Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sprzedalam przedmiot,kupujaca zaplacila na allegro finanse.Ja zrobilam po przelewie weryfikacyjnym zrobilam sobie przelew tych srodkow na prywatne konto. Nie widze jeszcze tych pieniedzy. Ile moze to potrwac?Minelo 1,5 doby. Nie wyslalam jeszcze paczki do kupujacej bo chce miecpewnosc ze pieniadze z allegro finanse dotra do mnie.Czy wyslac jej juz?Pierwszy raz tak sprzedaje sorry.
Mam dokładnie ten sam problem ! Nie wiem ile mam czekać na pieniądze na konto a nie chce wysyłać paczki bez pieniędzy na koncie. Zapłaciłam przed chwilą za weryfikację
@BognaB_2006 Po zleceniu wypłaty środki są przekazywane na konto do końca następnego dnia roboczego.
Ok czyli poczekam jeszcze do konca dnia dzisiejszego.Bo wczoraj byla niedziela. Mam nadzieje,ze wszystko bedzie dobrze.
A gdybym jednak nie dostała ,to co powinnam dalej zrobic?
Dostaniesz, spokojnie poczekaj 🙂
ok dziekuje
Tylko troche się martwie,ze kupujaca bedzie sie denerwowac,ze wysylka trwa dlugo
@BognaB_2006 Trudno. Poczekaj na pierwszą wypłatę. Jak kanał wypłat będzie aktywny to kolejną przesyłkę wyślesz w ciemno.
I będzie miała rację. Ona nie musi czekać, aż Ty sobie wypłacisz środki na konto. Masz obowiązek wysłać towar po otrzymaniu wpłaty na saldo Allegro Finanse.
@xyz96 Nie, nie ma takiego obowiązku.
@WREDZIA-W1 Mylisz się. Było to dokładnie wyjaśniane na Cafe Pomoc przed laty, były też odpowiednie zapisy w Regulaminie i Pomocy, może jeszcze są, nie chce mi się szukać.
@xyz96 No to przeczytaj to ponownie, tym razem ze zrozumieniem 🙂 Ktoś miał ustawiony szybki czas wysyłki i nie zdążyłby, gdyby czekał. Ja, gdybym chciała czekać na pieniądze w moim banku, ustawiłabym wysyłkę za 3 dni i byłoby dobrze.
@WREDZIA-W1 Zapytaj Allegro, czy masz obowiązek wysłać towar po otrzymaniu wpłaty na saldo Allegro Finanse, czy dopiero po wypłacie na swoje konto bankowe i wklej tu odpowiedź.
@xyz96 Nie muszę pytać, bo wiem, że ja mam taki obowiązek, jako ze wysyłkę ustawiłam na 24 godziny. Jeśli ją ustawię na dłużej, a wolno mi, mogę czekać aż pieniądze będą na moim koncie. Weź pod uwagę, że sprzedają tu tez osoby prywatne, które zwyczajnie mogą nie mieć pieniędzy, by wysłać i muszą czekać aż przyjdą. To zjawiska wcale nie takie rzadkie, jakby się wydawało.
@WREDZIA-W1 Czas wysyłki nie ma tu nic do rzeczy, chodzi o zasadę. Ten czas liczy się zawsze od otrzymania wpłaty na AF.
Art. 5431
§ 1. Jeżeli kupującym jest konsument, sprzedawca obowiązany jest niezwłocznie wydać rzecz kupującemu, nie później niż trzydzieści dni od dnia zawarcia umowy, chyba że umowa stanowi inaczej.
Podany czas wysyłki to właśnie "stanowienie inaczej".
A to, jak się tu liczy czas nie ma nic do rzeczy. Liczyć se mogą jak chcą.
@WREDZIA-W1 Teraz to już wszystko mieszasz. Czas wysyłki to nie jest czas wydania rzeczy. Wydanie rzeczy jest wtedy, gdy konsument rzecz otrzyma.
Dobrze.Moze nie kłocmy sie.Osobiscie uwazam ,ze powinnam jej wyslac paczke ,kiedy mam pieniadze na allegro finanse.Niestety to moja pierwsza wysylka i nie wiem ,ja to do konca jeszcze dziala.Dlatego postanowilam czekac na przelew na moje konto z allegro finanse. Napisalam tej kobiecie sms z przeprosinmi.
@BognaB_2006 No i bardzo dobrze. Przekonasz się jak to działa i następnym razem wyślesz od razu 🙂