anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Proszę przeczytać całość, ponieważ nie wiem jak sformułować pytanie. Na końcu jest kilka pytań.

MAMY ROZWIĄZANIE!
casanova1988
#8 Zapaleniec#

Witam.

Na wstępie zaznaczę, że jestem osobą prywatną i bardzo rzadko sprzedaję na allegro lokalnie.

Na temat allegro smart wiem tylko tyle, że jest to abonament, który umożliwia kupującym korzystanie z bezpłatnej dostawy, której koszty ponosi Allegro.

Dzisiaj sprzedałem laptopa za 340 zł plus 11,49 zł koszt dostawy. Otrzymałem 351,49 zł na subkonto allegro i zleciłem już wypłatę na żądanie.

Rozmawiałem na czacie z kupującym, który twierdził, że ma allegro smart i powinien mieć dostawę za darmo. Napisał, że koszty dostawy pokrywa allegro smart. Prosił, żebym zmienił kwotę 11,49 zł na 0 zł.

Nie zrobiłem tego, ponieważ nie opłacam abonamentu allegro smart i myślałem, że jeśli zmienię kwotę kosztu dostawy z 11,49 zł na 0 zł to będę musiał z własnej kieszeni zapłacić za nadanie laptopa przez paczkomat InPost. Byłem przekonany, że otrzymuję kwotę 11,49 zł po to aby z niej pokryć koszt nadania przez paczkomat.

Jestem osobą uczciwą i jak kupujący napisał mi na czacie, że zapłacił 351,49 zł a ja wydrukowałem etykietę nadania bez żadnych dodatkowych opłat to postanowiłem zwrócić kupującemu kwotę 11,49 zł.

Cała ta sprawa jest dla mnie na tyle zawiła i skomplikowana, że nawet nie wiem jak właściwie zadać pytanie. Więc może zapytam czy postąpiłem właściwie względem kupującego? Czy mogłem zmienić od razu koszt dostawy na 0 zł a i tak wydrukowałbym etykietę nadania bez opłat?, Czy kupujący napisał prawdę, że zapłacił nie 340 zł tylko 351,49 zł ?

Pozdrawiam,
Paweł

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10
KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@casanova1988  jeśli kupujący jest smart i ty masz wysyłkę smart, to on płaci wyłącznie za laptopa, czyli 340zł

oznacz moderatorów
casanova1988
#8 Zapaleniec#

W takim razie dlaczego otrzymałem 351,49 zł a nie 340 zł ?

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

To ze kupujący ma Smarta nie oznacza że ma darmowa dostawę. czy Twoja oferta miała że jest z darmową dostawą dla Smarta? dostałeś prawidłową kwotę, a że wysyłka była do paczkomatu to dostałeś etykietę od Allegro a te kwotę przesyłki zapewne zapalisz ją jako opłaty Allegro. Kupujący uważam wprowadził Cie w błąd.

oznacz moderatorów
casanova1988
#8 Zapaleniec#

Czy to oznacza, że allegro naliczy mi 11,49 zł opłaty dopiero za jakiś czas np. na początku stycznia?

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Tak naliczy Ci tą opłatę, dlatego ja otrzymałeś. Masz na wysłanie 7dni, wstrzymaj się zanim sprawa się nie wyjaśni.

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@casanova1988 naliczy ci ten dodatkowy koszt w momencie nadania w paczkomacie

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@casanova1988 sprawdz tutaj: https://allegro.pl/moje-allegro/moje-konto/rachunki/rozliczenia-z-allegro?dateFrom=2024-09-30T22%3A0... ale za wysyłki potrącają dopiero, po wykorzystaniu etykiety, więc wstrzymaj się ze zwrotem i sprawdź jutro, czy Ci naliczyli

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

@casanova1988 Już mu zwróciłeś? to napisz żeby Ci teraz zwrócił te koszty a dopiero wyślesz.

oznacz moderatorów
MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @casanova1988. Klient może skorzystać z darmowej dostawy w ramach Allegro Smart tylko wtedy, gdy oferta również ma oznaczenie Allegro Smart. W tym przypadku oferta nie miała takiego oznaczenia i dlatego doliczyliśmy opłatę za nadanie przesyłki, w wysokości 11,49 zł.
Nie masz na swoim koncie aktywnej subskrypcji Allegro Smart i dlatego Twoja oferta nie miała oznaczenia Allegro Smart.  

Należności zostały naliczone w prawidłowy sposób. Klient powinien w tym przypadku opłacić koszt towaru i koszt wysyłki. Tak jak napisałeś - otrzymujesz 11,49 zł, które zostaną naliczone później na Twój rachunek, jako koszt nadania przesyłki Allegro Paczkomaty InPost - w ten sposób z kosztami nadania wychodzisz na zero. 

oznacz moderatorów
casanova1988
#8 Zapaleniec#

Bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Szkoda, że po pobraniu etykiety i nadaniu tej paczki ta kwota 11,49 zł nie naliczyła się od razu jako koszt. Pobrałem etykietę, nadałem paczkę a nie wiedziałem, że 11,49 zł naliczy się z opóźnieniem. Bardzo rzadko sprzedaję i nie byłem dobrze zorientowany. Myślę, że osoba która ode mnie kupowała tego laptopa też nie była dobrze zorientowana. Jeśli kupujący jest uczciwy to odda mi 11,49 zł, które zbyt szybko i pochopnie mu zwróciłem. Na drugi raz zanim coś zrobię to najpierw skorzystam z pomocy tutaj. Dziękuję i pozdrawiam.

oznacz moderatorów