Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Otrzymalam takie zapytanie, " Cześć, zamierzam kupić twój produkt, czy mógłbyś wysłać mi dodatkowe zdjęcia na mój email? Wystarczy wysłać wiadomość z maila związanego z allegro, ponieważ to nie pierwszy przypadek, gdy wiadomości nie docierają. Prosimy o dodanie linku do ogłoszenia w wiadomości. kontakt - [edytowano]
Prosze sprawdzic, bo to naciagacze.
@kukulina7 Próba wyłudzenia danych. Po pierwsze, nikt normalny nie pisze, że chce kupić produkt, tylko nazywa rzecz po imieniu. Po drugie, to nazwisko wiele razy się pojawiało w podobnych wypadkach
@kukulina7 Dziękuję za zgłoszenie. Wskazane konto zostało już zabezpieczone.
[edytowano]
@malemka Wskazane konta również zostały zabezpieczone.
W kraju, w którym ukrywa się dane oszustów, gdzie maskuje się ich twarze nigdy dobrze nie będzie. Dziś większe prawa ma oszust, niż uczciwy człowiek.
@Crow_Empire Ukrywam loginy ze względu na RODO. Zdajesz sobie sprawę, że nie zawsze właściciel konta jest odpowiedzialny za próbę wyłudzenia, czy inną formę oszustwa? Dochodzi również do włamań na konta.
@w_kiwi wiem na czym to wszystko polega. Dane do większości kont pochodzą z wycieków i są publicznie dostępne, więc wystarczy być tylko złym człowiekiem, nie trzeba łamać haseł nawet. Minimum wiedzy.
Macie obowiązek chronić wizerunek czy to oszustów, czy poszkodowanych, a czy cokolwiek robicie z oszustami? Zgłaszacie gdzieś oszustów, czy to włamywaczy, czy może tego już nie trzeba robić? 🙂
Problem jest poważny, winni są ludzie, którzy nieudolnie zarządzają stronami (nie potrafią ich zabezpieczyć), z których dane wyciekają (np Allegro, z którego dane też wyciekały).
Później ci sami ludzie, lub inni pracownicy już nic z tym nie robią, no chyba, że zgodnie z RODO maskują oszustów i przestępców 🙂
Sumując, te przejęcia kont na Allegro, z których dokonywane są oszustwa to jest Wasza wina, bo to z Waszej strony te dane wyciekły, a Wy wiedząc co wyciekło nie zrobiliście z tym nic (uśpienie, informacja wymuszenie odzyskania hasła etc).
oszuści.