Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Mocno się dzisiaj zdziwiłem zamknięciem mojej dyskusji na Allegro Lokalnie.
Zakupiłem otóż od sprzedawcy prywatnego kamerkę samochodową - był opis i zdjęcia - sama kamerka bez okablowania - wszystko tak jak chciałem, bo moja się taka właśnie zepsuła i chciałem bezproblemowo podmienić.
Po wymianie kilku-/nastu/ wiadomości i telefonów ze sprzedającym /miał problem z wysłaniem przez Allegro ONE/ zapłaciłem nawet za przesyłkę InPost, żeby sprawę załatwić i kamerke otrzymać. Przyszła po dwóch dniach do paczkomatu i po odpakowaniu okazało się, że nie jest to ta kamerka co w aukcji, tylko jej model "klon" produkowany przez tego samego producenta ale na rynek japoński - taki sam wygląd ale inna nazwa i inny symbol. Byłoby mi nawet wszystko jedno jak sie toto nazywa o ile by działało, ale niestety jest to wyrób na rynek specyficzny /JAPONIA/ i po włączeniu gada po japońsku. Nie da sie zmienić ustawień języka, bo jest TYLKO japoński!
Natychmiast po rozpakowaniu poinformowałem sprzedajacego, że to nie jest właściwy towar i napisałem że jeśli bedzie działać to ok /zatrzymam/, jeśli nie to odsyłam. Na drugi dzień napisałem że to się właśnie na nasz rynek nie nadaje, bo japoński etc. Żadnej odpowiedzi oczywiście, więc założyłem dyskusję za towar niezgodny z opisem. Jakież było moje zdziwienie po otrzymaniu dzisiaj powiadomienia, że dyskusja została przez Allegro zakończona słowami: "Sprzedający wydał decyzję reklamacyjną oraz ją uzasadnił i jako serwis nie możemy jej podważyć, w związku z czym podjąłem decyzję o zakończeniu dyskusji"
Wystarcza że sprzedający wstawił w dyskusji na każdą moją wiadomość kilkukrotnie /kopiuj : wklej/ tekst "Sprzedający po Rozmowie telefonicznej doszedł ze mną do porozumienia i stwierdził że zgadza się na zakup kamerki.Nie przyjmuję reklamacji z obawy na wysłanie uszkodzonej kamerki.Swoją Decyzję uzasadniam tym iż wiedział co kupuje i wiedział że jest to wersja bez okablowania w którym to opisie było Szczegółowo Wyszczególnione.Z Wyrazami Szacunku.Pozdrawiam Allegro" i Allegro przyznaje rację oszustowi !!!
No to jest super "decyzja reklamacyjna" - wystarczy stwierdzić że sie klient zgodził, a że zgodził się na coś innego niż dostał to już przecież nieistotne.
Przecież to jest aż nieprawdopodobne że taki portal /na którym kupuję od samego jego początków/ tak traktuje klientów i promuje oszusta. To tak jakbym wystawił model telefonu wiodącej marki, wziął zdjęcia z netu, napisał że bez ładowarki i już mogę wysłać byle jaki telefon, aby tylko podobny był - SUPER :o(
jest weekend. nie działaj w weekend, bo tam do komputerów w Allegro iadają przypadkowe osoby.
Ale zamkniecie dyskusji to nie koniec swiata. Jest jeszcze coraz bardziej napuchnięty program Allegro Protect
Tak - wiem - otworzyłem tą dyskusję ponownie.
Ale to nie jest dobre wytłumaczenie że w weekend tam siadają ludzie, którzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem ;o) - ehh
jest. łatają dziury kim się da. najgorsza jakościowo obługa jest w weekendy. Omijaj je. Jutro przyjdzie do pracy normalniejsza kadra. Ale nie ma gwraancji że będzie jak trzeba
Nie chodzi mi o gwarancje rozstrzygnięcia, ani nawet o pieniądze - chodzi o zwykłą uczciwość 🙄
Ale dzięki @Monika__L 👍
Co pisalo w ofercie? Tylko kamerka bez olablowania i zdjęcia kamerki po których nie idzie rozróżnić wersji? Czy w ofercie stało że kamerka jest z rynku europejskiego?
@Monika__L Tak na marginesie, rozumiem, że masz na myśli osobistą ocenę obsługi, jednak zapewniam Cię, że w weekendy oraz w tygodniu pracują Ci sami doradcy - tak samo ja, teraz jestem na Gadane. 🙂
@Leo... Poprosiłam odpowiedni zespół o pilne przyjrzenie się tej dyskusji ponownie. Proszę Cię o chwilę cierpliwości.
Dziekuję @w_kiwi
Nie chodzi wcale o to że "musi" być natychmiast - musiałem tylko z siebie trochę wszystko wyrzucić po takiej "decyzji" w dyskusji - a że sie wkurzyłem to się rozpisałem bogato, bo gaduła jestem 🐵
Pozdrawiam
Też bym był niezadowolony z zakupu - kamerka może gadać po japońsku (do japońskiego auta idealne) ale napisy w menu 😞
Jak rozumiem chcesz by serwis allegro wpierdzielił się w decyzję reklamacyjną sprzedawcy jako podmiot z uprawnieniami sądu.
Pamiętaj jednak, że publicznie określasz sprzedawcę jako oszusta - to też allegrowy sąd powinien to ocenić - bo prawdziwy by to zrobił
@RED - a starałeś się czytać ze zrozumieniem?
Są inne zdjęcia i opis a inny wysłany produkt - sprzedawca JEST oszustem i nie mam co do tego wątpliwości.
Przepraszam @RED - to było niepotrzebne z tym "czytaniem ze zrozumieniem" - wstałem jakiś nabuzowany 🫣
Ale niestety taka jest rzeczywistość że dużo ludzi próbuje zarabiać oszukując innych w ten czy inny sposób. Mój przypadek jest dla mnie ewidentnym oszustwem z premedytacją - można było zrobić zdjęcia przedmiotu ale lepiej było oszukać wstawiając zdjecia znalezione w sieci. Jak inaczej nazwać takie postępowanie?
"Chwila cierpliwości" poskutkowała ponownym zamknięciem dyskusji 😡
Odpowiedni zespół powiedział: "Decyzja reklamacyjna została wydana w związku z tym zamykam dyskusję"
Czyli niepotrzebnie zmieniłaś tytuł tego tematu bo [edytowano] 😠
Będę uparcie otwierał tą dyskusję - zobaczymy ile to potrwa.
Po pierwsze, nie możesz nazwać nikogo oszustem bez prawomocnego wyroku sądu. Inaczej popełniasz przestępstwo pomówienia. To, że czujesz się oszukany, nie ma najmniejszego znaczenia, choć może stanowić okoliczność łagodzącą.
Po drugie, w dyskusji powołaj się na niezgodność otrzymanego produktu z opisem. W ofercie była kamera model xxxxxx, a otrzymałeś model xxxxxy (jak to produkt na inny rynek, to musi się różnić oznaczeniem). Napisz, że rządasz wymiany na produkt zgodny z opisem opisem i telefonicznymi uzgodnieniami.
No i znowu to samo 🤔😐
Oczywiście że mogę nazywać kogo chcę i jak chcę - zwłaszcza jek ten ktoś mnie oszukał - to jest właśnie dla mnie oszustem. Oduczcie się ludziska tego wiecznego pouczanai innych w imię świętości. Jakbyś napisał/a/o/ że "nie powinieneś" nazywać kogoś oszustem to by przynajmniej wyrażało Twoją prywatną opinię i byłoby nie do podważenia, ale pisanie "nie możesz" jest troszkę bez sensu, bo mogę i już!
A po drugie to powoływałem się kilkukrotnie na niezgodność z opisem ale Allegro nie uważa tego za ważne, bo ważna jest TYLKO kasa z prowizji od sprzedającego - choćby i oszusta, jak w tym akurat przypadku.
@Leo... oczywiście że możesz dorosły jesteś ... stać cię na parę tysięcy zadośćuczynienia i pokrycie kosztów sądowych to nie krępuj się. Na allegro nic ginie na forum jak kiedyś odczyta to ci przywali zgłoszenie na policję z art 212 kk, które prokuratura i policja już sama pociągnie, a ty możesz mu co najwyżej pozew cywilny założyć. Nikt nie będzie badał w sprawie o zniesławienie wątku twojej reklamacji
Weź Ty się zastanów może...
Policja i prokuratura nie wydaje wyroków w sprawie zniesławienia bo właśnie oni mają sprawdzić dlaczego to zniesławienie wystąpiło i oddać sprawę do sądu - a sąd bada sprawę czy oszust jest rzeczywiście oszustem. A ewidentnie oszustem jest więc możesz się nie trudzić zaglądaniem do mojej kieszeni czy jest tam kilka tysięcy czy ich nie ma 😉
@Leo... dyrdymaly pleciesz nazywasz kogoś oszustem gdy ten ktoś nie ma prawomocnego wyroku o oszustwo na 1rozprawie ci sędzina wyrok przyklepie, tyle w temacie sąd bada czy osoba znieważona była karana za oszustwo. Jak nie to masz potwierdzenie zniesławienia i papa do tego wystarczy dane delikwenta w system wklepać i wyskoczy ci nie karany. Twoja sprawa wysłania ci nie takiej kamery sądu nie interesuje poinformują cię że od tego są sądy cywilne i mozesz sobie wnieść tam powództwo. Jak chcesz się przekonać zaproś sprzedawcę na forum a przypadki że takiego co oszustami rzucał i założono mu sprawę z art 212kk w zeszłym roku były.
Ehh - żebyście wszyscy tak bronili oszukanych w internecie jak zachęcacie oszukujących to by było milej 🥲
Nie chce mi się dalej dyskutować bo szkoda nerwów - koniec i kropka 🫠
Ja go nie bronie ja cię uświadamiam że się oszust nie mowi tylko nieuczciwy @Leo...