostarczane krótko po wystawieniu przedmiotu. Podobnie jak na **piiip**. Wystawienie przedmiotu i wiadomość na Whatsapp.
Dziękuję, jednak tj.kolejny raz. Jest szansa na to, że z Waszego nr będą przychodziły wyłącznie smsy wysyłane przez uprawnione osoby?
Jest szansa na to, że z Waszego nr będą przychodziły wyłącznie smsy wysyłane przez uprawnione osoby?
Nie ma takiej szansy, oszuści potrafią dzwonić z każdego numeru, nawet z twojego numeru do ciebie.
Po prostu trzeba być bardzo ostrożnym i podejrzliwym przy kazdym telefonie czy sms'ie
To nie jest sms od allegro tylko tzw maskowanie numeru. Nielegalna sprawa. Tak samo robą na innych portalach. Ja takie smsy dostawałam podszywające się pod O*x. Teraz takie czasy , że nawet Twój własny numer telefonu potrafi zadzwonić z jakimś przekrętem i trzeba bardzo uważać... Nie podawaj telefonu w aukcji to nie będą pisać. A jak już podałaś to przeważnie ze 2 tygodnie zamęczają nowe konta mailami i telefonami, a potem przynajmniej u mnie się to uspokajało.
Pożyteczna odpowiedź 🙂 dzięki.
Już kasuję nr
@AnnaG-Antyki o*x poradziło sobie z tym, nr tel. jest widoczny tylko dla zalogowanych osób, a aby utworzyć konto i się na nie zalogować trzeba wpisać kod, który przyjdzie smsem. To bardzo utrudnia sprawę oszustom. Numer telefonu nie tak prosto "stworzyć", co maila. Na allegro lokalnie można o takich zabezpieczeniach pomarzyć, tu każdy może założyć konto bez żadnej weryfikacji i spamować z prośbami o mail, a numer tel. sprzedającego widzi każdy bez logowania. Allegro lokalnie to raj dla oszustów.
Zgłaszać do Allegro nie ma sensu, oni (prawie) nic nie robią, aby allegro lokalnie było wolne od oszustów. Gdyby chcieli to by rozwiązali problem w 1 dzień.