Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam.
Na wstępie zaznaczę, że jestem osobą prywatną i bardzo rzadko sprzedaję na allegro lokalnie.
Na temat allegro smart wiem tylko tyle, że jest to abonament, który umożliwia kupującym korzystanie z bezpłatnej dostawy, której koszty ponosi Allegro.
Dzisiaj sprzedałem laptopa za 340 zł plus 11,49 zł koszt dostawy. Otrzymałem 351,49 zł na subkonto allegro i zleciłem już wypłatę na żądanie.
Rozmawiałem na czacie z kupującym, który twierdził, że ma allegro smart i powinien mieć dostawę za darmo. Napisał, że koszty dostawy pokrywa allegro smart. Prosił, żebym zmienił kwotę 11,49 zł na 0 zł.
Nie zrobiłem tego, ponieważ nie opłacam abonamentu allegro smart i myślałem, że jeśli zmienię kwotę kosztu dostawy z 11,49 zł na 0 zł to będę musiał z własnej kieszeni zapłacić za nadanie laptopa przez paczkomat InPost. Byłem przekonany, że otrzymuję kwotę 11,49 zł po to aby z niej pokryć koszt nadania przez paczkomat.
Jestem osobą uczciwą i jak kupujący napisał mi na czacie, że zapłacił 351,49 zł a ja wydrukowałem etykietę nadania bez żadnych dodatkowych opłat to postanowiłem zwrócić kupującemu kwotę 11,49 zł.
Cała ta sprawa jest dla mnie na tyle zawiła i skomplikowana, że nawet nie wiem jak właściwie zadać pytanie. Więc może zapytam czy postąpiłem właściwie względem kupującego? Czy mogłem zmienić od razu koszt dostawy na 0 zł a i tak wydrukowałbym etykietę nadania bez opłat?, Czy kupujący napisał prawdę, że zapłacił nie 340 zł tylko 351,49 zł ?
Pozdrawiam,
Paweł
@casanova1988 jeśli kupujący jest smart i ty masz wysyłkę smart, to on płaci wyłącznie za laptopa, czyli 340zł
W takim razie dlaczego otrzymałem 351,49 zł a nie 340 zł ?
To ze kupujący ma Smarta nie oznacza że ma darmowa dostawę. czy Twoja oferta miała że jest z darmową dostawą dla Smarta? dostałeś prawidłową kwotę, a że wysyłka była do paczkomatu to dostałeś etykietę od Allegro a te kwotę przesyłki zapewne zapalisz ją jako opłaty Allegro. Kupujący uważam wprowadził Cie w błąd.
Czy to oznacza, że allegro naliczy mi 11,49 zł opłaty dopiero za jakiś czas np. na początku stycznia?
Tak naliczy Ci tą opłatę, dlatego ja otrzymałeś. Masz na wysłanie 7dni, wstrzymaj się zanim sprawa się nie wyjaśni.
@casanova1988 naliczy ci ten dodatkowy koszt w momencie nadania w paczkomacie
@casanova1988 sprawdz tutaj: https://allegro.pl/moje-allegro/moje-konto/rachunki/rozliczenia-z-allegro?dateFrom=2024-09-30T22%3A0... ale za wysyłki potrącają dopiero, po wykorzystaniu etykiety, więc wstrzymaj się ze zwrotem i sprawdź jutro, czy Ci naliczyli
@casanova1988 Już mu zwróciłeś? to napisz żeby Ci teraz zwrócił te koszty a dopiero wyślesz.
Cześć, @casanova1988. Klient może skorzystać z darmowej dostawy w ramach Allegro Smart tylko wtedy, gdy oferta również ma oznaczenie Allegro Smart. W tym przypadku oferta nie miała takiego oznaczenia i dlatego doliczyliśmy opłatę za nadanie przesyłki, w wysokości 11,49 zł.
Nie masz na swoim koncie aktywnej subskrypcji Allegro Smart i dlatego Twoja oferta nie miała oznaczenia Allegro Smart.
Należności zostały naliczone w prawidłowy sposób. Klient powinien w tym przypadku opłacić koszt towaru i koszt wysyłki. Tak jak napisałeś - otrzymujesz 11,49 zł, które zostaną naliczone później na Twój rachunek, jako koszt nadania przesyłki Allegro Paczkomaty InPost - w ten sposób z kosztami nadania wychodzisz na zero.
Bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Szkoda, że po pobraniu etykiety i nadaniu tej paczki ta kwota 11,49 zł nie naliczyła się od razu jako koszt. Pobrałem etykietę, nadałem paczkę a nie wiedziałem, że 11,49 zł naliczy się z opóźnieniem. Bardzo rzadko sprzedaję i nie byłem dobrze zorientowany. Myślę, że osoba która ode mnie kupowała tego laptopa też nie była dobrze zorientowana. Jeśli kupujący jest uczciwy to odda mi 11,49 zł, które zbyt szybko i pochopnie mu zwróciłem. Na drugi raz zanim coś zrobię to najpierw skorzystam z pomocy tutaj. Dziękuję i pozdrawiam.